Słodkie bułeczki z rodzynkami 285Ostatnio zabrałam się za drożdżowe bułeczki. Przygotowałam je w dwóch wersjach smakowych. Ciasto drożdżowe zawsze trochę mnie przerażało i chociaż do tej pory nie upiekłam jeszcze tradycyjnej drożdżówki, to drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie coraz częściej i wychodzą mi coraz lepiej. Jako pierwsze przedstawiam śniadaniowe bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same(...)soli i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy rodzynki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto jest gładkie, jednolite i łatwo odchodzi od rąk Miskę delikatnie natłuszczamy i z powrotem przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 1-1,5 godz
Ratunku obiad
Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką 221Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki
My Culinary Art
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 280świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję(...)drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto z 0,5kg mąki i całej puszki maku. Nie ma złotej recepty na to co zrobić, by makowiec nie popękał. Warto jednak pamiętać o luźnym zawijaniu ciasta
Karo in the Kitchen
Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries 372Dziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie(...)kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej. Scroll down for recipe in English Łatwa szarlotka z malinami (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 1 szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki
karmelowy
Słoneczne ciasto cytrynowe z kokosem 192pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. (do suchego patyczka). Rada: jeśli ciasto za szybko nam się przyrumienia, wystarczy
Moniki Smakołyki
Pierniki 161margaryny do pieczenia (miękkiej) 2 jajka 1 łyżka sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (lub 2 łyżeczki domowej) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (najlepiej ręcznie). Gdy ciasto będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki, zostawiamy je na 30 minut (po takim leżakowaniu łatwiej będzie z nim działać w kolejnych etapach). Następnie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i podsypujemy
Wielki apetyt
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 272Lekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy... Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem . Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam
Takie tam pichcenie
Ciasto kokosowe z malinami 133Ciasto kokosowe z malinami Ciasto kokosowe z malinami to bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego mega smaczne ciasto, które z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią kokos i maliny. Ciasto jest bardzo delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smak bajeczny Gorąco polecam Do popołudniowej kawki lub herbatki będzie idealne Ciasto kokosowe
WSZYSTKO SMACZNE
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 357opakowaniu na noc do lodówki. Otwarte opakowanie wykorzystujemy w całości. Ciasto filo szybko wysycha, więc surowe „w oczekiwaniu” trzymamy pod wilgotną ściereczką. Z surowym, ciastem należy postępować delikatnie, gdyż bardzo łatwo się rwie. Krem nakładamy przed podaniem, aby ciasto nie zwilgotniało. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami to propozycja na efektowny, prosty i szybki deser. Można je wypełnić
mojewypiekiinietylko
Czekoladowy pijak z wiśniami 485Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki
Wanilia i Kardamon
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 279Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka
Codziennik Kuchenny
Pomarańczowe pyszne babeczki z motylkami babci Basi 242babeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom , jak i dorosłym. Polecam ! Przepis ten podpatrzyłam w TV, wypróbowałam i stwierdziłam , że naprawdę są godne polecenia . Przepis jest łatwy w przygotowaniu . Składniki na ciasto ( 12 sztuk) : 100 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem
Pysznosci Babci Basi
Pszenne podpłomyki z białą fasolą 269zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, pieprz i fasolę zmiksowaną blenderem oraz w kawałkach. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Rada: porcje ciasta można wałkować
Moniki Smakołyki
Cygańskie ścieżki 274jest tak fantazyjnie kolorowe, jak cygański tabor, a sposób wylania ciast, równie pokręcone jak ich życie :) A tak naprawdę, jest to połączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową
na moim stole...
Z brzoskwiniami i galaretką 213Wczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła
Motylkowa Kuchnia