pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa pomidorowa Sos pomidorowy na zimę Błyskawiczny sos pomidorowy Faszerowane pieczone pomidory podałam do kotlecików z grilla. Składniki: 8 dużych dojrzałych(...)uszkodzić skórki, pomidory odwracam i układamy na ręczniku papierowym, by odciekły. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekane pieczarki i pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę, lekko je rumienimy. Dodajemy ugotowany na sypko ryż, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw, dokładnie mieszamy. Powstałą masą nadziewamy pomidory, na wierzchu każdego pomidora układamy ścięty wcześniej wierzch. Przekładamy pomidory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTuńczyka wszyscy lubią w moim domu,dlatego często pojawia się w postaci rożnych past. Dzisiaj proponuję tuńczyka z twarogiem , ogórkiem i jakiem. Smaczna pasta, a jeśli
W kuchennym oknie Ewyulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe. Orzo kalafiorowe Składniki: 4 porcje 1 kalafior, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 g brukselki 1 mała zielona cukinia 2 łyżki posiekanej świeżej(...)bazylię i pokrojoną w kostkę cukinię i kalafior. Smaż przez 5 minuty. Kalafior i cukinia powinny być miękkie ale al dente. Oczyść brukselkę, przekrój na pół i zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do orzo. Smaż orzo jeszcze przez chwilę doprawiając solą i pieprzem. Łosoś w glazurze 600 g łososia ze skórką sól, pieprz
codojedzeniarazu do spożycia po otwarciu. Odznaczają się miękkością, raczej nie wyczuwalnym zapachem i smakiem podobnym do pieczarek? Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku, a olej sprawdził się do przyswojenia niektórych witamin :) Przejdźmy(...)gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar - 0,5 kg kapusty kiszonej
Zdrowie na języku :Pjakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki(...)łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne
Ala piecze i gotujeznowu szpinakowo ale bardzo pysznie. Pożywna sałatka z dodatkiem piersi z kurczaka. składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 3 solidne garście młodego szpinaku 1 cebula 200 g pomidorków cherry sól ziołowa Kamis lub jakaś przyprawa do kurczaka olej do smażenia Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso(...)ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje
Monia miesza i gotujeMega smaczna, orzeźwiająca a co najważniejsze szybka w przygotowaniu sałatka ze szparagów. Idealna jako mało kaloryczna przekąska lub dodatek do innych dań. Mi bardzo zasmakowała. Dodałam ją do mojego ulubionego carpaccio z buraków: http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/04/carpaccio-z-buraka-cwikowego-po-polsku.html Składniki na 2 porcje: 5-6 zielonych surowych szparagów garść płatków migdałów sok z ćwiartki cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól(...)zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Nie muszę chyba wspominać o zdrowotnych walorach ? :) Dodatkowe wskazówki: -zamiast oliwy
Jemy Pijemygdyby tak zacząć dzień od czegoś słodkiego? Czemu zawsze musi być, to kanapka, musli, sałatka lub inny zdrowy posiłek? Postanowiłam zacząć mój wtorkowy poranek od słodkości w słoiczku. Tyle się w moim życiu ostatnio zdarzyło, że należy mi się odrobina "smakowego szaleństwa". Zapraszam i Was na mój śmietankowy serniczek nadziany truskawkami. Oczywiście u Was nie musi on być śniadaniem(...)szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie możecie ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym - zwiększcie wówczas jego ilość) 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina wody do rozrobienia Przygotowanie: Serek umieszczamy w misce i lekko mieszamy, aby stał się bardziej puszysty. Śmietanę ubijamy ręczną trzepaczkę, aż powiększy swoją objętość (nie trzeba jej całkowicie ubijać). Następnie delikatnie łączymy serek ze śmietaną. W szklance rozpuszczamy żelatynę w minimalnej
Słodkie okruszkisalaterce dokladnie wymieszac mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukru uformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocic w miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce masla podsmazyc(...)sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny. podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzień dobry,Czy mieliście kiedyś taki produkt, który miesiącami bezskutecznie staraliście się spróbować, a potem baliście się, że Wasze oczekiwania przerosną rzeczywistość?Dla mnie i mojego
Chilli Czosnek i Oliwamaśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i gdy zrumieni si ę wlewamy śmietanę 30% . D oprawiamy pieprzem sol ą i szczypta cukru oraz gałki muszkatołowej . Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Na końcu dodajemy musztardę . K ażdy z kotlecików smażymy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia (po ok. 2-3 minuty z każdej strony - nie dłużej ponieważ(...)naczyniu w którym się smażyły, zalewamy przygotowanym ciepłym sosem i wszystko podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Gotowe eskalopki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaRukola ma bardzo specyficzny smak i nie każdemu on odpowiada. Mam tu na myśli konkretną osobę, czyli mojego męża. Nie znosi, zatyka nos i złości się
bistro mamaMakaron jest jednym z najsłynniejszych dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością(...)lada ucztę. Pamiętam, że makaron zawsze był obecny w moim kulinarnym świecie. Mama często tworzy z niego różnorodne pyszności chętnie pałaszowane przeze mnie i mojego brata. Słony, słodki, z lekką goryczką, czasem z kwaśnym posmakiem. Cała paleta smaków śmiało może być zastosowana do tego składnika. Makaron jest elementem talerza niezwykle prostym w przygotowaniu, a można go przygotować na różne sposoby
Moja Mama GotujePożywna sałatka z makaronem z dodatkiem pomidorków i tuńczyka. Świetnie smakuje i szybko sie robi. Oliwki można pominąć jeśli ktoś nie lubi ( tak jak ja). składniki: 300-400 g makaronu świderki Omnomnom 20 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszki do skropienia olej lniany Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą(...)koktajlowe przekroić na pół a oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Na makaronie ułożyć wszystkie przygotowane składniki i posypać posiekaną natką pietruszki. Całość skropić lekko olejem lnianym
Monia miesza i gotujestopniowo, by nie obawiać się efektu jojo. 4) Jesz tylko zdrowe fast-foody – zdrowe sałatki w restauracji nie zawsze są niskokaloryczne. Sałatka z majonezowym sosem, kurczakiem, grzankami mogą mieć nawet 800 kalorii, czyli tyle co kebab. Jeśli chcesz coś wybrać to najlepiej sałatkę bez sosów i dressingów. A najbezpieczniej jest gotować w domu, gdyż wtedy wiesz jakie składniki znajdują(...)jesz po 19 – jedzenie wieczorami wcale nie musi być tuczące. Najważniejsza jest ilość pożywienia spożywanego w ciągu całego dnia. Nie jedz 2-3 godziny przed snem, kolacje spożywaj lekkie. Nie jedz wieczorem słonych przekąsek i nie podjadaj przed telewizorem. Znasz jakieś inne błędy żywieniowe, które powodują, że nie chudniesz? Daj znać w komentarzach! Pozdrawiam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
To Musisz Wiedzieć