jakie moje zdziwcie było gdy się okazało, że nie ma chleba który by czegoś nie miał (czytaj różne dodatki). Chleby bezglutenowe na drożdżach nie są zbyt skomplikowane i dość łatwe w przygotowywaniu, ale chciałam sięgnąć po zdrowszą wersję. Więc postanowiłam wziąć byka za rogi i upiec chleb bezglutenowy na zakwasie :) Mając zakwas żytni, wpadłam na pomysł, aby użyć(...)aktywnego zakwasu owsianego 150 mąki owsianej 150 g mąki jaglanej 280 g wody 1 płaska łyżeczka soli kamienną Mąki wymieszać, dodać sól i zakwas, wlać wodę i wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczelnie folia spożywcza i dostawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Gdy chlebek podrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 i pieczemy
Delicious Titbitsteraz w środku zimy to po prostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej(...)sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami
SMYKWKUCHNIJedne z moich ulubionych, pracochłonne, ale warte tego czasu i zaangażowania, które wkładamy w przygotowanie tego dania. Krokiety te kojarzą mi się przede wszystkim ze świętami
dom-agi.plPierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania
Nerds KitchenSobota zbliża się ku końcowi, a ja nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ciastka z malinowym dżemem są bardzo łatwe w pieczeniu. Bardzo lubię piec ciastka i mieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze(...)soku z cytryny Nastaw piekarnik na 200ºC. Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól do malaksera. Dodaj pokrojone, zimne masło, jajko i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć. Uformuj 2 grube rulony, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz . Na środku wzdłuż całego kawałka ciasta zrób wgłębienie i napełnij je dżemem. Wstaw
codojedzeniaCebulowe przekąski imprezowe. U nas uwielbiane. Prosta, pyszna przekąska, która sprawdza się na każdej imprezie. Wystarczy podać ją w towarzystwie ketchupu i… każdy gość jest
Słodkie okruszkizaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania. Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające(...)już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można
Krakowskie smaki Animigdałową? Ot z prostej przyczyny ... a mianowicie jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa 😊. Staram się ostatnio ograniczać węglowodany maksymalnie, a więc szukać alternatywnych produktów (co się okazuje nie jest rzeczą łatwą) do tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów(...)dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy
Walijskie PichcenieChlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi(...)spirytusowego 10% 500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. (Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.) Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut. Po tym czasie masę
Di gotujePrzepis na pyszne naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. Są one nieco pracochłonne, choć łatwe do przygotowania, a efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni. Naleśniki zasmakują wszystkim wielbicielom meksykańskich dań, są bardzo smaczne i pożywne. Robię je w wersji na ostro, ale można nieco złagodzić ich smak i nie dodawać pieprzu cayenne, a zamiast ostrej(...)sosu sojowego łyżka oliwy 3 łyżki wody sól, pieprz, oregano ser żółty do posypania Przygotowanie Składniki na naleśniki miksujemy do powstania jednolitej masy i odstawiamy na 20 minut. Do ciasta można dodać łyżkę oleju, aby nie lepiło się do patelni. Następnie smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy je na co najmniej półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie
e-PrzepisyKulinarneDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie. Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć
Grahamka, weka i kajzerkaraty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych(...)Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego selera Na poniedziałek przygotowaliśmy jedną z szybkich sałatek z czasów kiedy jeszcze gotowaliśmy codziennie wieczorem na następny dzień. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Łączy orzechowy smak kaszy i selera, ze słodyczą pomidorków i świeżością krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno
Niedzielny kucharzDługo zamierzałam się z wykonaniem zakwasu. Najpierw mi nie wyszedł, na kilka dni odpuściłam, ale postanowiłam nie rezygnować. Bardzo chciałam upiec chleb, o sposobie, w jakim
dom-agi.plziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa: Mak gotować w wodzie przez około 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zmielić. Zmiksować masło z cukrem(...)nią wysypać posiekane orzechy. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka. Czas przygotowania: 60’ + 70’ pieczenie Ilość porcji:12 Trudność: łatwe Kaloryczność: 480 kcal/porcja
Pyry na Gazkoniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić(...)dodając kolejno cukier. Następnie orzechy, pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności
W garach u Gosi