wykorzystać tak inny, niezwyczajny makaron. Dokupiłam jeszcze kilka innych składników i powstała sałatka makaronowa, której do tej pory powstało przynajmniej 6 (!) moich wersji. Bo składnikami można żonglować, a że wszystkim naprawdę przypadła do gustu- robię ją dość często. Polecam jeśli nie lubicie sałatek „light” a sycące obiado-sałatki 😊 Składniki: opakowanie (500 g )kolorowego makaronu 500 g pieczarek 250 g koktajlowych(...)szynki parmeńskiej 400 g szpinaku baby słoik pesto ( 350 g- u mnie czerwone) Przyprawy : sól, pieprz Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w plastry, lekko doprawiamy solą,pieprzem i dusimy do odparowania wody. Pomidorki kroimy na połówki / ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki. Szynkę rwiemy na małe skrawki. Tak przygotowane składniki dodajemy do ostudzonego makaronu
Domowe ciastatymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy kwaśną śmietanę . Schab w yjmu je m y z gotującego się wywaru i przekładamy do przygotowanego sosu kurkowego. Wszystko razem podgrzewamy przez kilka minut. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronaobiad. Tak jak rosół z ziemniakami:) Wracając do sałatki śledziowej...:) Ze względu na to, że jadamy często śledzie postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować, wymyśleć coś nowego, połączyć co nieco różne smaki, urozmaicić ten samk. Rozejrzałam się po kuchni i lodówce i...pomysł sam się nasunął. Postanowiłam zrobić śledzia z jabłkiem z lekkim cynamonem w towarzystwie serka wiejskiego. Mam nadzieję
Zasmakuj Kuchniwieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką. Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie z odrobiną tymianku... Polecam. Jest aromatyczna, z lekko słodkimi owocowymi nutami i lekko pikantnym wykończeniem. W smaku
królestwo garówkilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić na kilka godzin do lodówki.Udekorowac plasterkami cytryny i natką pietruszki.Smacznego!. Kilka przepisów do zobaczenia: ************************************ PRZEPYSZNY SERNIK JAGODY SAŁATKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z OLIWKAMI KOTLETY SCHABOWE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiweekendowych szaleństwach przyszła pora na coś stonowanego, lekkiego i smacznego. Co powiecie na kompozycję smaków sałata, szynka, ser feta i migdały ? Dla mnie to świetne zestawienie i idealnie nadaje się na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy też kolację. Ład na talerzu utworzył piękną kompozycję smaku. Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami SKŁADNIKI : 6 liści
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNastępnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze
Bon Appetit Małgorzatywsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami.*jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy
Słodka Stronapolędwicę smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis
Kulinarny karnet Christopherazeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę składników. Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż płyn całkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów
Kulinarny karnet Christopherajest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa, szczególnie ogórek, są niczym mini kosteczki lodu. Do tego potrawa jest bardzo lekka i nie obciąża, a o to chodzi
Chilli Czosnek i Oliwakroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości mięsa). Brokuł rozdzielamy na na niewielkie różyczki i wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez 5-7 minut, a następnie odcedzamy. Wszystkie przygotowane składniki po ich całkowitym ostygnięciu łączymy w misce, dodajemy majonezu i doprawiamy sałatkę do smaku . insertCookd("da70f3cb482ad65846bb4db077c441e3
Emcia PichciCzasem się spieszę. Czasem chcę poczuć smaki lata. Czasem goście pojawiają się znienacka. Czasem nie mam ochoty na pracochłonne przekąski. Czasem mniej- znaczy więcej. Wtedy robię
Zapiski Młodej ŻonyChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
CzarnawisienkaKolejny przepyszny i zdrowy pomysł na obiad, który możemy z łatwością zabrać ze sobą do pracy. Szybko się go przygotowuje, jest bardzo pożywny i lekki
SMYKWKUCHNIdługi i wymagający, ale rezultatem jest delikatne i aromatyczne mięso, które idealnie pasuje do kanapek. – Rukola Rukola, znana również jako arugula, to zielone warzywo liściaste o wyrazistym, lekko pieprznym smaku. Jest popularnym dodatkiem do wielu włoskich potraw, w tym kanapek, gdzie dodaje świeżości i chrupkości. – Pomidory Pomidory są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech uprawia się wiele odmian(...)Pomodoro To klasyczna włoska kanapka, która składa się ze świeżej mozzarelli, soczystych pomidorów i liści bazylii. Wszystko to podawane jest w chrupiącej bułce lub chlebie pełnoziarnistym. Jest to lekka i odświeżająca opcja, idealna na lato. – Panino con Salami Kanapka z salami to propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Cienkie plasterki salami łączą się z mozzarellą, rukolą, pomidorami
RafalCookChoróbsko mi nie odpuszcza... Zakatarzona musiałam dzisiaj pojechać na wykład z anatomii, ale całe szczęście udało mi się wrócić wcześniej. Jutro od rana mam zajęcia z
Be Fit Be StrongWczorajszy dzień wraz z dzisiejszym poświęcam nauce. Niestety.. wiem, że nie uda mi się nauczyć wszystkich mięśni w dwa dni. Nauczyć, nie przypomnieć, gdyż z
Be Fit Be Strong