łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:430/593)

Chleb bezglutenowy owsiano-jaglany na zakawsie 295

jakie moje zdziwcie było gdy się okazało, że nie ma chleba który by czegoś nie miał (czytaj różne dodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka za rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie :)  Mając zakwas żytni, wpadłam na pomysł, aby użyć(...)aktywnego zakwasu owsianego 150 mąki owsianej 150 g mąki jaglanej 280 g wody 1 płaska łyżeczka soli kamienną Mąki wymieszać, dodać sól i zakwas, wlać wodę i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczelnie folia spożywcza i dostawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy

Delicious Titbits
Bezowa rolada kokosowo - jagodowa! Obłędnie i smacznie powitaj ten Nowy Rok! 166

teraz w środku zimy to po prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej(...)sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami

SMYKWKUCHNI
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem 272

Jedne z moich ulubionych, pracochłonne, ale warte tego czasu i zaangażowania, które wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami

dom-agi.pl
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 336

Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania

Nerds Kitchen
Kruche ciastka z malinowym dżemem 173

Sobota zbliża się ku końcowi, a ja nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ciastka z malinowym dżemem są bardzo łatwe w pieczeniu. Bardzo lubię piec ciastka i mieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze(...)soku z cytryny Nastaw piekarnik na 200ºC. Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do malaksera. Dodaj pokrojone, zimne masło, jajko i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj 2 grube rulony, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz . Na środku wzdłuż całego kawałka ciasta zrób wgłębienie i napełnij je dżemem. Wstaw

codojedzenia
Cebulowe przekąski imprezowe 306

Cebulowe przekąski imprezowe. U nas uwielbiane. Prosta, pyszna przekąska, która sprawdza się na każdej imprezie. Wystarczy podać ją w towarzystwie ketchupu i… każdy gość jest

Słodkie okruszki
Pulchne pierniczki 868

zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania.  Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające(...)już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można

Krakowskie smaki Ani
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 185

migdałową? Ot z prostej przyczyny ... a mianowicie jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa 😊.  Staram się ostatnio ograniczać węglowodany maksymalnie, a więc szukać alternatywnych produktów (co się okazuje nie jest rzeczą łatwą) do tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka  (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów(...)dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) 196

Chlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi(...)spirytusowego 10%     500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.  (Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.) Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut.  Po tym czasie masę

Di gotuje
Naleśniki po meksykańsku 175

Przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. Są one nieco pracochłonne, choć łatwe do przygotowania, a efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni. Naleśniki zasmakują wszystkim wielbicielom meksykańskich dań, są bardzo smaczne i pożywne. Robię je w wersji na ostro, ale można nieco złagodzić ich smak i nie dodawać pieprzu cayenne, a zamiast ostrej(...)sosu sojowego łyżka oliwy 3 łyżki wody sól, pieprz, oregano ser żółty do posypania Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie

e-PrzepisyKulinarne
Bułki na hamburgery, pszenne 198

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć

Grahamka, weka i kajzerka
Co zamiast fast food – menu na tydzień 150

raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych(...)Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego selera Na poniedziałek przygotowaliśmy jedną z szybkich sałatek z czasów kiedy jeszcze gotowaliśmy codziennie wieczorem na następny dzień. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Łączy orzechowy smak kaszy i selera, ze słodyczą pomidorków i świeżością krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno

Niedzielny kucharz
Chleb na zakwasie 141

Długo zamierzałam się z wykonaniem zakwasu. Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim

dom-agi.pl
Makowiec z bezą na kruchym cieście 266

ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa: Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić. Zmiksować masło z cukrem(...)nią wysypać posiekane orzechy. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka. Czas przygotowania: 60’ + 70’ pieczenie Ilość porcji:12 Trudność: łatwe Kaloryczność: 480 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Ciasto gruszkowe z wafelkową bezą 208

koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)dodając kolejno cukier. Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności

W garach u Gosi