osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną miętę suszoną z firmy Skworcu . Mięta jest tradycyjnie zapakowana w przezroczystą torebkę. Co prawda jest posiekana dość drobno, ale jak tylko otwarłam torebkę po samym zapachu nie miałam żadnych wątpliwości że to właśnie mięta. Męta jest świetnym dodatkiem do sałatek, deserów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobiad lekkie, a jednocześnie pożywne danie z makaronu farfalle. Do tego jest to ekspresowe danie. W tym samym czasie gotujemy makaron, bób i przygotowujemy resztę składników. Trzeba sobie ułatwiać prace w kuchni, to propozycja dla tych, którzy lubią jeść, ale nie lubią długo siedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzypisać danej kulturze. Jedzmy więc! Składniki sos tahini 150g łuskanego sezamu (to zazwyczaj ten, który macie w szafce) 1/2 szklanki wody 2 łyżki cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli sałatka porwana na kawałki pita lub skórki chleba 1 duży bakłażan 2 duże pomidory 1 zielony ogórek 1/2 szklanki pokrojonego szczypioru garść pokrojonej natki 3 jajka ugotowane na twardo(...)szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować tahinę. Uprażyć sezam na grubej patelni, ale nie spalić. Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania
W kuchni wieczoremPostnie nie znaczy, że nie może być smacznie i efektownie. Dzisiaj proponuję rewelacyjny sposób na pysznego halibuta z frytkami z batatów oraz sałatką. Danie urzeka nie tylko wspaniałym smakiem i estetyką, ale posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, typowe dla morskich ryb. Do przygotowania dania użyłem: 2 filetów z halibuta, 2 batatów, sałaty rzymskiej, 400 gram pomidorków cherry, 1 cytryny(...)następnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Tak przygotowane frytki włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Filety z halibuta ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Skropiłem je sokiem z połowy cytryny i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Ząbek czosnku posiekałem w cienkie plastry i ułożyłem po kilka plastrów na każdym filecie. Liście
Wyprawy kulinarnesałatki? Chyba nie znam nikogo takiego :) Króluje na spotkaniach ze znajomymi, czy szybkim obiedzie w domu :) Składniki: duża pierś z kurczaka mieszanka sałat (rzymska, masłowa, rukola) cebula (u mnie czerwona) 3 pomidory duża papryka czerwona puszka kukurydzy Przyprawa gyros 4 łyżki śmietany 12 % 2 ząbki czosnku cukier,sól, pieprz bazylia Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę
ChilliJemyzrobić sałatkę makaronową z pomidorowym pesto i grillowanym kurczakiem. Do tego warzywa i listki bazylii - pycha! Składniki: opakowanie makaronu fusilli 1 pomidor 1 czerwona papryka kilka łyżek pomidorowego pesto (ja użyłam domowego - przepis TU ) 1 pierś z kurczaka garść listków bazylii zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka podzielić na kawałki i lekko rozbić, oprószyć
Pasja Smakugotowały, dodajemy słoiczek chrzanu, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Danie - jest delikatne i charakterne zarazem, czyli takie jak kochamy najbardziej. Mięsko jest delikatne, rozpływające się w ustach, lekko sprężyste. Sos - cudowny! Kremowy, dość chrzanowy, aksamitny, otulający to, czym jarosz się nie zachwyci. Delikatny dodatek ziarenkowej mieszanki z nutą "niegrzecznych" przypraw podkręca smak jeszcze bardziej i pełni rolę niespodzianki(...)Wbrew pozorom to wcale nie jest takie proste! Bardzo często skład załamuje a smak... nie zachwyca. Jeśli chodzi o chrzan, taki typowy, taki świąteczny, taki do wędlinki, do sałatki - mamy swojego faworyta po którego zawsze sięgamy. Jeśli jednak chodzi o sprawy poważniejsze - typu taki sos właśnie, sięgamy po słoiczek z firmy " ORZECH ". Smakuje idealnie, mocno chrzanowo, ma dość specyficzny aromat
Wypisz WymalujBardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze strony Smitten Kitchen. A ponieważ sezon na czerwone pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (orzechy(...)oliwy z oliwek1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterkiotarta skórka z cytrynysól pieprzprzygotowanieUmieścić orzechy na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. W przypadku korzystania z orzechów laskowych, po podprażeniu zetrzeć z nich wszystkie odstające skórki ( np przez ściereczkę ) Orzechy grubo posiekać , odstawić. Odciąć dół fenkuła oraz
Stare GaryChyba jeszcze nigdy nie próbowaliście placuszków z młodej kapusty, ale uwierzcie mi, to będzie Wasze odkrycie smakowe tego lata. Połączenie młodej kapusty i koperku, to klasyka
Kuchnia ŁukaszaFawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej
Kuchnia ŁukaszaJeżeli nie chcemy całego dnia spędzić w kuchni i przygotowywać coś pysznego - to może zróbmy polędwiczki w boczku . Bardzo prosty sposób na smaczne danie. Polędwiczki są
Salonik smakówSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaswoją strukturę na patelni i „nie rozjadą się”. Przyprawić solą i pieprzem tylko z jednej strony**. Docisnąć przyprawy. Rozgrzać dobrze patelnię z olejem. Gdy olej zacznie się lekko dymić (ważne, aby patelnia była bardzo dobrze rozgrzana) ułożyć steki przyprawioną stroną do dołu . Docisnąć, aby cała powierzchnia dobrze przylegała do patelni. Smażyć z jednej strony 2 minuty dla steku(...)Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku bardzo delikatniej
Moja Delicjamogą być gotowe wcześniej (najlepiej sprawdzić czy są miękkie wbijając wykałaczkę). Odlewamy wodę, lekko studzimy i jeszcze ciepłe obieramy. Studzimy całkowicie. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (najlepiej w rękawiczkach). Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula nie powinna brązowieć(...)cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako sałatkę. Post Zasmażane buraczki do obiadu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusię lekko rumienić. Dojrzałe awokado pozbawiłem pestki, obrałem ze skórki i pokroiłem w centymetrową kostkę. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki i wraz z awokado włożyłem do miseczki. Dodałem 2 łyżki oliwy, sok z 1/3 limonki, a całość posypałem połową pęczka natki świeżej kolendry. Całość przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna
Wyprawy kulinarnesałatki czy przystawki. Jest szansa, że dzięki temu spożyjesz mniej tych tłustych i słodkich. Nie siedź też głodny od samego rana, bo podczas uczty rzucisz się na wszystko i nie będziesz mógł przestać jeść! Przed kolacją wypij szklankę wody, która wypełni trochę żołądek i zmniejszy apetyt. Jak widzicie, w Święta wcale nie trzeba rezygnować z tradycyji. Wystarczy lekko
KatsuumiZ dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są
Kraina Miodem Płynącarazem ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania lekko posolić.Namoczone grzyby odcisnąć z wody (usuwając z nich drobinki piasku czy liści), posiekać lekko. Podsmażyć lekko na oleju na średnim ogniu przez kilka minut. Zalać przecedzonym wywarem warzywnym i ugotować grzyby do miękkości.Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, połączyć(...)mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :)Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia
Codzienna kuchnia niecodzienna