łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:434/593)

Jagodowy "sernik" z quinoy z grejpfrutową galaretką i wiosennymi kwiatami 200

Dziś mam dla Was bardzo proste i efektowne ciasto bez pieczenia - jagodowy sernik. Wszystkich, którzy nie tolerują laktozy, ucieszy zapewne fakt, że nie ma tu ani grama sera. Na spodzie z rodzynek i wiórków kokosowych, jest pyszna warstwa z quinoy, jagód i mleka kokosowego, dosłodzona cukrem kokosowym i zagęszczona żelatyną.  Na wierzchu galaretka z rubinowych grejpfrutów. Już od dawna(...)bratków, suszonych płatków bławatka i listków bazylii, aby je ładnie wyeksponować przygotowałam jeszcze jedną warstwę galaretki, zupełnie przejrzystą z dodatkiem wody różanej. Trochę jest zabawy z tym "sernikiem", jest łatwy w przygotowaniu, ale czasochłonny. Ja mam na to swój sposób - robię pierwsze dwie warstwy dzień wcześniej wieczorem, wtedy następnego dnia pozostają nam tylko galaretki do zrobienia. Poza tym to bardzo

Quinoa Raz!
Chef. Historia Michela Morana - recenzja i konkurs 176

pięknie wydanej przez Edpiresse Książki. Dowiecie się z niej co tego francuza hiszpańskiego pochodzenia przywiodło do naszej ojczyzny i dlaczego w niej pozostał. Poznacie też jego wcale nie łatwą drogę na szczyt kulinarnych możliwości. Chef szczerze opowiada o tym co dla niego w życiu najważniejsze, przyznaje się również do błędów młodości.   Michel Moran podzielił się z Pawłem Lorochem swoimi(...)będę Wam zdradzać, bo nie zechcecie sięgnąć po książkę, w której poza biografią są sprawdzone przepisy Chefa np na tradycyjne hiszpańskie ciastka churros, kaczkę w pomarańczach, czy tartę z ciasta francuskiego z truskawkami. Jeśli chcecie wiedzieć j aką drogę przeszedł? Co i kto miał decydujący wpływ na jego życie? Jaką ma opinię o polskich kulinariach? Czy każdy może być kucharzem

Cynamonowe szczęście
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 185

Przepyszne mieciutkie i zdrowe buleczki.Trzy czwarte maki stanowi maka pelnoziarnista ,a dodatek siemienia lnianego jeszcze bardziej podnosi ich walory zdrowotne .Bardzo latwe do wykonania.Polecam!Skladniki na 12 buleczek:500 g maki (350 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g pszennej chlebowej)70 g mielonego siemienia lnianego1 duze jajko1,5 lyzki oleju2 lyzki miodu1 lyzeczka soli350 ml mleka(...)maki.Kazda maka wchlania inna ilosc plynu.Ciasto nie moze byc za geste,ani za rzadkie.To jest akurat lekko lepiace.Mise przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Wyrosniete ciasto wyrzucamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.Dzielimy na 12 kawalkow,kazdy okolo 80 g.Najlepiej zwazyc ,poniewaz jednakowej wielkosci buleczki rowno sie upieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki o smaku pizzy 357

czosnkowy PRZEPIS TUTAJ     *** Składniki na ciasto dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia *** *** Naleśnika przewracamy na drugą stronę i również smażymy do zrumienienia *** *** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę(...)przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy na ciepło posypane świeżymi lub suszonymi ziołami i polane sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Naleśniki o smaku

Blog z Apetytem
Torcik Czekoladowy z Truskawkami - bez pieczenia 2093

wstawiłam sobie do lodówki. W tym czasie umytym truskawkom poodcinałam ogonki. Truskawki w wolnej chwili poukładałam na spodzie ciasteczkowym. Po bokach tylko ułożyłam połówki truskawek, aby utworzyły ładną dekorację ciasta. Składniki na mus: 1 łyżka żelatyny +20 ml wody 150 ml +250 ml śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady 50  g cukru pudru Dodatkowo: truskawki do wyłożenia spodu(...)delikatnie wymieszałam. Czekoladowy mus wlałam do tortownicy na poukładane truskawki. Tortownicę z deserem wstawiłam do lodówki na około godzinkę.  Tak to już wszystko, prawda, że szybko i łatwo?! Dekoracja dowolna, jak Wam się podoba tak udekorujcie swoje dzieło. Smacznego

Blondynka Gotuje
Babka z ricottą i rodzynkami 161

zawsze przed świętami robię różne eksperymenty w kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić.   Sądząc po reakcji rodziny ten wypiek mogę zaliczyć do udanych. Choć babka sprawia wrażenie lekko gumiastej, to smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Następnego dnia jest chyba jeszcze lepsza niż po upieczeniu. Co prawda do tego dnia następnego nie wiele zostało(...)szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy.  Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 ° C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy

Przysmaki Karolki
Pierniczki imbirowe – ulubione 205

Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 251

Pierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak

Moja Delicja
Nachos 159

Pyszna przekąska, za którą w sklepie przyjdzie nam zapłacić około 4 złotych. Przygotowując je w domu możemy zaoszczędzić nawet połowę, a do tego wiemy jak są

PatiGotuje
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 245

miejskiej bibliotece, Jaglany Detoks , dowiedziałam się w niej wielu ciekawych rzeczy odnośnie równowagi kwasowo zasadowej, np tego, że bardzo wiele osób ma zakwaszony organizm, objawia się to chronicznym zmęczeniem, łatwą zapadalnością na infekcję oraz wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, pogorszeniem stanu skóry, zbytnią nerwowością, niestrawnością i wieloma innymi rzeczami, czemu się tak dzieje, bo jemy za dużo mięsa, cukru, przetworzonej żywności(...)odczyn pH ma zasadowy) Dzisiaj jaglana szarlotka, coś wspaniałego, chociaż mimo, że ja na wierzch położyłam kaszę jaglaną można ugotować mniej kaszy i na wierzch położyć np migdały, ciasto jest wtedy lżejsze a masa z kaszy u góry może zrobić się trochę twarda. Ciasto można przygotować na dwa sposoby, ugotować 2 szklanki surowej kaszy jaglanej i 2/3 z tego dać

zdrowa vege kuchnia
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 221

minut, co jakiś czas obracając. Po wyjęciu z piekarnika gorące papryki zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do woreczka i pozostawiamy na 15 minut (sprawi to, że łatwo zdejmiemy skórkę z papryki). Po tym czasie zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik(...)Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone kotlety rybne - Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej - Łososia w cieście francuskim Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 224

Robiłam już różne chleby na zakwasie, używając najrozmaitszych mieszanek mąk, ale do tego chleba wracam ostatnio cały czas, bo jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale głównie najbardziej mi i mężowi smakuje. Dodatkowo długo zachowuje świeżość i niezależnie od tego ile doda się zakwasu, to chleb nie jest kwaśny, tylko po prostu smaczny, lekko wilgotny. Właśnie z powyższych powodów chcę(...)wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania

Passions hobbies life
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 212

szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie Teoretycznie ryby to źródło kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy wapnia. W praktyce jednak nie jest tak kolorowo. Po pierwsze większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym(...)śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi

Powiedz dietom nie
Kebab ze szparagami 195

"Czas na piknik! A co je się na pikniku? Smaczne, lekkie przekąski które można włożyć do koszyka. Dziś właśnie taki przepis przygotowałam dla Was. Bardzo wiosenny

Słodkie Przyjemności
chrupiące,zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem 184

Witam Kochani tego sierpniowego wieczora a dziś przychodzę do Was z jednyma z moich ulubionych przepisów- na wspaniałe ciasteczka owsiane, które są niesamowicie pożywne, smaczne,chrupiące

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kluski śląskie 226

Ostatnio rzadko jemy ziemniaki na obiad, bardziej smakują nam dania z makaronu, ryżu, czy nawet z dodatkiem kaszy. Myślę, że główną przyczyną jest to, że te

dom-agi.pl
Pizza z kalafiora 175

powiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona. Ale przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto(...)termoobiegu). W dużej misce wymieszać przestudzonego kalafiora, starty parmezan, roztrzepane jajko, oregano, bazylię, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. masa powinna być dobrze doprawiona. Zagniatać do połączenia składników., Ciasto nie jest elastyczne i nie łączy się w jednolitą masę, ale tak ma właśnie być. Masę kalafiorową wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma ugnieść okrąg około

olalacooking
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 211

żywności innym ludziom. Aplikacja stworzona przez Electrolux ma ułatwić wymianę produktów spożywczych pomiędzy użytkownikami. I tak na przykład - wyjeżdżasz, w domu masz kilka łatwo psujących się artykułów. Wprowadzasz w łatwy sposób produkty do aplikacji., wpisując rodzaj produktu i miejsce jego odbioru. Inny użytkownik przeglądając aplikację, trafia na Twój produkt, a produkt ten jest mu koniecznie potrzebny. Nie kupuje więc(...)gotowania bulionu. Przejrzałe banany to świetna baza do smoothi ( warto zamrozić nadmiar ) lub chlebka bananowego. Wychodzący z terminu jogurt z powodzeniem wykorzystasz do muffinek, a maślankę czy śmietankę - do ciasta naleśnikowego. Aplikację Taste&Share, jak i wiele pomysłów na wykorzystanie tzw. "domowych resztek" żywności, poznałam uczestnicząc w warsztatach Electrolux. Wspólnie z uczestniczkami spotkania i szefem kuchni Julianem Karewiczem, gotowaliśmy

kolorowotorcikowo
Różowy tort koronkowy 229

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy(...)mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody)  Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Makaron z brokułami 202

dodatków do dań, sałatek i przystawek. Jest często stosowany zarówno w kuchni studenckiej, ze względu na szybkość przygotowania i stosunkowo nie dużą cenę, jak i w wykwintnych restauracjach, ponieważ łatwo jest dodać go do różnego rodzaju wymagających potraw. Makaron może być niewiarygodnie tanim składnikiem dania, jak i drogim elementem wyższych półek sklepów z włoską żywnością. Tak, czy inaczej makaron jest(...)Jest on jednak cały czas dodatkiem do potraw i zawsze należy zastanowić się nad jego grubością, kształtem, ilością, aby nie zdominował dania i nie nadał mu zbyt wyrazistego smaku ciasta. Moja Mama jako zwolenniczka zdrowego gotowania zamiast studenckich parówek lubi dodać do makaronu na przykład warzywa. Dziś zaprezentuję Wam makaronową ucztę z zielonymi brokułami. Normal 0 21 false false false

Moja Mama Gotuje
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 195

więc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych poznania. I zasmakowania. Tak było w przypadku tego miejsca.      Pizzeria położona jest niedaleko Starego Rynku, na ulicy Szewskiej. Łatwo trafić - wielkie okno wystawowe w jednej z kamienic, z nazwą pizzerii zaprasza do środka.      Minimalistycznie, tak bym ujęła wystrój. Małe pomieszczenie, z otwartą kuchnią. Cegły(...)takie rzeczy peszą, gdy ktoś obok mnie pastwi się nad talerzem z aparatem w ręku. W domu, owszem, ale nie w restauracji.     Wracając do pizzy. Najlepsze ciasto, jakie miałam okazję jeść i mówię całkiem poważnie. Śmiem nawet twierdzić, że w czołówce w Poznaniu, o ile nie na szczycie. Odpowiednio cienkie, napowietrzone, wypieczone. Co do wierzchu, mam małe

W kuchni Karmel-itki
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 235

jest dla mnie rokiem wyzwań i nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice, a później nawet Młodsza Siostra. Więc(...)ziaren słonecznika 25-30 g soli morskiej 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego 75 g drożdży pół lyżeczki cukru woda (ok 3 szklanki w zależności od konsystencji ciasta) odrobina tłuszczu i otrąb żytnich do wysmarowania i podsypania foremek Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru i zalewamy letnią (nie gorącą!), przegotowaną wodą w takiej ilości, aby pokryła dno miseczki

Zawsze głodna!
Domowy kandyzowany imbir 263

postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam(...)przypadku było to 900 ml. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45-50 minut lub dłużej, aż imbir będzie miękki. Można to łatwo sprawdzić wyjmując jeden kawałeczek i przepoławiając go widelcem. Jeśli łatwo się dzieli - imbir jest ugotowany, jeśli jest twardy - należy go jeszcze pogotować. Odcedzić imbir, ale zachować płyn pozostały z gotowania

maniapieczenia