Domowe placuszki pachnące cynamonem, z wyrazistym smakiem dojrzewających w słońcu jabłek to nie tylko szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale również idealny pomysł na lekki deser z jabłkami. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g drożdży 2 jajka 3 jabłka 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu masło klarowane Wykonanie: 1. Drożdże(...)przełożyć jajka, mleko, zmiksować mikserem następnie dodać drożdże, mąkę i jabłka, ponownie zmiksować mikserem do połączenia składników. 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta, smażyć a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie. 5. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo lubię chleby na zakwasie, ale nie zawsze mam na niego czas, tego typu chleby rosną nieraz pół dnia. Znalazłam ostatnio przepis na łatwy chlebek z dodatkiem drożdży. Już jest moim ulubionym, bo podwoił swoją objętość w niecałe 2 godziny. A jaki wyszedł pyszny. To zdecydowanie mój faworyt :) Polecam dla wszystkich zapracowanych :) SKŁADNIKI : 20 dag aktywnego zakwasu(...)mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy w ciepłym miejscu. WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem. Do miski przekładam wszystkie składniki oraz 800 ml wody, mieszamy. Ciasto ma być klejące więc jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Można wyrobić je również mikserem ok. 3 minut. Dwie blachy o wymiarach 10/25 cm lub większe, wykładamy papierem do pieczenia
Pani na deserrozwałkowujemy podłużny prostokąt. Z brzegu każdego paska układamy masę serową i zwijamy długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy serowe roladki i układamy je na blaszce łączeniem do dołu na w pewnych odstępach. Tępą stroną noża(...)się zarumienią. Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego! The post Drożdżówka z serem i lukrem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli kolejny pyszny dżem, tym razem z jednych z moich ulubionych letnich owoców. Tak jak czarny bez, tak i malina zawiera dodatek skoncentrowanego soku jabłkowego 400%. Można nim przełożyć ciasto albo posmarować świeżą chałkę. Wyjątkowo aromatyczny, idealnie oddaje smak i zapach malin. Sok z jabłek 400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy! Pierwszy raz w życiu spotykam się z tego typu(...)gofrów. Podobno równie dobrze pasuje do wytrawnych potraw, np. zup. Sok z granatu 100% Bezpośrednio wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości pestek granatu. Zawiera dużą liczbę łatwo przyswajalnych polifenoli (przeciwutleniaczy), których jest w nim trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków smakowych ani aromatów. Nie jest też sztucznie dosładzany. Można
Poranek na słodkoPuszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy
Domowe Tortyrestauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę do piwa. Łatwo można zrobić je w domu, trudniej znaleźć papryczki jalapeno (w całości, surowe, nie marynowane). Ostatnio się udało i w te pędy udałam się do kuchni by je przyrządzić! SKŁADNIKI (przekąska(...)wyjmujemy pestki i białe twarde części, płuczemy w środku. Rozdrabniamy mozzarellę. Każdą papryczkę wypełniamy dużą ilością mozzarelli. Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie papryczki zanurzamy w cieście i odkładamy na talerz. Gdy skończymy powtarzamy czynność. Dzięki podwójnemu panierowaniu mozzarella nie powinna wypłynąć ze środków papryczek
OstryKęscałkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą). Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez(...)innym np. waniliowym, czy migdałowym. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry
Gospodyni Miejskarestauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę do piwa. Łatwo można zrobić je w domu, trudniej znaleźć papryczki jalapeno (w całości, surowe, nie marynowane). Ostatnio się udało i w te pędy udałam się do kuchni by je przyrządzić! SKŁADNIKI (przekąska(...)wyjmujemy pestki i białe twarde części, płuczemy w środku. Rozdrabniamy mozzarellę. Każdą papryczkę wypełniamy dużą ilością mozzarelli. Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy mleko (tyle by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie papryczki zanurzamy w cieście i odkładamy na talerz. Gdy skończymy powtarzamy czynność. Dzięki podwójnemu panierowaniu mozzarella nie powinna wypłynąć ze środków papryczek
OstryKęsDziś polecam pyszny dżem z malin, który jest łatwy do zrobienia i pozwala przechować smak lata w słoiku na zimę. Dżem z malin wspaniale smakuje dodany do deseru, a także do herbaty, jako cudowny pomocnik w pokonywaniu jesiennych i zimowych przeziębień. Świeże maliny są bardzo nietrwałe i trudne do przechowywania, jeśli chcemy zatrzymać ich smak, najlepiej jest je zamrozić(...)samo. Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają. Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam i dopiero go przecieram przez sitko. Słodkie maliny zawierają sporo pektyn, dlatego przygotowując z nich dżem, można ograniczyć ilość cukru
Kuchcik gotujeTe roladki to pomysł i wykonanie mojego 11-to letniego syna :) Przyszedł do mnie wieczorem i zapytał czy mamy w domu piersi z kurczaka, brokuł i
kuchnia doskipanierce z krakersów nuggetsy z boczniaków "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe Paszteciki z ciasta francuskiego Bardzo fajne rozwiązanie i alternatywa nawet dla mięsożerców - w cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe! Przepisy: paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem i parówką Paluszki z tofu w panierce(...)tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek do dań lub nawet zwykłego chleba
Bananowe Polenawet przepisy na pizze z elektrycznego grilla oraz ciasteczka, które przygotowałam dzisiaj :) 4. Kilka słów od producenta Wyjmowana płyta odporna na mycie w zmywarce Nieprzywierająca powłoka Łatwy w użyciu Wbudowany element grzewczy Szybkie nagrzewanie Regulowany wskaźnik temperatury dla maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki : 1 czubata szklanka mąki orkiszowej(...)masa się nie trzyma) Przygotowanie : Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku
zdrowa vege kuchniałasuchów.Zdrowa ,pyszna dietetyczna rolada z niskoslodzonym dżemem truskawkowym.Dziś rozkoszowałam się tym " słodkim cudem" i pachnącą KAWĄ z kardamonem z mlekiem.:) oczywiście bez cukru ha ha.... Rolada łatwa do wykonania , jeśli jednak nie umiemy i boimy się ją zrobić ,to kupmy kawałek ze sklepu:).Jednak uważam ,że zrobiona swoja jest najlepsza!. PODWIECZOREK ma 146 KCAL. cienki kawałek rolady biszkoptowej(...)Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy stopniowo żółtka i cukier z wanilią.Dodawać po łyżce przesianej mąki pszennej z ziemniaczaną ,ucierając mikserem chwilę na jedynce.Wylać ciasto na płaską,dużą blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia ciasta,łyżką ciasto dokładnie rozprowadzić piec w 160 stopniach przez 20 minut.na złoty kolor.Ciepły ,wykładamy na ściereczkę posypując cukrem , odkrywamy delikatnie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś prezentuję przepis na rewelacyjne, bardzo łatwe chruściki. A smak - lepszych nie jadłam, spróbujcie sami. Przy okazji - pamiętajcie, aby odróżniać chruściki od faworków. Chruściki, jak sama nazwa wskazuje, są chrupiące, cienkie. Faworki - miękkie i pulchne. Przepis mam od mojej siostry, zresztą przyznam szczerze, że wykonanie też siostry. Ja tylko fotografowałam i konsumowałam(...)tłuszczu Przygotowanie: Ręcznie: 1. Na blat/ stolnicę wysypujemy mąkę. 2. W środku robimy zagłębienie i wbijamy żółtka. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: roztopione masło, ocet, śmietanę. 4. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za bardzo zwarte można dodać odrobinę śmietany, jeśli za luźne - mąki. 5. Formujemy kulę, dzielimy ją na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki
Domowa Cookierenka Agilekkim, półsłodkim winem o nutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) duża szklanka (300ml) mąki pszennej pół szklanki (150ml) zimnej wody(...)Jabłka kroimy na plastry o grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni
Kulinarna Pokusa" Ach, ferie! Teraz już tak naprawdę :) Zaliczyłam wszystkie egzaminy i mogę się cieszyć odpoczynkiem (no poza pracą oczywiście :)) A jak wczoraj? Sporo kalorii Wam przybyło? Ja
Słodkie Przyjemności