Dziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie(...)kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej. Scroll down for recipe in English Łatwa szarlotka z malinami (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 1 szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki
karmelowypomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. (do suchego patyczka). Rada: jeśli ciasto za szybko nam się przyrumienia, wystarczy
Moniki Smakołykimargaryny do pieczenia (miękkiej) 2 jajka 1 łyżka sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (lub 2 łyżeczki domowej) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (najlepiej ręcznie). Gdy ciasto będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki, zostawiamy je na 30 minut (po takim leżakowaniu łatwiej będzie z nim działać w kolejnych etapach). Następnie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i podsypujemy
Wielki apetytLekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy... Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem . Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam
Takie tam pichcenieCiasto kokosowe z malinami Ciasto kokosowe z malinami to bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego mega smaczne ciasto, które z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią kokos i maliny. Ciasto jest bardzo delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smak bajeczny Gorąco polecam Do popołudniowej kawki lub herbatki będzie idealne Ciasto kokosowe
WSZYSTKO SMACZNEopakowaniu na noc do lodówki. Otwarte opakowanie wykorzystujemy w całości. Ciasto filo szybko wysycha, więc surowe „w oczekiwaniu” trzymamy pod wilgotną ściereczką. Z surowym, ciastem należy postępować delikatnie, gdyż bardzo łatwo się rwie. Krem nakładamy przed podaniem, aby ciasto nie zwilgotniało. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami to propozycja na efektowny, prosty i szybki deser. Można je wypełnić
mojewypiekiinietylkoMega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki
Wanilia i KardamonMiałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka
Codziennik Kuchennybabeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom , jak i dorosłym. Polecam ! Przepis ten podpatrzyłam w TV, wypróbowałam i stwierdziłam , że naprawdę są godne polecenia . Przepis jest łatwy w przygotowaniu . Składniki na ciasto ( 12 sztuk) : 100 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem
Pysznosci Babci Basizaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, pieprz i fasolę zmiksowaną blenderem oraz w kawałkach. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Rada: porcje ciasta można wałkować
Moniki Smakołykijest tak fantazyjnie kolorowe, jak cygański tabor, a sposób wylania ciast, równie pokręcone jak ich życie :) A tak naprawdę, jest to połączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową
na moim stole...Wczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła
Motylkowa KuchniaPodczas wyrabiania dosypujemy naszą dodatkową szklankę mąki pszennej (nie musicie jej całej zużyć). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzić od ręki (choć będzie nadal lekko lepkie). Wyrobione ciasto (powinno się z niego łatwo utworzyć kulę) wykładamy na podsypany mąką blat/stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na placek grubości około
Słodkie okruszkiWitajcie :) Mamy weekend i wspólne wypiekanie u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy ciasto z dowolnymi owocami. Jam mam dla Was propozycję na pyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Przyznam się że ostatnio piekę właśnie takie ciast na szybko, jak jest ciepło to z kremami nie bardzo schodzą a z owocami zawsze :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliDruga wersja ciasta na tartę wytrawną. Elastyczne, łatwo się z nim pracuje, nie rośnie i jest bardzo kruche. Ciasto można rozwałkować dużo cieniej niż w wersji ciasta z masłem , co za tym idzie tarta jest delikatniejsza. Ta wersja nadaje się do lżejszych tart - z łososiem czy na przykład ze szpinakiem - które swoim ciężarem nie przebiją kruchego spodu. Składniki: 300g
Gotowanie i blogowanie