była naprawdę imponująca:) Kiedy pleśniak był gotowy trzeba było poczekać aż wystygnie. Najlepiej smakuje na zimno, łatwiej też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował Teodor na zmianę z Sonią, bokiem przebiegał szpiegowsko Boguś. Za płotem stała Kaśka- wysprzątana w środku(...)już jakbym była trochę w domu. Wszyscy mają dobre rady, co z nią zrobić- sprzedaj, oddaj, zezłomuj. I ja wiem, że muszę to zrobić. Ale to wcale nie jest łatwe. I nie wiem jaka wizja jest gorsza- że ją rozrywają na części, czy że jakiś murarz wozi nią cement na budowę. To jakby sprzedać przyjaciela do niewoli. Powiem
les mirabellesłatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik... Składniki (na około 20 biskwitów): 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru 1 jajko 115 g miękkiego masła(...)pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu
Grahamka, weka i kajzerkamojej kuchni od dość dawna i dość często używam kilku mąk bezglutenowych inne natomiast muszę dopiero poznać... A więc jakie mąki mamy na rynku, które są łatwo dostępne w sklepach.. 1. Mąka gryczana ...dość często przeze mnie używana, lubię ten goryczkowy smak... Mąkę gryczaną otrzymuje się poprzez zmielenie nasion gryki. Charakteryzuje się szarobrązowym kolorem i gorzkim(...)uzyskania mąki. Mąka ryżowa jest bardzo dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego 3.Mąka Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane
NaKońcuJęzykaschładzamy w lodówce. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy ruskim szampanem. Warto od razu kupić dwie butelki, żeby nie chodzić w międzyczasie do sklepu, jest zima, łatwo o przeziębienie. Kolejnego dnia, kiedy wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodyczDrugi dodatek do TES V: Skyrim, Hearthfire, mimo, iż nie wprowadza nowych wątków fabularnych to pozwala nam na budowę i zarządzanie gospodarstwem oraz adopcję dzieci. Jak
Nerds Kitchenświadomość tego, jak bardzo łączy ludzi wspólny stół i jedzenie. Jedyną trudnością jest wybór - lista pomysłów na jadalne prezenty zawsze jest dłuższa od przepisowej "dwunastki" i naprawdę niełatwo zdecydować co wejdzie do menu, a co będzie musiało poczekać kolejny rok. Tym razem postawiłam na słodkości i bakalie - bez względu na diety i przyzwyczajenia święta to czas, kiedy(...)Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji
KUCHARNIApieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny(...)resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół godziny. Przepisy z resztek kurczaka – zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent
Niedzielny kucharzrównież musiałam oddawać moim towarzyszom podróży, ale w domu opracowałam swoją wersję chrupiących, bezglutenowych krakersów na bazie mąki z quinoy, mąki z tapioki i mąki kasztanowej. Taka przekąska jest łatwa w przygotowaniu idealna na imprezę i na pewno zaintryguje waszych gości. Podaję przepis na około 8 porcji. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki kasztanowej 1/3 szklanki(...)smażenia sól Wykonanie: Krakersy można przygotować parę dni wcześniej. Mąki przesiewamy dodajemy szczyptę soli i sody oczyszczonej, 3 łyżki roztopionego klarowanego masła i 3 łyżki zimnej wody. zagniatamy ciasto, jeśli wyjdzie zbyt suche dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt mokre. to podsypujemy trochę mąką z quinoy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut. Następnie rozwałkowujemy, najlepiej od razu
Quinoa Raz!końcu się odważyłam i upiekłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Stwierdzam, że to wcale nie było tak trudne jak mi się wydawało. Moją przygodę zaczęłam od tego łatwego przepisu z dodatkiem odrobiny drożdży, ponieważ bałam się że mój młody zakwas nie poradzi sobie jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez cały dzień. Chleb się(...)drożdży łyżeczka cukru WYKONANIE : Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody Do miski od miksera dodajemy wszystkie składniki. Włączamy na małe obroty, a następnie szybsze na ok. 2-3 minuty. Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilkę wyrabiamy. Formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Po 40 minutach ciasto składamy i dalej przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto
Pani na deserZapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu i jest na pewno zdrowsze. To kto robi ze mną? Składniki: 1,5 szkl mąki żytniej typ 2000, np. TOTA 1,5 szkl mąki pszennej(...)łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką, na ok 10 minut. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać żytnią i sól. Wlać resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulkę, w razie potrzeby dosypać mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej
TrufelkowoTort lis - pomysł na dekorację Ponieważ u mnie w rodzinie lato to sezon imprezowy, dzisiaj ponownie namawiam Was na samodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście
Trzeci talerzbiszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku" :) Składniki: 1 kg mąki
chleba naszegodzieje. Bardziej jest to stwierdzenie faktu . Jeśli chodzi o pomarańczowe pączki to wpasują się w sam raz w karnawałowe menu. Nawet zawierają nutę likieru. Do tego bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Znikają również błyskawicznie! Polecam . SKŁADNIKI : serek twaróg – pół poakowania – 125 g mąka pszenna – 100 g jajko – 1 sztuka porszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka cukier – 1 łyżka(...)łyżką do połączenia składników. Masa powinna być raczej gęsta. Nalać olej na około 4 – 5 centymetrów do rondelka. Gdy będzie rozgrzany, zamoczyć w nim łyżeczkę i nakładać na nią ciasto na pączusie. Dawać masę do rozgrzanego oleju. Czasem się same obracają. Lepiej jednak mieć je na oku i smażyć do momentu, aż staną się brązowe, od czasu do czasu odwracając
kuchniabellissima.wordpress.comdacie im na to szansę, zamknięte w puszcze będą smakować nawet 4 dni. Sekret niebywałej konsystencji ciasteczka zawdzięczają jogurtowi, a jak wiadomo „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto pamiętać o tych produktach nie tylko ze względu na ich wartości smakowe. Składniki(...)cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko wymieszane z cukrem 4. Do masy dodajemy jogurt, jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać więcej jogurtu, mieszamy 5. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, pozostawiamy między nimi
Słodki Kompromis