ostudzeniu. (*) Kilka słów o cukrze brzozowym : Używa się go w taki sam sposób, co zwykły cukier. Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek. Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować Zalety: - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier(...)dbaniu o higienę jamy ustnej - likwiduje nieświeży oddech, zapobiega i redukuje niewielkie ubytki próchnicze - pomaga w przyswajaniu wapnia - dobrze wpływa na mineralizację kości - poprawia przemianę materii i jest łatwo przyswajalny
Di gotujeBardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :) Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa - znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :) SKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek) 160 g kleiku(...)kokosowych 3 jajka kostka miękkiego masła (200g) powidła śliwkowe PRZYGOTOWANIE Na stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejszy chleb jest łatwy do przygotowania, choć niestety jego przygotowanie jest czasochłonne. Na szczęście smak tego włoskiego chleba zdecydowanie rekompensuje wszystkie te niedogodności Te chleby oryginalnie piecze się w rejonie włoskiego jeziora Como. Przepis na chleb pochodzi z książki „The Italian Baker” autorstwa Carol Field a znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest(...)Como) Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 2/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej Ciasto właściwe: wcześniej przygotowany zaczyn 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej 6,5 szklanek mąki zwykłej pszennej 1 łyżka soli mąka kukurydziana do posypania …. ale zapomniałam posypać 1. Zaczyn: Mieszamy
UgotujmyTo.plwypieku za udany :( W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł. Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :( Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu. Ja odpowiedziałam na zaproszenie(...)soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć
Proste Potrawyuśmiech. Patrzy na nią z miłością w oczach, jak rozkoszuje się kolorową babeczką, którą trzyma w długich, szczupłych palcach. Babeczki, szczególnie te kolorowe, to świetny pomysł na piknikowe słodkości. Łatwo je zjeść, no i przecież, kto nie lubi babeczek? :) KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE / podstawowy zmieniony;/ na 14 babeczek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)kolejno wrzucam żółtka, ciągle mieszając. Przesiewam mąki i proszek do masy jajecznej, miksuję na wolnych obrotach. Na samym końcu dodaję majonez, sok z cytryny i mieszam łyżką. Dzielę ciasto na 3-4 porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiej użyć trzech), łączę z barwnikami. Napełniaj papilotki po łyżce stołowej każdego ciasta. Układam na blasze, wstawiam do rozgrzanego piekarnika
W kuchni Karmel-itkiplacki; 700 g ziemniaków 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól 1 cebula pieprz ziołowy staropolski ok 1 łyżka 1 jajko 1 łyżeczka sody mięso w sosie
Gotowanie jest łatweWyjątkowy syrop piernikowo-ciasteczkowy do deserów i kawy Dziś polecam Wam jeden z naszych ulubionych syropów. Przygotowałam go pierwszy raz jeszcze jako nastolatka i tak od
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na lekki malinowy deser chia . Prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Osobiście uwielbiam małe nasionka szałwi hiszpańskiej. Idealne do deserów, placuszków, owsianek czy
Słodkie okruszkiowsianek bratki - te mi najbardziej w smaku, przypadły do gustu nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki kwiaty cukinii , które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę PRZEPIS(...)masa troszkę zbieleje. Smaż z każdej strony na małej ilości oleju kokosowego lub maśle. Jeśli zaczynasz przygodę z omletami to zacznij od omleta wielkości małego talerzyka, taki będzie Ci łatwo obrócić na patelni. Z czasem rób co raz większe. ;-) Omleta podałam z borówkami, truskawkami mrożonymi, kwiatami jadalnymi i ananasem. Pyszne! Jeśli nie jesteś na diecie to koniecznie omlet polej syropem
SMYKWKUCHNIprzepis warto znać i wykorzystać nie tylko w okresie świątecznym. Z prostych składników, łatwo i szybko można wyczarować bardzo efektowne, smaczne i pożywne danie : krokieciki idealne do barszczu czy żurku. To świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, jeśli zostaną z obiadu. Najlepiej nadają się wąziutkie kiełbaski (przypominające parówki); jeśli mamy tradycyjne laski należy je przekroić wzdłuż. Polecam serdecznie; życzę smacznego(...)masła sól, gałka muszkatołowa do smaku ponadto: mąka pszenna do formowania krokietów tłuszcz do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać żółtko, obie mąki, masło i przyprawy, wyrobić na jednolite ciasto (będzie dość lepkie). Z kiełbasek zdjąć osłonki. Mąkę wysypać na talerz (jak do panierowania kotletów). Rękami oprószonymi mąką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać, na środku kłaść kiełbaskę, owijać ja ciastem formując
6nieboPyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość. Składniki 500 g mąki 125 g miodu 125 g cukru 2 jajka (rozmiar L) 125 g margaryny 10 g kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ewentualnie odrobina mleka) lukier 1 białko(...)ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymożemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było łatwe do spożycia - to jest nie wymagało zbędnych naczyń, sztućców, aby było już najlepiej poporcjowane i przede wszystkim było sycące i cieszyło oko. Ten przepis to idealne rozwiązanie na piknik(...)Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania
SMYKWKUCHNIzaplanowaną dłuższą pracę, od której trudno się oderwać, przygotowuję jakąś przegryzkę pełną wypełniaczy. Dziś padło na ciastka z płatkami owsianymi, amarantusem ekspandowanym i miodem. Szybkie i łatwe do wykonania :) A dzięki zawartości ricotty są miękkie i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 35 ciastek): 400 ml płatków owsianych 400 ml wrzątku 400 ml amarantusa ekspandowanego 150 ml rodzynków 100 ml wrzątku(...)minutach. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W misce zwykłą łyżką dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia. ----- Podobne: Ciastka
Weekendy w domu i ogrodzieblacie kuchenny. I codziennie mi służy. Robot Desire od Russell Hobbs oprócz pięknego bordowego koloru, ma do zaoferowania sporo funkcji: Krojenie na plasterki Ścieranie na tarce Ucieranie kremów Zagniatanie ciasta Rozdrabnianie Przygotowywanie koktajli dzięki kielichowi do blendowania Nie znalazłam minusów w tym urządzeni. Całkowicie się w nim zakochałam i codziennie z niego korzystam. Tarcze do krojenia i ścierania świetnie służą(...)Dzięki kielichowi jednym ruchem zmieniam robot kuchenny w rasowy blender do koktajli, w którym bez problemu mogę przygotować kilka dużych koktajli śniadaniowych z płatkami owsianymi. Mrożony jogurt jest również łatwy w przygotowaniu, ostrza świetnie radzą sobie z mrożonymi owocami. Najlepszą funkcją jest dla mnie rozdrabnianie. Wreszcie mam tak duży rozdrabniacz, że za jednym razem mogę przygotować cały sos boloński. Lubię
Gotowanie i blogowanienadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany(...)różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując
Grahamka, weka i kajzerka