czyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)dokładnie miksując z masą. Wymieszać kakao, wiórki, mąkę i proszek. Dodawać w dwóch partiach, na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru
Słodkie inspiracjeWyrazisty i smaczny biszkopt. Dodatek wody różanej nadaje mu piękny aromat i ciekawy posmak. Jest lekko wilgotny, więc nie musimy go już dodatkowo nasączać. Idealnie nadaje się do ciast i tortów z dodatkiem śmietanowych kremów ozdobionych kwiatowymi akcentami. SKŁADNIKI NA BISZKOPT RÓŻANY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej budyń waniliowy ( w proszku) szklanka cukru łyżeczka wody różanej łyżeczka proszku(...)ubitych żółtek i cukru dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń, wodę różaną, olej i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy ( wystarczy trochę- zwłaszcza, że nie chodzi nam o głęboką czerwień tylko o różowy
Domowe Tortywiórków kokosowych 100 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki masła 1 białko z dużego jajka 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy większość cukru (2 łyżki zostawiamy na później), a gdy zacznie się karmelizować, dodajemy wiórki kokosowe. Bardzo dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Zdejmujemy(...)ręce w letniej wodzie; z masy kokosowej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy w niewielkich odległościach od siebie (kokosanki odrobinę urosną, ale nie tak jak babeczki, czy ciasto francuskie :)). W razie potrzeby ponownie zwilżamy ręce. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe
My Culinary Artmożemy się bezkarnie dłużej objadać :-), a o diecie pomyślimy później... Aby karnawałowej tradycji stało się zadość zachęcam więc do usmażenia pysznych i bardzo łatwych do przygotowania oponek serowych. Smażyłam już małe pączki , wkrótce będą też faworki, mam też ochotę na hiszpańskie churros. Dobrze, że w tym roku karnawałowych sobót jeszcze przede mną kilka ! Wyrobię(...)posypania Wykonanie: Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu szklanki wykrawamy duże kółka, a za pomocą kieliszka dziurkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku
Luźna KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8 (wyszło 16 muffinek) Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju (u mnie Wielkopolski z kokosem), 1/2 szklanki mleka - W TEMP. POKOJOWEJ 2 jajka - W TEMP. POKOJOWEJ . Dodatkowo: 70-100 g czekolady deserowej(...)mogą pozostać małe grudki. Czekoladę kroję na kawałki. Formę do muffin wykładam papilotkami, napełniam masą do 2/3 wysokości, a na wierzchu wtykam kawałki czekolady (można również lekko wmieszać w ciasto - wedle Waszego uznania). Piekę przez około 20-25 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół
JejKuchniajest niezaprzeczalne - im bliżej 14 tym więcej serduszkowej aury. :) Wiele osób z tej wybiera się na uroczystą kolację lub przygotowuje w domu coś wyjątkowego. Dlatego dzisiaj podpowiadamy jak szybko, łatwo i niedrogo przygotować wyjątkowy deser. Bo czymże jest wykwintny obiad czy kolacja bez deseru? SKŁADNIKI (12 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)mokre i mieszamy. Na końcu wrzucamy wiśnie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut. Kiedy babeczki wystygną, żelatynę rozpuszczamy w 2 - 3 łyżkach gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno
Kuchnia od dwojgaDomowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g drożdży 2 jajka 3 jabłka 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu masło klarowane Wykonanie: 1. Drożdże(...)przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników. 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 5. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo lubię chleby na zakwasie, ale nie zawsze mam na niego czas, tego typu chleby rosną nieraz pół dnia. Znalazłam ostatnio przepis na łatwy chlebek z dodatkiem drożdży. Już jest moim ulubionym, bo podwoił swoją objętość w niecałe 2 godziny. A jaki wyszedł pyszny. To zdecydowanie mój faworyt :) Polecam dla wszystkich zapracowanych :) SKŁADNIKI : 20 dag aktywnego zakwasu(...)mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu. WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Można wyrobić je również mikserem ok. 3 minut. Dwie blachy o wymiarach 10/25 cm lub większe, wykładamy papierem do pieczenia
Pani na deserrozwałkowujemy podłużny prostokąt. Z brzegu każdego paska układamy masę serową i zwijamy długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy serowe roladki i układamy je na blaszce łączeniem do dołu na w pewnych odstępach. Tępą stroną noża(...)się zarumienią. Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego! The post Drożdżówka z serem i lukrem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli kolejny pyszny dżem, tym razem z jednych z moich ulubionych letnich owoców. Tak jak czarny bez, tak i malina zawiera dodatek skoncentrowanego soku jabłkowego 400%. Można nim przełożyć ciasto albo posmarować świeżą chałkę. Wyjątkowo aromatyczny, idealnie oddaje smak i zapach malin. Sok z jabłek 400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy! Pierwszy raz w życiu spotykam się z tego typu(...)gofrów. Podobno równie dobrze pasuje do wytrawnych potraw, np. zup. Sok z granatu 100% Bezpośrednio wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo przyswajalnych polifenoli (przeciwutleniaczy), których jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można
Poranek na słodkoPuszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy
Domowe Tortyrestauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę do piwa. Łatwo można zrobić je w domu, trudniej znaleźć papryczki jalapeno (w całości, surowe, nie marynowane). Ostatnio się udało i w te pędy udałam się do kuchni by je przyrządzić! SKŁADNIKI (przekąska(...)wyjmujemy pestki i białe twarde części, płuczemy w środku. Rozdrabniamy mozzarellę. Każdą papryczkę wypełniamy dużą ilością mozzarelli. Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie papryczki zanurzamy w cieście i odkładamy na talerz. Gdy skończymy powtarzamy czynność. Dzięki podwójnemu panierowaniu mozzarella nie powinna wypłynąć ze środków papryczek
OstryKęscałkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą). Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez(...)innym np. waniliowym, czy migdałowym. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry
Gospodyni Miejskarestauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę do piwa. Łatwo można zrobić je w domu, trudniej znaleźć papryczki jalapeno (w całości, surowe, nie marynowane). Ostatnio się udało i w te pędy udałam się do kuchni by je przyrządzić! SKŁADNIKI (przekąska(...)wyjmujemy pestki i białe twarde części, płuczemy w środku. Rozdrabniamy mozzarellę. Każdą papryczkę wypełniamy dużą ilością mozzarelli. Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie papryczki zanurzamy w cieście i odkładamy na talerz. Gdy skończymy powtarzamy czynność. Dzięki podwójnemu panierowaniu mozzarella nie powinna wypłynąć ze środków papryczek
OstryKęs