Propozycja dość tradycyjna i także dość łatwa, problemu może tylko przysporzyć co niektórym lepienie pyz, ale nie jest to takie skomplikowane aby sobie z tym nie poradzić. Pyzy robiłam dla mojego narzeczonego bardziej niż dla siebie, jako, że ja wolę trochę inne potrawy i jednak staram się ograniczać mięso. Powiedział, że dobre i, że śmiało można przepisem się podzielić. Składniki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować, najlepiej nawet dzień wcześniej. Ja ugotowałam rano, a pyzy robiłam wieczorem. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko i mąkę. Całość razem zagnieść na ciasto. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Ręką (najlepiej oprószyć rękę mąką) nabierać
Delusional TrineWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7 Składniki na placki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie marchewki, pęczek koperku, 4 małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka, jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany). Jogurt łączę z majonezem, posiekanym
JejKuchnianiedzielnej kawy proponuję pyszne trufelki kawowo- migdałowe bez pieczenia. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą niejedno podniebienie. SKŁADNIKI: 15 sztuk herbatników, 100g masła, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru, 50g płatków migdałowych MAKAR . PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko(...)układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Płatki nie były połamane i miały doskonały smak. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy
Tradycyjna kuchnia Kasiprzekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plmomentu aż będzie jednolita masa i ów masa będzie tworzyć taką zwartą całość. Wyciągamy z robota ciasto, zwijamy w folię spożywczą i pakujemy na jakieś pół godziny do lodówki. Kiedy ciasto odleży swoje w lodówce, wyciągamy i śmiało rozwałkowujemy. Następnie przekładamy do foremki – ja taką mam prosto od serca – i pakujemy na 20 minut do nagrzanego do 160 stopni(...)minutek w 180 stopniach . Tarta upieczona, migdały uprażone więc bierzemy się za karmel. Od razu Wam się przyznam – jeżeli nie czytaliście mojego ostatniego postu – że u mnie łatwo nie było: spalona patelnia i siwy dym w mieszkaniu niemniej druga próba była ok Wsypujemy na patelnię cukier i staramy się go rozłożyć na całej powierzchni patelni. Stawiamy na średniej
Kuchenne WariacjeOdrywany chlebek widziałam już kilka razy na blogach, Margarytka jednak ostatecznie skłoniła mnie swoimi pięknymi zdjęciami do zrobienia podobnego :) Chlebek jest puszysty z chrupiącymi brzegami i łatwo odrywającymi się kromeczkami, polecam bawić się w różne warianty smakowe. ;) Dzisiaj użyłam ziół prowansalskich, czosnku i słodkiej papryki innym razem pokuszę się np. o tymianek, rozmaryn, czosnek i ostrą paprykę. Myślę(...)szczyptę chilli 2 łyżeczki ziół prowansalskich Drożdże mieszamy z cukrem, mlekiem i wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mieszanki dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto, w razie gdyby się bardzo kleiło, można podsypać mąką, nie można jednak przesadzić, gdyż ciasto może wtedy wyjść twarde i nieapetyczne po upieczeniu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół
MamaOskarkahiszpańskojęzycznym blogu. Delikatne i aromatyczne, doskonałe na słodko i słono. Z odrobiną masła i miodu, lub plastrem topionego serka, z poranną kawusią lub popołudniową herbatą. Pyszne, a jednocześnie bardzo łatwe do zrobienia. Jeszcze nie wystygły po wyjęciu z piekarnika, a już połowa z nich zniknęła, i powiadomiony zostałem, że trzeba będzie je wkrótce znów zrobić... Składniki (na 12 bułek(...)Wszystkie składniki oprócz masła umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj przez trzy minuty. Dodaj masło, pół roztrzepanego jajka i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut, do czasu kiedy ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodziło od ścianek miski. Wyjmij ciasto z miski na stolnicę delikatnie podsypaną maką i nadaj mu formę kuli. Umieść w pojemniku delikatnie wysmarowanym tłuszczem. Przykryj folią
Grahamka, weka i kajzerkarozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez(...)twardnieją, ale wciąż są miękkie. Autorka pisze, żeby pic je minimum dwa tygodnie przed świętami i przechowywać w szczelnym pojemniku, więc będę przechowywać je do Świąt, choć to nie łatwe, bo pierniki smakują cudownie :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje500 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1
Gotowanie jest łatwePierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja
Tagebuch po polskuChyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów ruskich. Niby nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam, że wymagało dużo pracy. Podziwiam od zawsze kobiety, które
dom-agi.plPiekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami. Pieczemy przez około 10-15 minut(...)które znały/znają nasze babcie i prababcie, ale tez uchyla rąbka tajemnicy ze swojego życia i dzieli się z nami swoimi przeżyciami. Przepisy zaprezentowane w książce są naprawdę łatwe i nie będą wymagać od nas żadnych, zaawansowanych sprzętów lecz tylko te podstawowe które raczej wszyscy posiadamy. Zdjęcia do każdego przepisu oddają klimat tamtych lat, a wstęp do przepisu pozwala
Gotowanie...to proste !akurat nie mamy jajek? Albo kiedy goście lub domownicy masą uczulenie na któryś z tych składników? Nie trzeba rezygnować z domowych pączków ale użyć tego przepisu. Jest tani i łatwy w wykonaniu. Co prawda pączki wychodzą w smaku inne niż sklepowe, bardziej miękkie i lżejsze ale też smaczne. Składniki (20 sztuk trochę mniejszych niż sklepowe) 500 g mąki(...)drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Następnie wlać spirytus i wyrabiać, po chwili dolewając olej. Wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przemieszać, żeby wypuścić z niego powietrze i odstawić jeszcze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZupełnie nieskomplikowany chleb. Łatwy i przyjemny w obróbce. Bardzo łatwo daje się formować w bochenek i bez problemu upieczemy go na gorącym kamieniu - bez foremki. Można go upiec nawet pomimo braku sił lub czasu. Do jego wypieku użyłam mąki pytlowej, którą zrobiłam sama jakiś czas temu, przesiewając przez gęste sitko mąkę żytnią razową. Wszystkie otręby pozostałe z przesiewania mąki włożyłam(...)tego przepisu wychodzi jeden duży bochenek. Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową zaczyn 225 g mąki żytniej pytlowej 175 g wody 15 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczki soli ciasto chlebowe 525 g mąki pszennej chlebowej 285 g wody 3 łyżki oleju 30 g drożdży 1,1/4 łyżeczki soli zaczyn Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, krótko wyrobić, przełożyć
Posadzone i zjedzoneciasteczka, jednak w większości są to ciastka pieczone. Dziś mam dla Was mój bardzo stary, cudem odnaleziony przepis na ciasteczka a'la Jeżyki nie wymagające pieczenia. Są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. Ja dodaję do nich najczęściej tylko rodzynki i orzechy włoskie, jednak możecie je wzbogacić o dowolne bakalie. W Tesco znajdziecie aktualnie różne suszone owoce , idealne do ciasteczek(...)cukrem, mlekiem z tubki oraz połamaną na kawałki czekoladą. Masę zdjąć z ognia, dodać pokruszone płatki kukurydziane - najlepiej włożyć je do foliowego worka i przejechać kilka razy wałkiem do ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki . Masę dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje na papier do pieczenia, tworząc ciasteczka. Odstawić na co najmniej 2 godziny, by ciasteczka zastygły
Z miłości do słodkości