Jeśli musimy rezygnować z mąki pszennej, a uwielbiamy piec i jeść ...ciasta to może ta propozycja wyda się Wam ciekawa:) Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2-3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu 1 dużo żółtko 1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody(...)foremce o wymiarach 12 x 9 cm Nie używałam robota, a składniki mieszałam energicznie łyżką. Jeśli upieczemy z podwójnej ilości składników otrzymamy dość spore, a co ważne łatwe do upieczenia ciasto. Ciasto udaje się też bez jajka. Następnym razem wypróbuję zastąpić mąkę gryczaną - pszenną, powinno też się udać :), poinformuję Was o efekcie
Proste Potrawypowodzeniem możecie wykorzystać z innymi owocami czy innym nadzieniem. Kruszonka robiona z przepisu na placek z rabarbarem i kruszonką , ponieważ nie chciało mi się już jej zagniatać. Ciasto wyrasta szybko i łatwo się formuje. Lubię wchodzić do kuchni i patrzeć, czy wierzch ciasta wraz ze ściereczką wystaje już ponad miskę. Jeśli macie ochotę na drożdżówki, to serdecznie polecam. Doskonałe zarówno
Mieszam w GarnkuWitam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju (około
Uwaga Babcia Gotujedodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1) . Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić i dodać aromat. Odstawić(...)sztywnej konsystencji. Do czasu wykorzystania przechowywać ubitą śmietanę w lodówce. Przechodzimy do właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2) . Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około
Świat Ciastakawy i herbaty. Jeśli ktoś lubi połączenie ciast z dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 30dag(...)ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko podpowiada #ciastojakzobrazka
Słodki ZakątekPyszny murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :) Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi. Pyszności :) Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) 350 g mąki (2 szklanki(...)Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową. 3. Ubić białka i lekko szpatułką wymieszać z pozostałym ciastem. 4. Ciasto wylać do tortownicy 5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C. 6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, kiedy wystygnie polewamy pozostawioną
Mój pomysł nawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe. Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko. (Tortownica o średnicy(...)maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem i wędliną. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Ciasto piec (do tzw. suchego
Di gotujeręką to możemy przygotować inne ciasto na ciastka na przykład pół kruche i uformować na kształt łabędzi. Jedynym warunkiem zrobienia ciastek na kształt łabędzi jest to aby ciasto dało się łatwo rozwałkować. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3 blach ciastek łabędzi 500 g maki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej(...)połączonych składnikach robię dołeczek , na środek wlewam żółtka i całe jajko , delikatnie łączę palcem aby jajka nie wypłynęły na blat. Mleko z amoniakiem również dodaję na środek ciasta i delikatnie łączę żeby nie wypłynęło ( dokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę
Uwaga Babcia GotujeLekkie, puszyste i smaczne ciasto biszkoptowe przełożone domowym budyniem, polane masą kajmakową oraz ozdobione podprażonym słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku. Składniki na formę 20 x 30/40 cm: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego(...)dodawać (powoli!) po jednym żółtku. Na sam koniec wlać olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze
Ugotowaćsię dowiedzieć jak on to robi, że sernik jest delikatny a nie twardy i bardzo ''twarogowy'' jak zazwyczaj są robione serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :) Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko. Składniki: twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg jajka 7 szt. budyń śmietankowy 1 szt cukier 1 szklanka cukier waniliowy 15 g Oddzielam żółtka(...)minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę ok 40 minut ale nie zawsze, trzeba obserwować. (ostatnio robiłam z podwójnej porcji i rozdzieliłam na dwie blachy, ciasto siedziało w piekarniku 15 minut w 200 st. i 20 minut w 180 st. wszystko zależy od piekarnika. ) I gotowe :) Upieczone i zimne ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia VikiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 25 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 WYMIARY BLACHY: 25*25 CM Składniki podstawowe: 350-400 g herbatników, 4 duże banany, sok z cytryny, kajmak (510 g). Masa budyniowa: 200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!), szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka mąki(...)połączenia się masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana. Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły
JejKuchniaczekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów(...)drobno siekamy lub umieszczamy w kielichu blendera i chwileczkę blendujemy w celu posiekania (nie blendujemy zbyt długo, aby nie powstało masło). Małą część orzechów odkładamy do ozdoby na wierzch ciasta. 1, 5 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a resztę czekolady kroimy na drobne kawałeczki. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy do reszty składników. Dokładnie łączymy
Jeść, by żyć w zdrowiuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły. Można go upiec w formie babeczek lub podwajając proporcje - w większej keksówce. Składniki są idealnie dopasowane, a sam keks(...)dekoracji żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem, cebulą, salami oraz wydrylowanymi i pokrojonymi oliwkami. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem, obłożyć plastrami salami (przeciętymi
Di gotujelodówki do stężenia. truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy po całości porobić nitki z czekolady. Wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :-) Ciasto pięknie wygląda, jest łatwe, pyszne i bardzo leciutkie :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzarlotka sypana to łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto na deser. Prostota wykonania na pewno zachęca do jego przygotowania. Nic nie trzeba wyrabiać, zagniatać i miksować, tylko sypiemy i trzemy jabłka, a po upieczeniu cieszymy się pięknym wyglądem i smakiem. Do szarlotki sypanej muszą być bardzo soczyste i najlepiej kwaśne jabłka. Jeśli mamy zbyt suche jabłka, proponuję dodać(...)jednakowo nawilżone. Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 75 minut Składniki na szarlotkę sypaną: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej szklanka drobnego cukru łyżeczka proszku
Kuchcik gotuje