Pieczone gruszki i jabłka to mój numer 1! Razem z cynamonem tworzą cudowne połączenie. Świetne samodzielnie jak i dodatek do np. czekoladowych deserów. Znudziły
Czarnawisienkaświętach...Już pojutrze Nowy Rok, a na wieczór sylwestrowy przyda się przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy(...)mąkę z jajkiem, solimy i dolewamy powoli mleka, mieszając robimy gładkie, gęste ciasto. Mięso wrzucamy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Mmm pycha! Niech taneczny lekki krok, będzie z Wami cały Nowy Rok. Niech prowadzi Was bez stresu, od sukcesu do sukcesu! Imprezowego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku
NA MOIM TALERZUpaseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas(...)zobaczenia. Bary tapas w Hiszpanii oferują niezliczoną ilość tych przepysznych specjałów, że wybór staje się prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych
Kulinarny karnet Christopherasałatkę w stylu greckim. Nieco ją zmodyfikowaliśmy dodając pewien składnik, jednak zachowała swój gracki klimat :) A teraz nasza propozycja : Indyjskie samosy z meksykańskim sosem i grecką sałatką :) Zobaczcie jak ślicznie to wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki(...)chili ( i tu już jak uważacie) można całą skroić w drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego
vegetanieBlanszowanie kiełbasy: Białą kiełbasę zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Następnie wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowanie warzyw: Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w plastry jabłka i cebule. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się lekko karmelizować. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczona kiełbasa: Przełóż jabłka i cebulę(...)pełni ugotowane. Podawanie: Przed podaniem posyp danie świeżo posiekaną pietruszką dla dodania koloru i świeżości. Porada: Danie to świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami oraz zieloną sałatką, tworząc pełnowartościowy wielkanocny obiad. Dlaczego warto wypróbować ten przepis na Wielkanoc? Wielkanocna biała kiełbasa to klasyk, ale połączenie jej z pieczonymi jabłkami, cebulą i pikantną nutą musztardy francuskiej przenosi
Moja Książka KucharskaSałatka ryżowa z surimi to zdecydowanie moje sałatkowe odkrycie ostatnich dni. Urzekła mnie smakiem i prostotą. Paluszki surimi wykorzystałam w swojej kuchni chyba po raz pierwszy. Udało mi się kupić tylko takie mrożone, więc gdy na etykiecie przeczytałam, że nadają się(...)spożycia po obróbce termicznej, od razu wiedziałam, że przygotuję je w panko. To był strzał w dziesiątkę. Miękkie wnętrze oraz chrupiąca panierka sprawiły, że sałatka zyskała na smaku i konsystencji. Jeśli będziecie chcieli przygotować sałatkę wcześniej przed podaniem, koniecznie odłóżcie usmażone surimi na bok i dodajcie je na sam koniec, tak by jak najdłużej zachowały swoją chrupkość. 250 g paluszków
Smaki Na Talerzutego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (można ją lekko podsmażyć, ja dodaję surową). W tym czasie tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej plastikowej misce mieszamy: mięso, ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę, namoczoną tartą bułkę, starty ząbek czosnku oraz zioła(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mamaSkładniki: 1 puszka ciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 2
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza
e-PrzepisyKulinarneKolorowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki (na 2 -4 porcje): - 1 brokuł (świeży lub mrożony) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - jogurt naturalny - nasiona słonecznika - sól, pieprz
Kuchnia Elliejuż!!! Pieczeń jest gotowa. Mięso najłatwiej jest pokroić na zimno. Potem w kawałkach możemy włożyć do sosu i odgrzać. Proponowane dodatki – ziemniaki lub z kluski śląskie i sałatka wg uznania Pieczeń można również zaserwować na zimno jako wędlinę do pieczywa lub zakąskę czy przystawka z chrzenem lub ćwikłą. Moźna ją mrozić lub przechowywać w lodówce kilka dni. Tu mała(...)Powinno być przynajmniej tak wysokie jak nasz kawałek. Jeżeli weźmiecie naczynie/garnek zdecydowanie większy niż kawałek mięsa i wlejecie zgodnie z moja radą wody do 3/4 wysokości mięsa – uzyskacie lekko gotowaną pieczeń i gar zupy gulaszowej Podobnie z przyprawami – im więcej mięsa tym więcej przypraw. Nie przejmujcie się tym ze ma być łyżeczka czy dwie – możecie wsypać
Kulinarna PatilogiaUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl
Kolizje SmakówGęsta gorąca czekolada to obiekt pożądania wieeelu kobiet :), do dziś trzeba było pójść do dobrej kawiarni by taką nas uraczono :). Od dziś zrobicie ją sami za
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 200g krewetek 100g masła mix sałat z Roszponką pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku sok z cytryny szczypta tymianku, soli, pieprzu pół Awokado Przygotowanie
Gaździnka warzydniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koperkawałek chrzanuparę ziarenek pieprzusól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka(...)chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść. Smacznego
Stare Gary