łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:78/593)

Proste czerwone curry z kurczaka 236

Proste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie

Cztery Fajery
Parzenie herbaty czarnej i ziół 124

Parzenie herbaty czarnej i ziół - wydawałoby się prosta czynność, którą wykonywaliśmy setki razy nie powinna nastręczać trudności. W końcu herbata to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów

Cztery Fajery
Mazurek jajo 203

Święta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo .  Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały

Kuchnia co dnia
Pierogi z kaszą gryczaną i serem – przepis 215

wody dodajemy sól, oliwę i stopniowo mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy przez 10 – 15min, tak żeby łatwo odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy na 15 – 20min żeby odpoczęło. Rozwałkowujemy wałkiem do ciasta na grubość 2mm i wycinamy szklanką, albo okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce

Księga-Smaku
Niemieckie ciasto ze śliwkami 196

Ciasto proste, szybkie i łatwe w wykonaniu i pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Eveny, skusiłam się i ciasto upiekłam. I nie żałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:) Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku

In my kitchen
Pierniczki leckerli 151

delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy(...)się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek ciastek, oczywiście ta ilość może być różna, zależy  od grubości ciastek i wielkości foremek, jakich używamy. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką

I tu będę miała takie te
Tradycyjny barszcz ukraiński 165

Prawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze

Cztery Fajery
Czarny ryż - właściwości i zastosowanie 207

Czarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat. Ze względu na

Cztery Fajery
Ryba zapiekana w śmietanie 242

Ryba zapieka w śmietanie to idealna propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie. Do zapiekania możemy wybrać dorsza, lina, łososia lub

Cztery Fajery
Domowy peeling kawowy 138

Domowy peeling kawowy  proste przepisy na kawowe kosmetyki Domowy peeling kawowy to jeden z najskuteczniejszych i zarazem najtańszych kosmetyków ujędrniających, które możemy samodzielnie przygotować. Zawarta

Cztery Fajery
Ciasto jabłecznik zaparzany 177

Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia

Kuchcik gotuje
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 154

Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - rozgrzewająca zupa na jesień Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola, to doskonała na nadchodzące chłody, aromatyczna

Cztery Fajery
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 120

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 135

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 106

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Cztery Fajery