łatwe - 3300 przepisów (strona:138/220)

Rogaliki z orzechów laskowych 229

świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi się bardzo łatwo i szybko. Ale trzeba uważać bo też szybko znikają. Składniki: 150 g margaryny 1 jajko 80 g cukru pudru 150 g mielonych orzechów laskowych BackMit 150 g mąki pszennej 50 g czekolady

Ala piecze i gotuje
Babka z szafranem i daktylami 197

tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia.   Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania

Ala piecze i gotuje
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 225

stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach. Zapraszam również na ich profil na facebooku . Składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe grzebienie z dżemem 374

kratce.   Diagnoza: Grzebienie wychodzą przesmaczne!  Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją.   Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy.  A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu

Grunt to przepis!
Pasta z wędzonej makreli 222

papryczka chilli 1 łyczeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu natka pietruszki szczypiorek sól pieprz Przygotowanie : Makrelę pokruszyć w drobne kawałki jedocześnie pozbywając się wszystkich ości. ( otwierając ją zręcznie łatwo wyjmiemy kręgosłup co znacznie ułatwia pozbycie się ości) Fasolę odsedzić, ja dodatkowo opłukałem i zgnieść widelcem tworząc miazgę. Czosnek bardzo drobno posiekać, w sumie to papryczkę (bez pestek), szczypiorek, pietruszkę

Mechanik w kuchni
Sushi "po naszemu" 208

ułożymy składniki i zawiniemy. Z jakiegoś dziwnego powodu jedna strona wygina śmiało, a druga nie. Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę  wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon

Mechanik w kuchni
Sos pomarańczowy 241

pomarańczy i odrobinę wcześniej startej skórki i całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem

Mechanik w kuchni
Pasta z tuńczykiem i twarogiem 238

łyżeczka jogurtu 2 jajka ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Tuńczyka cedzę z sosu a cebulę kroję ale bardzo drobno następnie wszystko dokładnie mieszam z wyjątkiem jajek. Majonez dodaję stopniowo bo można łatwo przesadzić. Jeśli chcecie wersję z jajkami to można dodać więcej majonezu a jajka skroić w kosteczkę i dodawać dopiero na sam koniec mieszania

Mechanik w kuchni
Muszle nadziewane twarogiem 330

Conchiglioni czyli makaron w kształcie muszli który daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty. Składniki :   12 muszki makaronu  conchiglioni 250 dag twarogu półtłustego

Mechanik w kuchni
Pasztet z wątróbek z morelami 200

razem polecam zrobić roladki z siekanymi suszonymi morelami. Wątróbki przed smażeniem moczymy w mleku aby stały się bardziej delikatne. Przepis na pasztet z wątróbek z morelami jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale i ekspresowy, Jeśli nie zamierzamy go chłodzić, to w ciągu 30 minut możemy się delektować smakiem tego pasztetu, będzie po prostu bardziej kremowy. Ja wstawiłam pasztet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trójkolorowe Magdalenki 173

foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut.    Po upieczeniu stwierdzam, ze ciasteczka są bardzo delikatne, trzeba uważać bo łatwo je przypalić. Pierwsza partia mi się troszkę przypiekła. W  trakcie pieczenie drugiej, obniżyłam temperaturę w połowie pieczenia i pilnowałam aby pozostały jasne. Ciasteczka wyszły mięciutkie i sprężyste, smakowały wybornie

Mia Cucina Sofieta
Rukola w melonie 176

lato jest trendy żeby być fit. Trzymamy więc fitnesową linię z sałatkami “Fit&Easy”. Łatwo nie jest, ale czego się nie robi dla dobrego samopoczucia i gdy widzimy, ze waga idzie w dół!! Dziś trochę piekąca w język rukola, ze słodkim melonem, oscypkiem i uprażonymi ziarnami sezamu. Pycha!! Rukola w melonie Składniki na jedna osobę: ½ melona garść rukoli

Mia Cucina Sofieta
Rose del deserto 203

innego jak skupienia kryształów gipsu, tworzące się w odpowiednich warunkach klimatycznych na pustyni. Zdjęcie z netu ( click ).  Róże pustyni z natury są bardzo kruche i delikatne, łatwo je można porysować czy uszkodzić, nie powinniśmy też dotykać ich zbytnio, ponieważ spowoduje to odpadanie ziarenek piasku kwarcowego zawartego w gipsie. Moje róże natomiast możecie dotykać łapkami ile chcecie, a nawet

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z kremem 395

który już od dawna miałam wypróbować. Mam nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt

Mia Cucina Sofieta
Limoncello 353

digestivo” na koniec posiłku, lub jako zimny drink w upalne, letnie dni.  Limoncello występuje również pod postacią gęstego cytrynowego kremu, w wersji z mlekiem. Ten boski trunek można łatwo przygotować w domu. Wystsrczy zaopatrzyć się w naturalne, niczym nie pryskane cytryny, najlepiej sorrentyńskie lub sycylijskie. Limoncello Składniki na 2,5 litra limoncello: v   8-10 naturalnych cytryn

Mia Cucina Sofieta