łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:413/593)

Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 198

ręcznie z dodatkiem jajek, zblendowanych biszkoptów i cukru pudru. Masę również schłodzić całą noc w lodówce. Wykonanie rogali: Godzinę przed przygotowaniem rogali, masę makową i ciasto wyjąć z lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą wałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Z prostokąta wyciąć trójkąty o podstawie ok 10 cm. Na każdy trójkąt(...)stopni ok 15 minut, do zarumienienia. Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku, soku z pomarańczy oraz skórką pomarańczową. Lukier powinien być dość gęsty, by nie spływał zbyt łatwo z rogalików. Ostudzone rogale posmarować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Najlepiej smakują po 2 godzinach. Smacznego

Trufelkowo
Babeczki z truskawkami 257

Pyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam!  Składniki na 12 sztuk: 60 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g truskawek Truskawki(...)drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bounty cupcakes 159

czyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)dokładnie miksując z masą. Wymieszać kakao, wiórki, mąkę i proszek. Dodawać w dwóch partiach, na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru

Słodkie inspiracje
Różowy biszkopt z różaną nutą 148

Wyrazisty i smaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku(...)ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy ( wystarczy trochę- zwłaszcza, że nie chodzi nam o głęboką czerwień tylko o różowy

Domowe Torty
Kokosanki 206

wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki masła 1 białko z dużego jajka 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy większość cukru (2 łyżki zostawiamy na później), a gdy zacznie się karmelizować, dodajemy wiórki kokosowe. Bardzo dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Zdejmujemy(...)ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy  kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe

My Culinary Art
Oponki serowe 216

możemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do  przygotowania oponek serowych. Smażyłam już  małe pączki , wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię(...)posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.  Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe choineczki 205

Składniki: 0,5 kostki margaryny   Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku

Luźna Kuchnia
MUFFINKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY 197

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8 (wyszło 16 muffinek) Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju (u mnie Wielkopolski z kokosem), 1/2 szklanki mleka - W TEMP. POKOJOWEJ 2 jajka -  W TEMP. POKOJOWEJ . Dodatkowo: 70-100 g czekolady deserowej(...)mogą pozostać małe grudki. Czekoladę kroję na kawałki. Formę do muffin wykładam papilotkami, napełniam masą do 2/3 wysokości, a na wierzchu wtykam kawałki czekolady (można również lekko wmieszać w ciasto - wedle Waszego uznania). Piekę przez około 20-25 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół

JejKuchnia
Muffinki z wiśniami 174

jest niezaprzeczalne - im bliżej 14 tym więcej serduszkowej aury. :) Wiele osób z tej wybiera się na uroczystą kolację lub przygotowuje w domu coś wyjątkowego. Dlatego dzisiaj podpowiadamy jak szybko, łatwo i niedrogo przygotować wyjątkowy deser. Bo czymże jest wykwintny obiad czy kolacja bez deseru? SKŁADNIKI (12 sztuk):  2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)mokre i mieszamy. Na końcu wrzucamy wiśnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.  Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut. Kiedy babeczki wystygną, żelatynę rozpuszczamy w 2 - 3 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno

Kuchnia od dwojga
Drożdżowe racuchy z jabłkami i nutą cynamonu 172

Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g drożdży 2 jajka 3 jabłka 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu masło klarowane Wykonanie: 1.  Drożdże(...)przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników. 4.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 5.  Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 170

Bardzo lubię chleby na zakwasie, ale nie zawsze mam na niego czas, tego typu chleby rosną nieraz pół dnia. Znalazłam ostatnio przepis na łatwy chlebek z dodatkiem drożdży. Już jest moim ulubionym, bo podwoił swoją objętość w niecałe 2 godziny. A jaki wyszedł pyszny. To zdecydowanie mój faworyt :) Polecam dla wszystkich zapracowanych :) SKŁADNIKI : 20 dag aktywnego  zakwasu(...)mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu.   WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Można wyrobić je również mikserem ok. 3 minut. Dwie blachy o wymiarach 10/25 cm lub większe, wykładamy papierem do pieczenia

Pani na deser
Drożdżówka z serem i lukrem 248

rozwałkowujemy podłużny prostokąt. Z brzegu każdego paska układamy masę serową i zwijamy długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy serowe roladki i układamy je na blaszce łączeniem do dołu na w pewnych odstępach. Tępą stroną noża(...)się zarumienią. Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego!   The post Drożdżówka z serem i lukrem appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Herbaty i inne produkty od Natjun! 161

czyli kolejny pyszny dżem, tym razem z jednych z moich ulubionych letnich owoców. Tak jak czarny bez, tak i malina zawiera dodatek skoncentrowanego soku jabłkowego 400%. Można nim przełożyć ciasto albo posmarować świeżą chałkę. Wyjątkowo aromatyczny, idealnie oddaje smak i zapach malin. Sok z jabłek 400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy! Pierwszy raz w życiu spotykam się z tego typu(...)gofrów. Podobno równie dobrze pasuje do wytrawnych potraw, np. zup. Sok z granatu 100% Bezpośrednio wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo przyswajalnych polifenoli (przeciwutleniaczy), których jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można

Poranek na słodko
Biszkopt z orzechami 201

Puszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy

Domowe Torty
Smażone jalapeno nadziewane mozzarelą 277

restauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę do piwa. Łatwo można zrobić je w domu, trudniej znaleźć papryczki jalapeno (w całości, surowe, nie marynowane). Ostatnio się udało i w te pędy udałam się do kuchni by je przyrządzić! SKŁADNIKI (przekąska(...)wyjmujemy pestki i białe twarde części, płuczemy w środku. Rozdrabniamy mozzarellę. Każdą papryczkę wypełniamy dużą ilością mozzarelli. Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie papryczki zanurzamy w cieście i odkładamy na talerz. Gdy skończymy powtarzamy czynność. Dzięki podwójnemu panierowaniu mozzarella nie powinna wypłynąć ze środków papryczek

OstryKęs