Przepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu
chili & sugarWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc chciałabym podzielić się z wami przepisem na pyszną i puszystą babkę wielkanocną. Przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi. Składniki: 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis tu ) 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 230 g masła 5 jaj 1 szklanka mleka sojowego o smaku waniliowym 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Babkę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Piec ok 60 minut w temperaturze 175 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Następnie z cukru pudru i wody przygotować lukier.Wystudzone ciasto dekorujemy wg.uznania. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytszczyptą soli. Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy i wyciągamy. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem(...)jest nieprzywierająca płyta. Po zdjęciu gofrów płytę można przetrzeć tylko wilgotną szmatką i wygląda jak nowa (zobaczcie niżej na zdjęciach, nic nie przywarło do płyty). Płyty bardzo szybko i łatwo można wymienić, więc za pomocą tego urządzenia zrobimy na grillu pyszny obiadek i później pyszne gofry na deser
Aga w kuchniIdę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy
W kuchni Karmel-itkioczywiście, jeśli nie macie foremki w kształcie serca, z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą okrągłą tortownicę. Na Dzień Mamy polecam nie tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany(...)rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy
Food SquarePo 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje
Ania i Marcin gotująKolejny przepis z dodatku Krew i Wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. W ostatnim wpisie wspominaliśmy o ogromnej ilości kulinarnych wzmianek podczas zwiedzania Toussaint. Króluje
Nerds KitchenKopytka najlepszy łatwy przepis Najlepszy przepis na kopytka - nasze polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg ugotowanych(...)dokładnie utłuc lub rozgnieść widelcem W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oliwy. Do ziemniaków dodać jajka, sól do smaku oraz stopniowo dosypywac mąkę cały czas wyrabiając ciasto ( W zależności od rodzaju ziemniaków, mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Nie ma być też zbyt twarde ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta
zielonacukinkajakoś specjalnie. Dzieci, Małżon, trochę dobrego jedzenia, piękna pogoda i po prostu domowy odpoczynek. Przygotowałam dla moich łasuchów między innymi magdalenki z książki Ani Włodarczyk "Retro kuchnia". Bardzo fajny, łatwy przepis na pachnące masłem ciastka. Magdalenki z porzeczkami 3 jajka 130 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny 20 g płynnego miodu(...)dalej łącząc ze skórką cytrynową dodając stopniowo mąkę z proszkiem. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Foremkę na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta, wtykamy po kilka porzeczek. Foremkę wkładamy na 5 minut do pieca nagrzanego do 190 st. Wyłączamy piec na 1 minute po czym zmniejszamy temperature do 160 st i dopiekamy magdalenki
Dzieje kuchennej WiewióryWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 1/2 szklanki wody gazowanej, 3/4 szklanki mleka, mąka, sól, 2 małe jajka, 2 łyżki oleju. Składniki na farsz: większy kawałek ulubionej kiełbasy, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie(...)tartego sera żółtego, opakowanie mozzarelli, świeża bazylia. Przygotowanie: Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę
JejKuchniazostała mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu nie udostępniam mojego „bezgluta”. Fuj, brzydka(...)zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca. • Wymieszać wszystkie suche składniki razem. • Połączyć składniki suche z kaszą, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. • Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. • Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam
To co kochamzbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już(...)migdałowo-pomidorowym oraz tarta z burakami z dodatkiem chrzanu. Nicole Just udowadnia, że bez dodatku mleka, jajek i masła można wyczarować naprawdę coś wyjątkowego. Przepisy nie są skomplikowane, składniki łatwo dostępne a wypieki łatwe do przygotowania. Książka będzie idealnym prezentem nie tylko dla wegan ale także dla osób lubiących się zdrowo odżywiać. Wszystkie wypieki prezentują się obłędnie. Z chęcią spróbowałabym
Moja pasja smakuKilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie
Trzeci talerzPowiem Wam nie było łatwo zrobić im zdjęcia :), zniknęły w tempie ekspresowym!. Genialne połączenie żółtego sera i suszonej bazylii sprawia, że bułeczki nie mają szans dłużej posiedzieć. Spróbujcie sami, banalnie proste i najważniejsze domowe i PYSZNE!. Składniki na 12 sztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, połączyć i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50 minut. 2. Wyrośnięte ciasto wyjąc na omączony blat, zagnieść i podzielić na 12 części. Formować bułki
Apetyczna babeczkaBułki pszenno-orkiszowe - jest to jeden z lepszych przepisów na domowe pieczywo. Lekko chrupiące, z miękkim środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis. Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny(...)miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać wodę i całość przelać do miski z mąką. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu
Ugotować