łatwe - 3300 przepisów (strona:145/220)

Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 218

pierogi. Podzielili się na dwu - trzy osobowe grupki. Zaczęli od podstawowego ciasta pierogowego. Dzięki dodatkowi oliwy, było ono niesamowicie elastyczne i praca z nim okazała się bardzo przyjemna i łatwa. Pierwszym farszem były typowe ruskie. Prawdziwe polskie pierogi, z ziemniakami ugotowanymi, twarogiem uleżałym oraz podsmażoną cebulą. Istotne jest, by ziemniaki i ser były kilkudniowe, wyschnięte, uleżałe. Farsz będzie mniej kleisty

W kuchni Karmel-itki
KUBUSIOWY DESER Z TAPIOKI. 171

Wystarczą zaledwie trzy składniki : sok marchewkowy, odrobina cukru i kuleczki z tapioki, by powstać mógł niesamowity deser! Łatwy, a jaki smaczny :] Idealny dla małych, ale i dużym zasmakuje. DESER MARCHEWKOWY Z TAPIOKI /autorski;/ 1 litr soku marchewkowego 3/4 szklanki kuleczek tapioki ewentualnie 2 łyżki cukru Sok zagotowuję razem z tapioką. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję tak długo

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 229

wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu, w samym o nim wspomnieniu. Zwykle Karmel-itka robi placek drożdżowy z TEGO przepisu. Jest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić go do lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama. Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania

W kuchni Karmel-itki
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. 252

dodaję do kaszy i razem mieszam. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej, a na gorący, wykładam

W kuchni Karmel-itki
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 224

kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 278

tego cała gama witamin z grupy B, w szczególności B1 (tiamina),  B2 (ryboflawina), niacyna, B6 i B12. Prócz tego,wątróbka z kurczaka zawiera witaminę A i łatwo przyswajalne żelazo, w zdecydowanie większej ilości niż wątróbka cielęca, dajmy na to.   Najważniejsze jednak jest białko. Zbudowane z dwudziestu aminokwasów, z czego ledwie osiem organizm produkuje sam. Reszta aminokwasów musi być

W kuchni Karmel-itki
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 157

minutach, kiedy nieco zwiększy  swoją objętość, dodaję do ciasta, dokładnie urabiam i zostawiam na1,5h,  aby ciasto urosło. Następnie ponownie je wyrabiam, dodając olej. Ciasto powinno łatwo oklejać się od rąk. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia i posypuję mąką. Z ciasta, przy pomocy mąki, formuję bułeczki, układam w odstępach od siebie, aby mogły urosną. Każdą

W kuchni Karmel-itki
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 252

naprawdę spore. Pod tym względem, porównałabym je do piersi kurczaka. Z obu można wyczarować wszystko, nie trzeba też nie wiadomo ile, by stworzyć pyszne danie. Składniki te są łatwe w obróbce, a także mnóstwo innych produktów do nich pasuje. Dzisiejsza propozycja jest...improwizacją, podpatrzonym pomysłem w jednym z czasopism o bogatym zapleczu kulinarnym. Danie, które robi się błyskawicznie, smakuje bardzo

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 208

Piekę niecałą godzinę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklę na odrobinie oliwy. Upieczone warzywa wyjmuję z piekarnika i zostawiam, aby przestygły,  a następnie ściągam z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucam do cebuli i czosnku. Chwilę podsmażam, ciągle mieszając, dodaję bulion,  gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie  miksuję przy pomocy blendera

W kuchni Karmel-itki
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 275

się serce kraje. Stąd powstaje cykl  #SŁODKI EKSPRES.  Co sobotę / niedzielę, w miarę moich możliwości, rzecz jasna, pojawi się słodki przepis. Słodki, ale ekspresowy, którego wykonanie jest łatwe, szybkie i przyjemne, a efekt całkiem zadowalający. Każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie naprawdę ekspresowo! Poza tym - jeśli ktoś z Was chce podzielić się jakimś swoim słodkim pomysłem, który zajmuje

W kuchni Karmel-itki
PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. 203

coś dobrego. Inspiracja na przyjęcie w towarzystwie pianek marki JOJO. Zupełnie przypadkowy przepis, wymyślony na poczekaniu. I jednocześnie jeden z lepszych i przyjętych najbardziej pozytywnie przez młodocianych smakoszy. Szybko, łatwo i przyjemnie? Jak najbardziej. PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. /autorski; współpraca z JOJO ;/ opakowanie pianek JOJO Marshmallows 2 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 5 łyżek słodkiej śmietanki 12 % posypka cukrowa dodatkowo

W kuchni Karmel-itki
GUACAMOLE. 186

rozchodzą się w powietrzu niczym zapach wspaniałgo meksykańskiego jedzenia. Guacamole, meksykańska salsa na bazie awokado. Element każdej prawdziwej domowej imprezy. Nie? To powinno nim być! Robi się je banalnie łatwo, a smakuje... ach! Warto poświęcić ten kwadrans, by móc przenieść się do słonecznego meksyku choć na chwilę. Kilka uwag: Ważne, by nasze awokado było bardzo dojrzałe, miękkie, by z łatwością

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 305

Brakowało mi tego przez całą zimę. Ta pulpeciki zna chyba już każdy, a jeśli nie, to przynajmniej większość osób. Zawsze smakują, zawsze się udają, niezmiennie podbijają serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 180

racji tego, że miejscowość Kombornia od mojego Kościana leży ponad 500 km, dopiero o godzinie 17. zjawiłam się w hotelu. Dzięki uprzejmości Piotra, uczestnika z bloga najsmaczniejszy.com.pl , mogłam łatwo dostać się na miejsce. Jadąc z nim samochodem, zyskałam nie tylko na czasie, ale i na nerwach. Teoretycznie dojazd byłby, ale dość trudny i czasochłonny, a ja, zresztą jak każdy, liczę

W kuchni Karmel-itki
BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI. 185

150g kremowego serka ziołowego 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku 30-40 g żółtego sera Bakłażana przekrawam na pół, wyskrobuję środkową część miąższu, która nieco różni się strukturą od pozostałej części (łatwo to zauważyć). Nacieram solą obie połówki i zostawiam na około kwadrans, aby bakłażan puścił sok. Następnie porządnie wypłukuję sól i osuszam za pomocą  papierowych ręczniczków. Ten zabieg zniweluje charakterystyczną

W kuchni Karmel-itki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję