ciachem bez pieczenia! Zrobiłam je tak naprawdę „przez przypadek”, ze składników, które miałam dostępne w kuchni, a zrobiło tak niesamowitą furorę, że postanowiłam pochwalić się przepisem! Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie! Robi się je błyskawicznie! Warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ” do przegryzienia” – smaki idealnie się połączą, a całość zachwyci
Ostra na SłodkoNiedługo święta i czas pomyśleć co przygotować, ja proponuję choinkę z makiem w cieście francuskim. Szybka i łatwa do przygotowania a dzieci będą zachwycone przy odrywaniu gałązek. Składniki: - 2 ciasta francuskie - 300 g masy makowej z bakaliami - 1 żółtko - 2 łyżki mleka - cukier puder Przygotowanie: Jeden płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia. Cały smarujemy masą makową i przykrywamy
Kulinarne życiejką dzieciaczków nie łatwo zrobić dobre ciasto ... są jednak jeszcze przepisy, które spieszą na ratunek mamom takim jak ja:) O babce majonezowej słyszałam jakiś czas temu i wtedy pomysł wydał mi się dziwny. Tymczasem święta tuż tuż i trzeba jakąś babkę upiec. Przeszukałam więc stronę Wielkie Żarcie i znalazłam przepis nadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam
cucinareSzybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia. Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki
Zrób to smaczniepęczek * cytryna -1 szt * sól, pieprz +* awokado – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROZIAKI: Wszystkie składnie dokładnie razem mieszamy – mąki dosypujemy tyle, by utworzyć gładkie, elastyczne ciasto, z którego łatwo formować bułeczki. Formujemy małe bułeczki, spłaszczamy, smażymy po kilka minut na suchej żeliwnej patelni. SAŁATKA: Paluszki surimi drobno siekamy, dodajemy drobno posiekanego pora oraz świeżego ogórka.Wlewamy
Ostra na Słodkocukrem, przy pomocy łyżeczki, dodajemy ciepłą wodę, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie łatwo odchodzić od rąk. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w misce wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie
KulinarneImpresje.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ( + 50 MINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-14 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki podstawowe
JejKuchniaPrzepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami na kefirze naturalnym, lub zamiennie, na maślance. Dzięki dodatkowi kefiru, ciasto jest idealnie wilgotne i pozostaje takie na długo. Artykuł Ciasto z truskawkami na kefirze pochodzi z serwisu
NiePieprz.plOprószyć kakao, wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc. Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów z lodówki. To pyszne kawowe ciasto jest naprawdę łatwe , koniecznie spróbujcie zrobić. Napiszcie jak wyszło w komentarzach :) a może coś poprawić ? ulepszyć ? Podzielcie się Waszymi opiniami :) SMACZNEGO
zielonacukinkaOprószyć kakao, wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc. Można delikatnie przykryć folią aluminiową aby deser nie chłonął zapachów z lodówki. To pyszne kawowe ciasto jest naprawdę łatwe , koniecznie spróbujcie zrobić. Napiszcie jak wyszło w komentarzach :) a może coś poprawić ? ulepszyć ? Podzielcie się Waszymi opiniami :) SMACZNEGO
zielonacukinkaWyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki
babka w formieMamy weekend więc musi być oczywiście coś słodkiego do kawy. Dzisiaj tak na szybko powstały 4 babeczki z nutellą, olejem kokosowym i kremem waniliowym. Pyszne lekko wilgotne i łatwe w przygotowaniu.Do ciasta dodałam również wyśmienite wafelki śmietankowe firmy Cukry Nyskie które bardzo polecam. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową KLIK . Składniki : 8 wafelków śmietankowych CUKRY NYSKIE 2 szklanki
Sama słodycz i szczypta chilidzisiejsze bułeczki drożdżowe. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy. Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu. Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej (300 g jasnej+120 g pełnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietana zacznie sztywnieć wsypać galaretkę i ubić do sztywności zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, również jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180
Lena GotujeSezon rabarbarowy trwa w najlepsze, więc pozwólcie, że i ja podzielę się swoim łatwym przepisem na ciasto z rabarbaru. Nie ma w nim oleju, co dla jednych może być wadą, a dla innych zaletą Cukru też niekoniecznie trzeba dodawać do środka – mnie się zdarzyło raz zapomnieć… Skompensowałam to przez bardzo hojne posypanie ciasta cukrem pudrem. I gdybym się
Lamarida.plbardzo lubiana przez męża i często ją piekę. A że "dawno" nie było, więc był już na nią najwyższy czas. Tym razem postawiłam na babkę czekoladową. Szybkie i łatwe do zrobienia ciasto. Babka wychodzi bardzo puszysta i wilgotna. Wystarczy ją tylko posypać cukrem pudrem. A mężowi tak zasmakowała, że na drugi raz od razu upiekę dwie ;) Składniki: * 1 szklanka mąki
Zrób to smacznieZapraszam do zapoznania się z kolejnym przepisem na smaczne i łatwe do zrobienia ciasto. Chyba każdy z Was chociaż raz spróbował Zebry - prawda? Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru aromat (2 krople) 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 2-3 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy
My World by Dagmara RekMacie ochotę na smaczne, banalnie łatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie
Jeść, by żyć w zdrowiuForemki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką bezglutenową, by ciasto po wyrośnięciu łatwo odeszło od ściereczki. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam piec babki. Dziś zapraszam Was na babkę limonkową. Przygotowanie jej jest naprawdę proste i nie wymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka A co jest atutem
Słodkie okruszkiBardzo dobre bułeczki, łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i ładnie wyrasta. Bułeczki są puszyste, delikatne i naprawdę pysznie smakują, a na dodatek pięknie się prezentują. Polecam :-) składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 12 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 100 g masła 1 jajko dodatkowo : 1 jajko
babka w formiezachwyca trwałością i uniwersalnością w zastosowaniu. Osobiście używam jej m.in. jako podstawki pod gorące naczynia - nawet garnki, czy gorące blachy, jako zwykłą deskę do krojenia, czy zagniatania ciasta. Jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości ze względu na gładką i polerowaną strukturę. Granit jest wykorzystywany wszędzie tam - gdzie wymagane są jak najbardziej sterylne warunki, więc higieniczność to kolejna jej pozytywna
Di gotujeciasto powkładać gęsto całe wypestkowane śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie łatwe, można dać owoce jakie się lubi...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". (Zrobiłam z połowy proporcji i poniżej przedstawiłam już te moje.) Są to jedne z najłatwiejszych babeczek, których proporcje bardzo łatwo zapamiętać. Francuskie ciasto Quatre-quarts (cztery ćwiartki) - czyli zawierające cztery podstawowe składniki: jajka, cukier, masło i mąkę - odmierzane w takiej samej ilości. Proste, prawda? Babeczki zostały wzbogacone o cytrynę i aromat
Di gotujeLekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku
słodki bratekbrzoskwiń piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55-60 minut, do suchego patyczka, w chłodnym miejscu ciasto w blaszce wystudzić - ciasto jest szybkie, łatwe, można dać owoce jakie są w domu...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięŁatwe i tanie ciasto piwne może mieć wiele zastosowań. Dzisiaj z serii małe "co nieco" ruloniki piwne z nadzieniem bolognese. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego (zazwyczaj używam piwa TATRA) Nadzienie: około 500 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 opakowanie Fix do spagetti Bolognese Pieprz, Kucharek, oregano, Ketchup Kilka łyżek oleju rzepakowego
Praktyczna plkrem, nie są bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest jak kropka nad „i”. Zachęcam do wypróbowania przepisu. To jedno z niewielu ciast tortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej
Trzeci talerzDzisiaj prezentuję przepis na pyszne paszteciki z młodą kapustą i pieczarkami. Paszteciki są łatwe do przygotowania. Ciasto jest miękkie i rozpływa się w ustach. Ze szklanką domowego barszczyku paszteciki smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 400g mąki, 30g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 50g margaryny, 1 łyżeczka soli, Farsz: 1/2 główki młodej kapusty, 150g pieczarek, 1 cebula
Tradycyjna kuchnia KasiRóże z cienkich plasterków jabłek zawiniętych w ciasto francuskie są łatwe do zrobienia, smaczne i niewątpliwie stanowią oryginalną dekorację. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Di gotujeCiasteczka na Wielkanoc? Oczywiście! Ten przepis warto zapisać jeżeli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na ciasto z którego łatwo i przyjemnie wycina się ciastka. Łatwo się wałkuje i nic się nie rwie. To mój zdecydowany numer jeden jeżeli chodzi o robienie ciasteczek z dziećmi. Już raczej nie będę zamieszczała żadnego wpisu przed Świętami. Życzę
Polska ZupaŁatwe i szybkie ciasto z serem. Stworzone na bazie przepisu na szarlotkę . Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 duża łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie serowe: 50 dag tłustego sera 3/4 szklanki cukru Pół opakowania budyniu śmietankowego 2 jajka 1/4 kostki margaryny
Praktyczna plPuszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej
Ugotowaćżółciutkie. Przygotowując je miałam wiele obaw, m. in. o to, że w trakcie pieczenie mi się rozkleją, ale nic takiego się nie stało. Wręcz przeciwnie, robiło się je łatwo i przyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która ułatwi Wam zrobienie rogali. SKŁADNIKI
Passions hobbies liferękawa cukierniczego z tylką 1M i wyciskamy na wcześniej przygotowane papierki, formując okręgi. Ciasto razem z papierem przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy je na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Następnie polewamy lukrem
Domowy Smak Jedzeniachęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :) Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko
Kraina Miodem Płynącaprzepis ze względu na produkty wchodzące w skład tych faworków jak i sposób wykonania. Jak się je wykonuje podpatrzyłam na tym filmie . Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło
Na słodko lub wytrawnieŁatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych bananów. *foremka 23*23 cm Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mąki 100 g jogurtu naturalnego gęstego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŁatwe do zrobienia ciasto, smakiem raczej odpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci". Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbatki. *foremka 14*25 cm Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 szklanka wody mąka Ubić jajko z cukrem wlać wodę wymieszać i dodać mąki tyle by ciasto było takie jak
Gotowanie jest łatwejką dzieciaczków nie łatwo zrobić dobre ciasto ... są jednak jeszcze przepisy, które spieszą na ratunek mamom takim jak ja:) O babce majonezowej słyszałam jakiś czas temu i wtedy pomysł wydał mi się dziwny. Tymczasem święta tuż tuż i trzeba jakąś babkę upiec. Przeszukałam więc stronę Wielkie Żarcie i znalazłam przepis nadesłany przez Alinę Porazińską. Zrobiłam
cucinareprzykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko
Kto ugości moich gości?Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C. Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko
Kto ugości moich gości?Proste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4
Moja DelicjaBardzo łatwe i szybkie ciasto do herbaty pachnące cytryną. Wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą, której to zgodnie z moim noworocznym postanowieniem ma w tym roku być więcej w naszej diecie". Czytaj więcej
Wiem co jemPuszyste, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami. Propozycja dla zwolenników zasady: minimum wysiłku maksimum smaku. Brzoskwinie nadające ciastu kwaskowatości można zastąpić bardziej słodkimi jabłkami
Milion Smakówczas na maksa. My np na dzisiejsze śniadanko spożyliśmy naleśniczki z truskawkami i słodką śmietaną. Mmmm. Ale nie o tym miało być. Zaproponuję teraz przepis na pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z truskawkami. Puszysta niczym w biszkopcie konsystencja ciasta w połączeniu ze słodyczą i aromatem truskawek. Sprawdźcie sami: Składniki (na średniej wielkości blachę): 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru
Kuchnia po mojemuNiebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać do kremu trochę soku z cytryny (lub skropić ciasto sokiem przed podaniem), bo wychodzi ono bardzo słodkie. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki
Qlinarnie i QlinarnieKupujemy pomarańcze a skórkę przeważnie wyrzucamy. Od dziś możemy to zmienić zróbmy z niej kandyzowaną skórkę idealną do ciast. Zobaczcie jak łatwo to zrobić Składniki: skórka z 4 pomarańczy 1 1/4 szkl cukru 1/2 szkl wody 2 opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Pomarańcze umyć, obrać oderwać białą skórkę. Drobno pokroić w kosteczkę. Zalac duza iloscia wody, zagotować, odcedzić. Czynność powtórzyc
Z Majeczką w kuchniSzukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny
Kuchnia w opałachkilka dni temu trafiłam na ten przepis od razu wiedziałam, że to ciasto muszę zrobić. Łatwe w wykonaniu, szybkie i jakby tego było mało nie trzeba go piec ! Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników 1 opakowanie gotowej
Zofianarazem wcinam z apetytem. Na początku jak tylko koleżanka podsunęła mi linka do przepisu, który pochodzi z Moje wypieki byłam jakoś dziwnie nastawiona. Lekko przepis zmodyfikowałam i upiekłam. Ciasto jest rewelacyjne, łatwe do przygotowania ale nie polecam trzymać go w lodówce aby nie było twarde i suche. W temperaturze pokojowej jest wilgotne i mięciutkie i najlepsze na drugi lub trzeci
Ewa w kuchniDzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują. Składniki; 2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany , kostka margaryny Kasi, 1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru, skórka otarta z cytryny szczypta
Anioły w kuchniCiasteczka księżyce są bardzo łatwe do zrobienia, ciasto oblewamy białym lukrem - wycinamy księżyce i możemy się rozsmakować w ich delikatnej słodyczy... Składniki na ciasto; 14 dag masła 14 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao
Apetyczna babeczkaŁatwe i szybkie ciasto. Przepis pochodzi ze strony kuchnia.o2.pl. Podwoiłam składniki, aby mieć dwie babki bo jedna zbyt szybko znika. Składniki: 4 łyżki wody, 40 dag masła, 2 czubate szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, 6 łyżki śmietany 18% 2 cytryna, 4 łyżeczki kakao
Praktyczna plPrzy okazji robienia konfitury z róży , przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać
RAROSSAherbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚlub, Komunia, Chrzciny, Roczek… Dzięki tej efektownej dekoracji Twoi najbliżsi oraz goście będę zachwyceni nie tylko nadzwyczajnym smakiem okazjonalnych wypieków, ale także ich niecodziennym wyglądem. Aplikacja dekoracji na ciasto jest bardzo łatwa, wystarczy wyjąć gotowe kwiatki z kartonika i udekorować wypieki pełnym bukietem kwiatowych kompozycji. Kwiatki z jednego opakowanie wystarczą do ozdoby nawet dużego tortu. Oferujemy opłatkowe kwiatki
kolorowotorcikowoksylitolem. Polecam baaardzo ! Idealny zarówno na śniadanie, np. z nutellą , miodem, konfiturą lub sam, bez żadnych dodatków, np.na podwieczorek do kawki, jako babeczka bananowa- ja tak właśnie zajadałam. Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Potrzebujemy dwóch misek i łyżki do wymieszania składników. Postępujemy podobnie jak przy muffinkach. Osobno składniki suche, osobno mokre. Przepis na formę
Smaczne Zdrowerazem zamiast je kupić postanowiłam zrobić własne domowe, wykorzystując przepis Karoliny i Eweliny . Nie są to jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie śniadanie lub kolacje
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :) ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzadrożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest wyjątkowo łatwy, jedynie jest dość długi czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, ale przecież nie stoi się przy nim, można w tym czasie zrobić wiele innych rzeczy. Przepis zaczerpnięty
dom-agi.plProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Cztery FajeryParzenie herbaty czarnej i ziół - wydawałoby się prosta czynność, którą wykonywaliśmy setki razy nie powinna nastręczać trudności. W końcu herbata to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów
Cztery FajeryŚwięta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo . Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały
Kuchnia co dniawody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy przez 10 – 15min, tak żeby łatwo odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na grubość 2mm i wycinamy szklanką, albo okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce
Księga-SmakuCiasto proste, szybkie i łatwe w wykonaniu i pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Eveny, skusiłam się i ciasto upiekłam. I nie żałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:) Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku
In my kitchendelikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy(...)się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek ciastek, oczywiście ta ilość może być różna, zależy od grubości ciastek i wielkości foremek, jakich używamy. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
I tu będę miała takie tePrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery FajeryCzarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat. Ze względu na
Cztery FajeryRyba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub
Cztery FajeryDomowy peeling kawowy proste przepisy na kawowe kosmetyki Domowy peeling kawowy to jeden z najskuteczniejszych i zarazem najtańszych kosmetyków ujędrniających, które możemy samodzielnie przygotować. Zawarta
Cztery FajeryMięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia
Kuchcik gotujeZupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna
Cztery FajeryNajpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów
Cztery FajeryTo kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru
Cztery FajeryPrzepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs. Mimo, iż na
Cztery FajeryKuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan
Cztery FajerySzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka
Cztery FajeryTegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto Nie
Cztery FajeryFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów
Cztery FajeryTypowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje
Cztery FajerySmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery FajeryZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery FajeryDziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad. Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem
Cztery FajeryPrzepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną
Cztery FajeryProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Cztery FajeryTakie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne. Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką. Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty
Cztery FajeryTyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Cztery FajeryCzęść z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku
Cztery FajeryChlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować
Cztery FajeryZa oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka. Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym
Cztery FajeryTym razem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest
Cztery FajeryKluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity. Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do
Cztery FajeryPo upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze
Cztery FajeryDziś mamy dla Was przepis na rewelacyjne tapas - hiszpańskie krokiety z szynką serrano czyli croquetas de jamón. Po raz pierwszy krokiety z szynką serrano jedliśmy w
Cztery FajeryWszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy
Cztery FajeryUgotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia. Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego
Cztery FajeryNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery FajeryPo raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków
Cztery FajeryBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego
Cztery FajeryTradycyjne domowe kopytka - banalnie proste do przygotowania, tanie i smaczne. Można je podawać do gulaszu, duszonego mięsa i sosów grzybowych albo podsmażone z cebulką i skwarkami
Cztery FajeryRyżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty
Cztery FajeryZupa z soczewicą z mlekiem kokosowym Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek
Cztery FajeryKrem z dyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i
Cztery FajeryPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Cztery FajeryŚwiatowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego. W podwójnej roli - dziennikarza i
Cztery FajeryZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Cztery FajeryZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a
Cztery FajeryBiały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Cztery FajeryJak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym
Cztery FajeryDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Cztery FajeryKulinarne prezenty na święta 2017 to druga edycja zapoczątkowanej w ubiegłym roku akcji, której celem jest wspólne szukanie inspiracji na gwiazdkowe upominki. Do Świąt już coraz
Cztery FajeryTopinambur wraca do łask i coraz częściej gości na polskich stołach. Od setek lat ceniony za swoje właściwości zdrowotne, kiedyś traktowany był głównie jako jedzenie dla
Cztery FajeryDziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super
Cztery FajeryNa zaproszenie Ambasady Finlandii, w podwójnej roli - dziennikarza i blogera - miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu ze Świętym Mikołajem, które odbyło się w rezydencji JE Ambasador Hanny
Cztery Fajery"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić
Cztery FajeryNiedawno na blogu jasonhunt.pl ukazał się kolejny ranking najbardziej wpływowych polskich blogerów. Znalazły się w nim także blogi kulinarne, choć nieliczne to jednak cieszy fakt, że
Cztery FajeryPrzepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na
Cztery FajeryBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery FajeryChowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej, to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo
Cztery FajeryDo czego można wykorzystać wolnowary #Crock-Pot oprócz przygotowywania doskonałych mięs, gulaszy i zup? Świetnie pokazał to film opublikowany na kanale Bed Bath & Beyond
Cztery FajeryKiedy zioła mogą być niebezpieczne? Niemal zawsze, jeśli stosujemy je nieświadomie. Autorką poniższego artykułu jest Agata, autorka bloga Wegedroga absolwentka studiów podyplomowych na Uniwersytecie Rolniczym
Cztery FajeryKarkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego
Cztery FajeryZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w
Cztery FajeryZiołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale
Cztery FajeryCamembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego
Cztery FajeryRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery FajeryTarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale
Cztery FajeryMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery FajeryPrzepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Cztery FajeryGrillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Cztery FajeryDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryKrokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery FajeryLubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajeryminut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką
Raj dla Podniebieniastolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, lekko mieszamy, następnie stopniowo wlewamy połączone z sobą obie wody i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne i łatwo będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy
KulinarneImpresje.pldodatkiem syropu klonowego stanowią świetną przekąskę dla naszych pociech. Niestety pancakes wymagają od nas uwagi. Patelnia musi być dość mocno rozgrzana. Wtedy o przypalenie tego rodzaju ciasta z bananem jest bardzo łatwo. Nawet mi się zdarza przeciągnąć na patelni ciasto. Przydadzą się wam też owoce do dowolnego ustrojenia naszej potrawy. Z pewnością zastosowanie znajdzie też cukier puder. Na pewno
Kuchennyviral.plDodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka
Smak mojego domuminut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Raj dla Podniebieniapachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać gdy będzie gotowe. Płatki owsiane bardzo ciekawie się komponują w tym cieście. Ciasto jest również szybkie i łatwe w wykonaniu. Bardzo je polecam. Zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 dojrzałe banany pół szklanki cukru
Izabelawkuchnielastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli łatwo odchodzi od dłoni i ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). Nadzienie : Orzechy zmielić w blenderze
Opowieści z piekarnikaminut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Raj dla Podniebieniapozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można
Kolorowy PrzepisownikTureckie ciasto z kaszy mannej. Bardzo łatwe w przyrządzeniu, gwarantowany sukces kulinarny! Smacznego! Składniki (ciasto) 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 1 szklanka kaszy mannej 1 szklanka mąki 1 łyżeczka wanilii 10 g proszku do pieczenia Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2,5 szklanki wody kilka kropli soku z cytryny Składniki (do dekoracji) pistacje
Tureckie Przepisyobiadu. Z pewnością posmakuje amatorom czekolady :) Szczerze przyznam, że robię go już trzeci raz - tak bardzo wszystkim smakuje! Upiekłam je na dużej blaszce, w wersji rodzinnej. Ciasto polałam niezawodną polewą czekoladową, łatwo się kroi i ładnie wygląda na stole :) Ciasto : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki sody
Chocolate Muffin Blog