lekka salatka - 2636 przepisów (strona:105/176)

Klasyczna sałatka Caprese 131

Sałatka z włoskiej kuchni, klasyczna Caprese- z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwą z oliwek. Dodatkowo sól, pieprz + słodki ocet balsamiczny dla podniesienia walorów smakowych i... tyle, bo przecież kuchnia Włoska charakteryzuje się prostotą w przygotowaniu potrawy oraz minimalizmem składników, ale za to z idealnym ich doborem 😃 Mnie Caprese najlepiej smakuje jako samodzielne i lekkie danie z dodatkiem chrupiącej bagietki

Kraina Miodem Płynąca
Słodka sałatka z roszponką, owocami, serem typu śródziemnomorskiego i cytrusowym dressingiem 125

Składniki na sałatkę: 200 g roszponki 150 g truskawek 100 g borówek 1/2 dojrzałego mango 200 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina Dressing cytrusowy: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta słodkiej papryki Roszponkę przebrać i umyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ósemki. Mango obrać i pokroić w niewielką kostkę. Ser lekko przepłukać. Do miski

Domowa cukiernia Ewy
Sałatka ze strączków goroszku cukrowego i kalarepy 124

sałatka z nich z odpowiednim dresingiem to czysta wiosenna poezja. serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl . Na jedną porcje: ok. 100 g młodych strączków groszku cukrowego 1 mała kalarepa  1 saszetka „Kujawski ze smakiem” BAZYLIA natka pietruszki sól Końcówki strączków obciąć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować dokładnie 2 minuty. Strączki powinny być jędrne i nie rozgotowane, tylko lekko sparzone. Następnie strączki

Jadło i czytadło
Grzanki czosnkowe do zupy, sałatki 161

zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam bułeczkę i na wolnym ogniu obsuszam do lekkiego zrumienienia. Gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 188

przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera

W SMAK
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 356

drobny makaron i kurczak, a uzupełnienie stanowią głównie pomidory, bo zostały wykorzystane do sałatki aż trzy ich rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula  100 g sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy(...)kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  czarnuszka  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami 206

idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu.Smacznego!Składniki /dla 2 osób/:2 plastry schabu2 cebule2 łyżki mąki1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegopieprzsól zioła prowansalskie1/2 litra bulionuolej do smażenia Wykonanie:Plastry schabu opłukać i osuszyć. Każdy przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posypać pieprzem i oprószyć mąką

Pasja Smaku
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2489

lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Do sosu koperkowego wrzucamy usmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami

Słodka Strona
Sałatka z bobu i kaparów 205

Wprawdzie, to nie sezon "bobowy", ale nie możemy się oprzeć. Na szczęście jest mrożony, równie smaczny i zdrowy :-)) Składniki: 500 g bobu 2 jajka ugotowane 3

Anioły w kuchni
Sałatka z fasolą adżuki i pieczarkami 200

Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy pod koniec

Apetyczna babeczka
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 196

elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini . Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem, np. lekko musującym Prosecco

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pęczakiem 235

istotnym elementem.  Na pewno każda z nas lubi zaskoczone i zachwycone miny naszych gości patrzących na potrawy, które dla nich przygotowałyśmy.  Na początek, moim zdaniem, bardzo ciekawa sałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych.  Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki(...)łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Wykonanie: Pęczak po dokładnym opłukaniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie, w proporcji: 100 gramów kaszy na 300 ml wody.  Jeśli macie pęczak w torebkach, należy postępować według przepisu na opakowaniu.  Cukinię należy obrać i pokroić wzdłuż

Garniec Magalie
Grillowana cukinia z puree z batata i jarmużem 180

dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii  z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa sałatka z jarmużem, korzeniem pietruszki i orzechem włoskim w vinegrecie. Dobra alternatywa na obiad czy większą kolację. Multi odżywczy obiad da wam ogromną dawkę beta karotenu.żelaza, magnezu oraz wszystkiego co wasz umysł potrzebuje(...)cytryny2 plastry sera DZIUGASkilka listków bazylikorzeń pietruszki mała garść starta1 łyżka masłacebula czerwona kilka pokrojonych piórek sól himalajska, pieprz z młynka, ksylitolPrzygotowanie:1/ Batata obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, cukinie kroimi w plastry obsypujemy solą i pieprzem nacieramy olejem słonecznikowym i wstawiamy do piekarnika na ok 160stopni aż do zarumienienia2/ Ścieramy korzeń pietruszki, umyty jarmuż przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 195

 Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do

Kuchnia Łukasza
Leśna polana 171

ziemniaki .   Posmaruj majonezem delikatnie ugniatając łyżką.  Następnie dodaj usmażoną i przyprawioną  pierś z kurczaka . Posmaruj majonezem. Kolejna warstwa to ogórki (pokrojone w kostkę) - posmaruj majonezem lekko ugniatając łyżką.  Na majonez wyłóż ugotowaną i pokrojoną w kostkę  marchewkę . Ponownie posmaruj majonezem.  Teraz dodaj starty  ser .  Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki(...)folię spożywczą :) GOTOWE   **każdą warstwę delikatnie przypraw pieprzem i solą. *** ważne jest dociskanie każdej warstwy Smacznego :-) Jeśli spodobał Ci się przepis, zainspirowałam Cię lub gdy znasz tę sałatkę od lat i nie możesz już na nią patrzeć daj znać :) Będę wdzięczna

lady-och-mistrzyni.blogspot.com