lekka salatka - 2636 przepisów (strona:102/176)

PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 351

Blachę do pieczenia posypujemy lekko mąką i układamy na niej owinięte parówki w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej (urosną w trakcie pieczenia). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min w temp. 170 stopni do zarumienienia się ciasta. 5. PODANIE Parówki wyciągamy z piekarnika, podajmy z ketchupem, musztardą i sałatką z ogórków. Chrupiemy

Nerds Kitchen
Urodzinowe menu :) 293

urodziny P., wzięłam w pracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam sosu(...)dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. (Jeśli nasze piersi z kurczaka są dość grube, możemy najpierw lekko rozgnieść je dłonią.) Gdy kurczak marynuje się już minimum pół godziny, możemy zająć się ziemniakami. Obieramy je i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je najlepiej w misce lub w garnku i polewamy

Ratunku obiad
Sałatka z selera, jabłek i wędzonego łososia z sosem z kminem rzymskim 195

Przepis na tę sałatkę podesłała mi siostra.  Użyłam łososia wędzonego na gorąco, ale sądzę, że wędzony na zimno będzie bardziej wyrazisty. Sałatka bardzo smaczna i pożywna. Nieco kłopotliwe wydaje się krojenie składników, ale nie będzie z tym kłopotu jeżeli użyjemy odpowiedniej obieraczki lub mandoliny. Sosu warto zrobić więcej, jest bardzo dobry. Kumin lepiej dodawać stopniowo - dla jednych podana ilość(...)moździerzu,  tuż przed przygotowaniem sosu. Składniki sosu umieścić w słoiku, słoik zakręcić, wszystko dobrze wymieszać energicznie potrząsając słoikiem. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę - w tym czasie sos lekko zgęstnieje a smaki sie przegryzą. Seler obrać, pokroić w cienkie plastry a następnie w cieniutkie paseczki - julienne. Tak samo postąpić z jabłkiem. Wymieszać, polać sokiem z cytryny, przykryć folią, wstawić

Stare Gary
Makaron w Sosie Serowo - Czosnkowym z Pietruszką 353

zasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz jasna :) Roboty przy tym mało, komplikacji wcale, a smak powala na kolana. Dla mnie takie dani to nie nowość, więc powaliło mnie na kolana, jak zobaczyłam ile makaronu nałożył(...)sosu trwało dokładnie tyle ile czasu gotował się makaron. Wracając do sosu rozgrzałam woka, rozpuściłam w nim odrobinę masła, dosłownie tyle aby podsmażyć na nim czosnek. Jak czosnek nabrał lekki złotej barwy, wsypałam ser pokrojony w kostkę, następnie wlałam kremówkę, doprawiłam pieprzem, cały czas podgrzewając na wolnym ogniu mieszałam i rozpuszczałam ser. Pod koniec wsypałam posiekaną pietruszkę. Odcedziłam makaron

Blondynka Gotuje
Pieczone pomidory w zalewie. 144

jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1 płaska łyżka ziół prowansalskich  sól Wykonanie: Pomidory umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posolić i piec

zadanie-gotowanie
Druga szansa, a raczej zacznijmy od nowa z większym zapałem 159

szybkie w przygotowaniu, lekkie, pachnące, kolorowe i tryskające energią, hmm a raczej to my po nim powinniśmy mieć energie i chęć działania. Idzie wiosna, lato będzie moc świeżych owoców i warzyw, więc będzie pole do popisu. Dania będą przygotowywane w większości dla 1 osoby dlatego składniki będą podawane w małych ilościach. Królować będą przekąski, sałatki, kolorowe kanapki!!! No to zaczynamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka z polędwiczkami i gruszką 261

wykwintnie. Do przygotowania mojej sałatki z polędwiczkami wieprzowymi i gruszką, nie potrzeba wybitnych zdolności ani dostępu do unikalnych składników. Delikatny smak polędwiczek podkreśli masło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona a wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka śledziowa z kaszą i pomarańczą 245

które warto wypróbować.Składniki na miskę sałatki:1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej5 filetów śledziowych po wiejsku1 pomarańcza1 mała cebula2 jajka2-3 ogórki kiszone2 płaskie łyżki majonezupieprz kolorowy, sól do smakuPrzygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Przestudź.Ugotuj jajka i pokrój

Ze smakiem i z pasją
Pasta z suszonych pomidorów i wiejskiego serka. 152

Propozycja light dla tych, którzy uważają na kalorie. Pastę możemy wykorzystać do smarowania pieczywa lub do mięsa.SKŁADNIKI1 opakowanie serka wiejskiego typu light 2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
T... Tabbouleh 263

odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur, zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze.  Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Mam nadzieję, że moje

Kitchens Alphabet
Sałatka z pieczarkami na śniadanie do pracy 2457

Dodatkowy plus tej sałatki to taki że pasuje i do kolacji  i na śniadanie do pracy. Składniki : 500 gr pieczarek (średnich) 4-5 jajek 2 cebule (średnie) 3 większe kiszone ogórki pół puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie : Z pieczarek ściągam skórkę i wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody i gotuję

Mechanik w kuchni
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 146

wszystkich wielbicieli szparag (sezon szparagowy w pełni), pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry(...)posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był pozostałością od gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową, duża ilość marchwi i pietruszki zrobiły swoje) Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i zalać bulionem, wstawić na palnik i zagotować. Gotować pod przykryciem do miękkości szparag

Smaczne Zdrowe
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 178

przyrumieni. Ja swoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane piętno ;) Idealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek(...)puściły dużo wody. Rozrzuciłam pomidory i ser na desce, przyprawiłam pieprzem, grubo skrojonym szczypiorem, cebulką i listkami bazylii. Skropiłam dobrą, mocną, włoską oliwą. Syty obiad z psiankowatych. Kolorowy i lekki. SKŁADNIKI 2 małe, młode bakłażany 2 pomidory malinowe lub bawole serca 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej

Karo in the Kitchen
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 171

ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka(...)doprawiając czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natarłem kotlety jagnięce i odstawiłem je do lodówki na 3 godziny. Pół długiego ogórka starłem na tarce o dużych oczkach i lekko posoliłem. Po puszczeniu przez ogórka wody odsączyłem go i dodałem do niego serek twarogowy, jogurt naturalny, kilka posiekanych listków świeżej mięty, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję