Marcepan jest bardzo łatwy do przygotowania, jego głównym składnikiem są migdały. Najżmudniejszym etapem jest obieranie migdałów. Można kupić już obrane migdały lub zaprzątnąć do tej czynności domownika który uwielbia marcepan (rysując mu wspaniały smak domowej masy marcepanowej):). Mój migdałowy chłopak nie tylko je obrał, ale i przygotował całą masę:) Potrzebne(...)obieramy ze skórki (skórka po sparzeniu wrzątkiem ładnie odchodzi od migdała). Obrane migdały mielimy na gładką masę, dodajemy cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao. Składniki na pralinki możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs
Łycha smakówGofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem, Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami. Składniki na 6-8 gofrów: 1,5 szklanki mąki(...)szczypta soli Mąkę, proszek, cukier puder i szczyptę soli wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć
UgotowaćKuchnia pachnąca ziołami i świeżym pieczywem, każdy chcę jeszcze ciepłe....dobrze jest mieć dla kogo kucharzyć :). Łatwe i bardzo aromatyczne bagietki , a może sami je zrobicie dla swoich bliskich?. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 80 kg mąki pszennej 20 dag mąki razowej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli(...)szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją
Apetyczna babeczkaPrzepyszny chleb orkiszowy. I do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko mieszanka od Gdańskich Młynów , 2 godziny i pyszny i treściwy chleb gotowy! To był mój pierwszy raz z tego typu mieszanką i pewnie nie ostatni :) Mieszanka taka jest super rozwiązaniem dla osób (które tak jak ja - niestety :( ) mają problem z wyhodowaniem zakwasu na chleb lub dla osób, które(...)opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
CookYourselfforemki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu. Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka . Składniki(...)przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka
Ala piecze i gotujeŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły MłynekUwielbiam piec chleby, bo zapach, który unosi się w domu jest wyjątkowy. Domowe chleby na zakwasie mają taki charakterystyczny smak, wiem, że są w pełni naturalne
dom-agi.pltylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk(...)pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę
Smakołyki Berenikicałości upieczone z mąki orkiszowej,w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista.Doskonały przepis dla tych,którzy zrezygnowali z mąki pszennej w swojej kuchni.Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne,łatwe do wałkowania i formowania.Nie szukaj specjalnej okazji,po prostu je upiecz.Idealne na śniadanie,do przedpołudniowej kawy lub na podwieczorek. Składniki na 12-14 bułeczek: 420 g maki orkiszowej (pół na pół(...)mleko do rondelka,dołożyć masło pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzać do misy robota odważyć obie mąki,dodać cukier,sól,drożdże,nastepnie wlać mleko z rozpuszczonym masłem,powoli wyrabiać ciasto hakiem.W miedzyczasie wbić 2 jajka i zagniatać około 8 minut do uzyskania gładkiego,lśniacego ciasta.Przykryć misę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto wyłożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej
dom-agi.plciepły z samym masłem Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam, niech Was nie odstrasza pieczenie chlebów, ten jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, reszta to już praca piekarnika! Domowy, najlepszy chleb na maślance! Prosty i smaczny, idealny na śniadanie, w ciągu dnia, z powidłami i wytrawnymi pastami. Jest to przepis(...)lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 210 C. W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz w miękkie ciasto. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto, wygładź. Pędzelkiem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami. Piecz ok. 40 minut, wystudź na kratce. Chleb ekspresowy gotowy
Zasmakuj Kuchniwieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek 0,3 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek
KuchniaWeDwoje.plsię zejść więcej niż jednego kawałka na raz. Z pewnością zrobię to ciasto jeszcze kiedyś, część serków waniliowych zamienię jednak na naturalne, zmniejszy to nieco jego słodycz. Do przygotowania ciasta użyłam granulowanego mleka w proszku - tylko takie mieli u mnie w sklepie - i powiem szczerze - wcale nie wpłynęło to ani na smak, ani na konsystencję kremu:) składniki(...)łyżka po łyżce dodawać naprzemiennie serek i mleko w proszku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Delikatnie (nie będzie to łatwe) posmarować połowa masy kajmakowej, wysypać połową słonecznika, lekko wcisnąć go w masę. Wyłożyć połowę kremu, następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów. Na nich rozsmarować dżem a na nim resztę kremu. Przykryć
6nieboŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. Składniki 2 szklanki mąki(...)szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego
pink envelopetorty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-) Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania, krem nie zawiera jajek. Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkop t : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku(...)następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz: 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu
Na słodko lub wytrawnie