lekka salatka - 2636 przepisów (strona:119/176)

Faszerowane pieczone pomidory 247

pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych(...)uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku papierowym, by odciekły. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekane pieczarki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, lekko je rumienimy. Dodajemy ugotowany na sypko ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dokładnie mieszamy. Powstałą masą nadziewamy pomidory, na wierzchu każdego pomidora układamy ścięty wcześniej wierzch. Przekładamy pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smaczna pasta z tuńczyka 290

Tuńczyka wszyscy lubią w moim domu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Orzo kalafiorowe i łosoś w glazurze 131

ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe. Orzo kalafiorowe Składniki: 4 porcje 1 kalafior, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 g brukselki 1 mała zielona cukinia 2 łyżki posiekanej świeżej(...)bazylię i pokrojoną w kostkę cukinię i kalafior. Smaż przez 5 minuty. Kalafior i cukinia powinny być miękkie ale al dente. Oczyść brukselkę, przekrój na pół i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo. Smaż orzo jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem. Łosoś w glazurze 600 g łososia ze skórką sól, pieprz

codojedzenia
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 156

razu do spożycia po otwarciu. Odznaczają się miękkością, raczej nie wyczuwalnym zapachem i smakiem podobnym do pieczarek? Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku, a olej sprawdził się do przyswojenia niektórych witamin :) Przejdźmy(...)gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej

Zdrowie na języku :P
Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret 1000

jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki(...)łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie:   Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne

Ala piecze i gotuje
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 957

znowu szpinakowo ale bardzo pysznie. Pożywna sałatka z dodatkiem piersi z kurczaka. składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 3 solidne garście młodego szpinaku 1 cebula 200 g pomidorków cherry sól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczaka olej do smażenia Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso(...)ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje

Monia miesza i gotuje
Sałatka z zielonych szparagów 172

Mega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.  Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów.  Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.  Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :)  Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy

Jemy Pijemy
Śmietankowy serniczek nadziany truskawkami, czyli moje słodkie śniadanie 231

gdyby tak zacząć dzień od czegoś słodkiego? Czemu zawsze musi być, to kanapka, musli, sałatka lub inny zdrowy posiłek? Postanowiłam zacząć mój wtorkowy poranek od słodkości w słoiczku. Tyle się w moim życiu ostatnio zdarzyło, że należy mi się odrobina "smakowego szaleństwa". Zapraszam i Was na mój śmietankowy serniczek nadziany truskawkami. Oczywiście u Was nie musi on być śniadaniem(...)szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie możecie ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym - zwiększcie wówczas jego ilość) 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina wody do rozrobienia Przygotowanie: Serek umieszczamy w misce i lekko mieszamy, aby stał się bardziej puszysty. Śmietanę ubijamy ręczną trzepaczkę, aż powiększy swoją objętość (nie trzeba jej całkowicie ubijać). Następnie delikatnie łączymy serek ze śmietaną. W szklance rozpuszczamy żelatynę w minimalnej

Słodkie okruszki
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 149

salaterce dokladnie wymieszac  mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukru uformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocic w miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc(...)sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny. podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 183

Dzień dobry,Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość?Dla mnie i mojego

Chilli Czosnek i Oliwa
Eskalopki z Indyka w Sosie Śmietanowo-Musztardowym (Indyk w Sosie Śmietanowo-Masztardowym) 141

maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i gdy zrumieni si ę wlewamy śmietanę 30% . D oprawiamy pieprzem sol ą i szczypta cukru oraz gałki muszkatołowej . Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy musztardę . K ażdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia (po ok. 2-3 minuty z każdej strony - nie dłużej ponieważ(...)naczyniu w którym się smażyły, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i wszystko podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty.     Gotowe eskalopki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.     Moje posty

Słodka Strona
Rukola z pomarańczą i orzechami 177

Rukola ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu on odpowiada. Mam tu na myśli konkretną osobę, czyli mojego męża. Nie znosi, zatyka nos i złości się

bistro mama
Makaron z brokułami 158

Makaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością(...)lada ucztę. Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować na różne sposoby

Moja Mama Gotuje
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami 381

Pożywna sałatka z makaronem z dodatkiem pomidorków i tuńczyka. Świetnie smakuje i szybko sie robi. Oliwki można pominąć jeśli ktoś nie lubi ( tak jak ja). składniki: 300-400 g makaronu świderki Omnomnom 20 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszki do skropienia olej lniany Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą(...)koktajlowe przekroić na pół a oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Na makaronie ułożyć wszystkie przygotowane składniki i posypać posiekaną natką pietruszki. Całość skropić lekko olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
6 błędów żywieniowych, które rujnują twoją dietę oraz sprawiają, że jest nieskuteczna 104

stopniowo, by nie obawiać się efektu jojo. 4) Jesz tylko zdrowe fast-foody – zdrowe sałatki w restauracji nie zawsze są niskokaloryczne. Sałatka z majonezowym sosem, kurczakiem, grzankami mogą mieć nawet 800 kalorii, czyli tyle co kebab. Jeśli chcesz coś wybrać to najlepiej sałatkę bez sosów i dressingów. A najbezpieczniej jest gotować w domu, gdyż wtedy wiesz jakie składniki znajdują(...)jesz po 19 – jedzenie wieczorami wcale nie musi być tuczące. Najważniejsza jest ilość pożywienia spożywanego w ciągu całego dnia. Nie jedz 2-3 godziny przed snem, kolacje spożywaj lekkie. Nie jedz wieczorem słonych przekąsek i nie podjadaj przed telewizorem. Znasz jakieś inne błędy żywieniowe, które powodują, że nie chudniesz? Daj znać w komentarzach! Pozdrawiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

To Musisz Wiedzieć