kulinarnymi, także Toskania ma swoje wyjątkowe, niespotykane gdzie indziej przysmaki. Część być może Was zaskoczy, jak dania zawierające flaki i wątróbkę, dziczyznę oraz grzyby. To nie jest ta super lekka włoska kuchnia jaką znamy, ale wynika z lokalnej flory i fauny - w Toskanii jest najwięcej lasów w całych Włoszech. Kuchnię toskańską przedstawię Wam na bazie potraw, które(...)doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami
Chilli Czosnek i Oliwawinie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę(...)ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą
karmelowywłasnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie(...)minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min. *Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, wyglądem przypomina szyszkę zwieńczoną palmową koroną
Mia Cucina Sofietażywieniu, a nawet rozpoczął studia z dietetyki! Pierwszy dział tej książki to propozycje na najważniejszy posiłek dnia - propozycje śniadaniowe! Znajdziemy tu różnorodne przepisy - zarówno dla tych, którzy wolą coś lekkiego, jak i dla tych, którzy preferują konkretniejsze rozpoczęcie dnia! Jajka sadzone z fasolką, pomidorkami i tostami z ricottą, magiczne jajko w koszulce z tostem z ziarnami i pastą z awokado(...)sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji na jajecznicę, tortilla z warzywami z patelni, sałatka z kurczakiem, komosą i mnóstwem warzyw, muffinki czy pomysły na fajne chlebki i kanapki! Wszystko wygląda cudownie i brzmi chyba jeszcze lepiej! Czy wspominaliśmy Wam już, że wszystkie zdjęcia dań
Plate of JoyKasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne
Kawa z mlekiemWarzywne sajgonki czy spring rollsy, nazywajcie je jak chcecie, są po prostu boskie w smaku! Przygotowuje się w tym samym czasie co klasyczną sałatkę. Przede wszystkim polecam smażenie indyka (czy piersi z kury) na suchej patelni, a później z dodatkiem wody. „Smażenie na wodzie” jest moją ulubioną formą przygotowywania mięska od kiedy jestem na diecie. Składniki: 300g sałaty lodowej 220g(...)kapustę, sałatę i filet z indyka mieszamy w dużej misce by składniki dobrze się przemieszały. Płaski talerz wypełniamy wodą, wkładamy na kilka sekund arkusz papieru ryżowego, następnie arkusz (jeszcze lekko twardy)kładziemy na desce i smarujemy cieniutko kremowym serkiem. Układamy porcję farszu (na tym etapie arkusz już powinien być przyjemnie miękki) i zwijamy sajgonkę, gotową odstawiamy by spokojnie wyschła. Sajgonki/rollsy
Gotowanie i blogowanieObiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest!Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do
Ostra na Słodkostrony wita nas Morze Czarne, a z drugiej z wzgórza Małego Kaukazu. To kraj, w którym sosny oraz buki spotykają palmy, bambusy i eukaliptusy. Zbliżając się do Batumi poczułem lekką morską bryzę. Odezwał się też żołądek, który przypomniał mi jak bardzo nie mogę doczekać pierwszego kontaktu z jedzeniem, lokalnymi składnikami i sławnym na cały świat winem. Batumi: nie tylko(...)elementem każdej Supry. Na stole królowały: pchali , czyli kolorowe pasty warzywne, najczęściej z bakłażana, buraków lub buraka ćwikłowego. A obok nich wybór lokalnych krowich i kozich serów i obowiązkowa sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem orzechowym. Potem na stole pojawiły się dania na ciepło: Mcwadi w chlebku lawasz, czyli szaszłyk wieprzowy
kuron.com.plSezon na świeże figi w pełni, spieszę więc z pyszną sałatką. Kto jeszcze nie próbował świeżych fig niech nie zwleka, są cudowne w smaku, zupełnie inne niż znane nam wszystkim figi suszone. W tej chwili dostępne w większości sklepów, w bardzo przystępnej cenie. Polecam, dla mnie ten smak jest bajeczny... :-) Dodatkowo można również dodać po pasku sera pleśniowego typu(...)mniejsze kawałki (u mnie każda na 8 części) i wyłożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem i obsypać listkami bazylii. Do tego lampka czerwonego wina i mamy pyszna lekką kolację. Smacznego
Smaczne Zdrowesmaki takie jak ser feta, mięta, cytryna… Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym , który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół. Polecam! Print Grillowane bakłażany z fetą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm(...)miętę, wszystko dobrze wymieszać. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą z dwóch stron, smażyć - grillować na patelni grillowej lub grillu.. przez 2 minuty z każdej strony, powinny lekko się zarumienić i zmięknąć. Na ciepłe plastry bakłażana, w jednej trzeciej długości, nałożyć łyżkę nadzienie i zwinąć w niezbyt ciasny rulonik. Ułożyć na talerzu ( złączeniem do dołu ) posypać resztą mięty
SprawdzonaKuchnia.plczekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii(...)garnka, dodać miód i rum, zagotować.Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Sos czekoladowy można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać
SzczyptaSmaQjako dodatek do kanapek albo solo, świetnie sprawdza się też na przyjęciach, że nie wspomnę o tym, że jest idealna na lunch w pracy. Jak pierwszy raz robiłam tę sałatkę byłam dość sceptycznie nastawiona – nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie, a wyszła pyszna. Z przyjemnością powtarzam ją w swojej kuchni i rozpowszechniam, bo warto! Millet in this version(...)kurczaka i odrobina ostrej papryki. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Wrzuć kurczaka na patelnię i smaż aż cała woda, która się z niego wydobędzie, odparuje, a kurczak się lekko zarumieni. Zdejmij go z patelni i pozostaw o ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość
Martyna CooksSałatka z tofu – jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i lekka. Idealnie nadaje się na kolację lub przekąskę do pracy. Nie wiem czy wiecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio na ruszcie. Grilla należy rozgrzać do wysokiej temperatury. Ruszt grilla powinien być czysty(...)pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem lub bitą śmietaną. P rzepis na truskawki z grilla Grillowanie truskawek powoduje, że stają się one jeszcze słodsze i bardziej soczyste
naRuszciemożna wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast je smażyć - upiekłam. Z lekka się zarumieniły, a w środku były zwarte i ...przepyszne! Poniżej przedstawiam ciekawostki na temat głównych produktów, które wchodzą w skład moich kotlecików :). Samo zdrowie! Kasza jaglana - najstarsza(...)poczuję przyjemny zapach. Zalać wtedy szklanką wody (1 szklanka na 100 g kaszy) i zagotować. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Lekko posolić. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Brokuły ugotować do miękkości w wodzie lub na parze. Posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z olejem (z dodatkiem oleju się nie przypali
Kuchnia Ellie