Chleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i siemienia. Jest zbity, mało puszysty i bardzo sycący. Świetnie się kroi i nie kruszy. Składniki: 500g ryżu (dowolnego) 2 i ¾ szklanki wody łyżeczka soli szklanka płatków owsianych bezglutenowych szklanka siemienia lnianego Sposób przygotowania(...)płatków owsianych i siemienia lnianego (niemielonego). Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 20-30 minut. Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55-60 minut (do tzw „suchego patyczka”. Studzimy na kratce. Kroimy po wystudzeniu
Pyry na Gazjest innemu strączkowi i oprócz przepisów, zawiera garść podstawowych informacji na jego temat. Znajdziemy rozdziały poświęcone soczewicy, grochowi i groszkowi, ciecierzycy, fasoli, bób i soi. Dzięki takiemu podziałowi łatwo odnaleźć interesujące nas warzywo. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne, klimatyczne i inspirujące zdjęcia potraw. Oprócz 88 przepisów znajdziecie informacje dlaczego warto jeść strączki, jakie wybierać podczas zakupów, jak je przechowywać(...)pory unikał fasoli i jej podobnych, by zmienił zdanie i zobaczył, że groszek można wykorzystać nie tylko do marchewki, a z fasoli można przygotować pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe? A gdyby ktoś chciał się spotkać z autorką o 23 listopada będzie miał taką możliwość, więcej informacji tutaj (function() { var bbtag = document.createElement("script"); bbtag.type = "text/javascript"; bbtag.async = true; bbtag.src
Cynamonowe szczęściemąż. Były naprawdę pyszne, rozkoszne! Będę piec je częściej. Polecam i Wam! Jednym ze składników jest amarantus - świetne źródło żelaza (zawiera go pięciokrotnie więcej niż szpinak) i łatwo przyswajalnego białka. Takie ciasteczka to więc znakomita słodycz dla dzieci cierpiących na anemię. Jeśli zależy nam na maksymalnej wchłanialności substancji zawartych w amarantusie, proponuję namoczyć ziarna na kilka godzin, następnie wysuszyć, zmielić(...)polewy, 1 łyżka kakao, suszone maliny, garść miłości matki do dziecka ;-) Wykonanie: Mąki mieszamy z cukrem, karobem i siemieniem lnianym, następnie dodajemy olej i wodę. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta walec o średnicy podstawy 3-4 cm. Mocno schładzamy lub nawet lekko zamrażamy (dzięki temu ciasto nie będzie się rozpadało przy krojeniu). Walec ciasta kroimy na ciasteczka
Jeść, by żyć w zdrowiujabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformować bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie(...)wychodzi mocno poturbowana. Robert czując wyrzuty sumienia odwozi ją do domu. Po kilku dniach lądują w łóżku. Początkowo książka nie przypadła mi do gustu - znów młodzi, przewidywalni, banalni i łatwo ulegający impulsom. Z czasem jednak akcja się zmienia (nie chcę zdradzać szczegółów) i główni bohaterowie pokazują "pazurki". Nie jest to literatura wielkich lotów, ale na wiosenne czytadło się nadaje. Wyzwanie
Weekendy w domu i ogrodziekremem kawowym. Upiekłam torta z połowy składników i od razu pożałowałam. Był pyszny i szybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki: Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt makowy 3 duże jajka 90 g cukru pudru 1 ½ łyżki miodu 200 g zmielonego maku Krem(...)wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno być
codojedzeniatymi babeczkami nie było łatwo. Pierwsza próba skończyła się kompletnym fiaskiem. Zgodnie z przepisem babeczki należy piec 20 minut. Po 20 minutach w 190 stopniach moje babeczki nie nadawały się do niczego. Wyjęte za wcześnie oklapły i choć dopiekałam je jeszcze przez kolejne 15 minut to efekt końcowy był zdecydowanie niezadowalający. Prezentuję Wam podejście numer dwa. 35 minut w piekarniku(...)słono.Składniki (9 babeczek):230g mąki pszennej (może być orkiszowa)1 łyżeczka proszku do pieczenia60ml oliwy170ml mleka1 jajko80-100g startego parmezanu lub grana padano125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło)1 łyżka suszonego tymiankupieprz i sólmasło czosnkowo-tymiankowe do podaniaSposób przegotowania:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Może być robotem z hakiem lub ręcznie. Doprawiamy do smaku
W kuchni wieczoremZapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki orkiszowej(...)kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmieszać do ciasta pestki z dynii.Przykry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!silna wole, a zeby mnie nie kusilo nie posiadam w domu zadnych czekoladowych zapasow.Juz od dawna staramy sie ograniczac spozycie slodyczy, co w przypadku mojej malej Ksiezniczki nie jest latwe. Ona potrafi dopominac sie o nie do upadlego. Zamiast tego proponuje Jej rumiane jablka, soczyste pomarancze itp. Z tego powodu tez ograniczam domowe wypieki.Jednak dzis skorzystalam z okazji i troszke(...)chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy.Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy.Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca noza robimy
Przysmaki KarolkiSkładniki ( 24szt+/- lub mała tortownica 18cm): 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70% 100g masła 50g mąki pszennej 75g brązowego cukru 3 średnie jajka garść malin Wykonanie
Słodkie zapomnienieDziś mam dla Was przepis na bardzo proste, kruche ciasteczka, które idealnie nadają się do odciskania w nich różnych kształtów. Ja akurat wycięłam przy pomocy wykrawaczek
Cynamonowe szczęścieWitam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo szybkim przepisem na pączki. Ogólnie nie jestem zwolenniczką takich wymyślanych historii,ale te pączusie są rewelacyjnie i
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKruche ciasteczka zawsze znajdą miłośników :) Dziś proponuję wersję, w której jednym z składników jest kasza manna. Ciastka są delikatne i kruche a z dodatkiem cukru pudru
Tagebuch po polskuSkładniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka
Luźna Kuchnianecie, albo tak jak ja robicie zdjęcia żarciu w czasie gotowania, to zrozumieć mój ból. telefon musi dać się obsługiwać jedną ręką (najlepiej nie tą, którą mam całą w cieście) a odblokowanie musi być szybkie Z mojej perspektywy dużym plusem Sony Xperia XZ3 jest umiejscowienie czytnika linii papilarnych w tylnej obudowie i szybkie działanie tego skanera, oraz możliwość uruchomienia aparatu(...)Muszę jednak przyznać, że przez kilka pierwszych dni zamiast czytnika linii papilarnych dotykałam obiektywu aparatu, który ma podobny kształt. Ważne dla mnie jest, żeby telefon był względnie wodoszczelny i łatwo się czyścił, bo i tak będzie cały w sosie. 2. w fotografii kulinarnej ważne jest, żeby telefon oddawał rzeczywiste barwy a nawet lekko je podkręcał. Barwy jedzenia na zdjęciach zrobionych
Ugotowane pozamiatanePrzedstawiam Wam pyszny i łatwy chlebek z dodatkiem marchewki. Inspirację zaczerpnęłam z internetu, ale zrobiłam wszystko po swojemu i wyszedł super. Wilgotny i mięciutki. Jest świeży i miękki również na drugi dzień. Polecam, wypróbujcie :) Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. maki 1czubata łyżeczka soli 2 średnie marchewki (moje ważyły 150 g.) 1 łyżka(...)miski, dodać sól i utartą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie dodać siemię i pestki dyni. Wszystko wymieszać, dodać zaczyn oraz wodę i olej. Wyrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch posmarować mlekiem, posypać pestkami dyni i odrobina mąki. Zostawić
Agusiowe smakołyki