Czasem, na szczęście nie za często przychodzi ochota na coś niezdrowego, jakiś kebab, hamburger, czy inne tego typu świństwo. Gdy następuje taki moment staram się nie
dom-agi.plBezglutenowy włoski tort migdałowy Tandorla (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki na blaty migdałowe: 5 białek jaj, rozmiar L 150 g cukru kryształu 150 g migdałów, zmielonych na mączkę (oraz niewielka ilość do oprószenia blachy) niewielka ilość masła do posmarowania blachy Składniki na ganasz migdałowy (masa migdałowa): 200 ml śmietanki 30% 4 tabliczki białej(...)pieczenia smarujemy masłem i oprószamy migdałami. Za pomocą krążka o średnicy 22 cm (np. obręczy tortownicy) zaznaczamy na blaszce kształt dwóch blatów i wypełniamy je wcześniej przełożonym do szprycy ciastem. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 190°C (termoobieg). Od razu po upieczeniu poprawiamy ich kształt, wyciskając dwa kółka wcześniej użytym krążkiem (obręczą), i zdejmujemy z blaszki, podcinając
WojnaNaSmaki.plSkładniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru
Luźna KuchniaIndyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałetek. SKŁADNIKI / 10 sztuk(...)podsypanym mąką blacie. Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów. Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki i skrapiamy(nacieramy) zimną wodą
cool and mintyczytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję. Najczęściej robię chleb owsiany . Mojej rodzince smakuje najbardziej. Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni. Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym. Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem, przekładacie(...)przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i szklankę wody. Wszystko wyrobić mikserem z hakami. Następnie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować mlekiem i posypać mąką. Odstawić na 15 minut, żeby chlebki podrosły do brzegów foremek. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiktóre są składnikami mięśni. Fakt ten tłumaczy, dlaczego codziennie należy spożywać dostateczną ilość białka. Ale ile dokładnie? Tempo życia w dzisiejszym świecie i napięty tryb życia powodują, że często niełatwo jest spożyć porządny i odżywczy posiłek. Suplementy białkowe mogą być spożywane przez każdego, kto regularnie ćwiczy – z kolei regularne ćwiczenia fizyczne sprawiają, że zapotrzebowanie na produkty odżywcze może być większe(...)pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze
Tetiisheriwówczas oprószamy je tylko i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na ok 1,5 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Wyrabiamy jeszcze dosłownie przez chwilkę, a następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Zaczynamy wykrawać (najlepiej przy pomocy nakrętki o średnicy(...)następnie wyławiamy nasze kasztanki, gdy nabiorą brązowego koloru. Wykładamy je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Jeszcze ciepłe zanurzamy w całości w przygotowanym lukrze. Lukier powinien być dość rzadki, by łatwo można było zanurzać w nim kasztanki. Smacznego
MyCookBook.pldodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie przygotowaliście jeszcze pierniczków, te na pewno Wam się spodobają - jedyna wada- tak jak powiedziałam - te pierniczki z początku są twarde - ale można temu łatwo zaradzić, o czym na pewno słyszeliście. Upieczone pierniczki należy pozostawić na noc na foli spożywczej ułożonej na wilgotnej ściereczce, albo zamknąć w puszcze z kawałkami jabłka z którego będą chłonąć(...)mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy.Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy.Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie je na 3 części aby po wyjęciu z lodówki móc wałkować mniejsze kawałki, można jednak włożyć do jednej torebki) i wkładamy
Słodkie PrzyjemnościSkładniki ( 12-14 szt.): 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao ⅔ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2
Słodkie zapomnienieKorzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami , o idealna propozycja na chłodne jesienne lub zimowe dni. Szybka, prosta, sycąca i co najważniejsze smaczna Kaszę możecie wzbogacić
Słodkie okruszkiSzybkie i bardzo smaczne kotleciki z serem żółtym. Następstwo zwykłych schabowych. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tani Dzisiaj nie będzie na słodko, ostatnio bardzo dużo powrzucałam przepisów z ciastami i myślę, że na parę dni wystarczy.😋 A może macie jakieś specjalne życzenia, co byście chcieli za ciekawy przepis ujrzeć u mnie? Chętnie wysłucham propozycji.😊 Wracając do dzisiejszego przepisu, te kotleciki(...)życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując ser żółty, od razu go ścieram i zamrażam. Wtedy gdy go potrzebuję wystarczy, że odważę sobie potrzebną ilość i gotowe. Choć jest zamrożony, łatwo się rozdziela. Dla tego przy okazji polecam ścierać ser niż zamrażać w kawałkach, bo wtedy bierzemy tylko tyle ile chcemy, bez konieczności rozmrażania całego kawałka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przedstawię
Zdrowie i pysznie na talerzuZaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także(...)kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam
potrawyregionalnewprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych nawyków(...)zaplanuj ćwiczenia na wieczór. Ustal konkretną godzinę i trzymaj się planu choćby się waliło i paliło! Jeśli raz odpuścisz, zrobisz to drugi, trzeci i kolejny... Na początku nie będzie łatwo się zebrać, ale po kilku tygodniach to będzie norma, jak poranna kawa czy prysznic. No i zaczniesz widzieć efekty, co sprawi że motywacja wzrośnie. Zdrowe odżywianie jest za drogie
Powiedz dietom niesolą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Wystudzić. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół(...)listkami mięty. Smacznego! Jeśli zapomnieliście o wyjątkowości dzisiejszej niedzieli, nie jest za późno - ciągle możecie jeszcze coś upiec. Wybór przepisów jest ogromny, nawet jeśli nie pieczecie dużo, znajdziecie coś łatwego i przyjemnego. Bo przecież każda okazja do przygotowania czegoś słodkiego jest dobra
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogórkiem Smaczne i efektowne rollsy z placków tortilli, łososia i warzyw to świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie. Placki tortilli spokojnie można zrobić samemu w domu, jest to bardzo łatwe, a przede wszystkim dużo tańsze niż gotowe, kupne tortille. Polecam! Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS TUTAJ ) łosoś wędzony sałata serek śmietankowy typu Almette(...)POLECAM TAKŻE: KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Koreczki z tortilli z łososiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem