Filety z kurczaka w postaci siekanych kotlecików goszczą u nas często na obiedzie, w różnej wersji. Bardzo je lubimy, są idealną alternatywą dla zwykłych kotletów, a do tego są łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub w bułce w formie hamburgerów. Dziś polecam Wam świetny przepis na kruche i soczyste kotleciki z piersi kurczaka(...)mięso z kurczaka, cukinie, ser żółty, jajka, mąkę, majonez, proszek do pieczenia, koperek oraz sól i pieprz *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch strona po około 4 minuty, na mocno rumiany kolor *** *** Usmażone kotleciki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy na gorąco (chociaż na zimno też
Blog z Apetytemprzyszło to stopniowo i teraz gotujemy przeważnie inaczej niż kiedyś. Wracając do tematu granoli, to jej zapas wystarczy Ci z pewnością na tydzień (lub nawet dłużej). W ten oto łatwy i szybki sposób możesz skomponować zdrowe śniadanie w tygodniu. Wystarczy jeszcze tylko dodatek ulubionych świeżych owoców. Całość możesz także zapakować do pojemnika do pracy, najlepiej płatki weź oddzielnie, gdyż zmiękną(...)miód, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Następnie wlać je do płatków i dokładnie wymieszać. Blaszkę od piekarnika lub dużą blachę do pieczenia ciast wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 30 minut do złotego koloru i odpowiedniej chrupkości, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie
Fabryka pomysłówTaki obiad mogłabym jeść codziennie, szczególnie że wbrew pozorom przygotowuje się go łatwo i szybko. Bardzo lubię zarówno owoce morza, jak wszelkiego rodzaju kluseczki. Zanim okazało się, że nie mogę jeść glutenu, robiłam je bardzo często, później musiałam z nich zrezygnować, ale dość szybko zorientowałam się, że z mąk bezglutenowych też da się je przyrządzić i zaczęłam eksperymentować. To jest(...)cenie, więc czasem sięgam po mrożone owoce morza. Kluseczki kładzione zrobiłam z jajek, kremowego serka o smaku pomidorów i bazylii, mąki z quinoy i mąki z tapioki. Dodałam do ciasta ugotowaną czarną quinoę, siekane zioła, trochę spiruliny, żeby nadać zielonkawy odcień i doprawiłam solą. Małże z kolei są duszone w białym winie z moim ukochanym fenkułem, czosnkiem, pomidorkami
Quinoa Raz!Nuggetsy z piersi kurczaka zrobiłam pierwszy raz, ale od razu bardzo nam zasmakowały. Są fajnym pomysłem na obiad, kolację, czy przekąskę, nawet taką imprezową, bo to małe kawałki, które łatwo wziąć i schrupać. Ponadto podoba mi się, że są pieczone w piekarniku, a nie smażone na głębokim tłuszczu, zawsze to trochę zdrowiej. Podałam je z sosem czosnkowym własnej roboty(...)włożyć pokrojone piersi z kurczaka, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. godzinę do lodówki. Płatki kukurydziane przesypać do grubego foliowego worka i rozdrobnić np. za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa. Mięso po leżakowaniu wyjąć z lodówki i każdy kawałek z osobna dokładnie obtoczyć w płatkach. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut
Simply Foodjest już zupełnie ciekła, dodajemy łyżkę jogurtu i dokładnie mieszamy, potem dodajemy resztę jogurtu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy cukier puder i ulubiony aromat do ciasta. Zestawiamy z kąpieli wodnej. Jeśli tak jak ja używacie foremek do cakepops, te z dziurką trzeba będzie zakleić od zewnętrznej strony. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie – ja wykorzystałam po pół(...)lodówki do stężenia. Drugą połowę oczu robimy bez źrenic – z samego jogurtu. Kiedy galaretki stężeją wyciągamy je delikatnie z formy – jeśli nie będzie się dało tego łatwo zrobić foremki można na moment zanurzyć w gorącej wodzie, uważając przy tym, żeby nie zalać od góry galaretki. Żeby skleić oczy będziemy potrzebować prostego kleju – niewielką ilość żelatyny rozpuszczamy
CiastkozercyProsty i łatwy sposób na wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych. Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt itd. Skład: spody biszkoptowe 2 lub 3 szt., mini murzynki, prince polo, merci, pastylki typu m&m"s, Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru(...)układamy murzynki i wciskamy batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą dookoła boki naszego tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi słodyczami. W międzyczasie na waflu możemy wkleić tekst z dedykacją dla solenizanta np. Stu lat ... Na tak przygotowany tort mocujemy świeczki
chleba naszegoPuszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek. Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 200 ml oleju 200 ml ajerkoniaku 200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia formy(...)masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRobi się je bardzo łatwo,są dziecinnie proste. Są trochę czasochłonne i moja kuchnia wyglądała jak po przejściu olejowej ulewy ale cóż, jakieś straty muszą być. Przepis jest idealny, nic dodać, nic ująć. Lekkie, mięciutkie, słodkie i bajecznie kolorowe. Nie muszę chyba dodawać, że znikają w mgnieniu oka. Składniki na ok. 20-23 sztuki: 200 g mąki 100 g margaryny(...)pieczenia wyciąć kwadraty 10*10 cm i posmarować pędzelkiem olejem. W garnku rozgrzać olej ( musi go byś około 4 cm głębokości). Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kręgi ciasta (dwa okrążenia jedno na drugim, żeby były wyższe). Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki dekorowane białym lukrem są piękne, uwielbiam śnieżnobiałe gwiazdki, czy oszronione choinki. Ale pierniki można też łatwo pokolorować, wystarczy dodać do lukru barwniki spożywcze i stworzyć w ten sposób prawdziwą lukrową paletę. Musimy zrobić lukier o dwóch różnych konsystencjach. Aby malować precyzyjne wzorki i kontury pierników potrzebny
DefinicjaSmakubułeczki? Czemu nie;) Oto one;) Jak dla nas w oryginale za mało cebulki, dlatego ja użyłam jej zdecydowanie więcej, oprócz tego przepis leciutko zmodyfikowałam. Bułeczki są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują na kolację czy też śniadanie. Podczas pieczenia unosi się po całym mieszkaniu nieziemski zapach cebuli i ziół. Oryginalny przepis pochodzi ze strony food.com(...)mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia
Krakowskie smaki AniJeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować bitą śmietaną również brzegi. Polecam wszystkim ze względu na biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;) Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była grubsza(...)Przygotowanie: 1. Przygotuj galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj cukier, żółtka i 4 łyżki wody
Kraina Tysiąca SmakówJednym z pierwszych skojarzeń w przypadku gier, które silnie wykorzystały motywy bożonarodzeniowe jest bezsprzecznie Batman: Arkham Origins. Akcja toczy się w dzień wigilijny, 5 lat przed
Nerds KitchenW ielkanoc... dla mnie bardziej "wielka wyżerka", która osładza pół roku (bo... następne pół pachnie mi grudniem). Jako, że na święta wszystko jest ciężkie, ociekające majonezem
Wypisz Wymaluj"Nie ma nic lepszego jak śniadanie podane do łóżka. Chyba się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie
Słodkie PrzyjemnościŁatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj . Składniki: mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g 7 g drożdży suszonych(...)Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli
Ze smakiem bez glutenuŁatwe w wykonaniu, kładzione łyżką na tłuszcz, przepyszne, serowe pączusie w wersji bezglutenowej. Nic dodać nic ująć - po prostu zajadać 😊 A jeśli ktoś woli wersję bez twarogu zapraszam tutaj . Składniki: mąka bezglutenowa: 150 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej, 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżka mielonego lnu - łącznie ok 250 g 7 g drożdży suszonych(...)Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli
Ze smakiem bez glutenuktórą odkryłam w szerokiej gamie produktów Bakalland . Pamiętam, że zajadałam się nią w dzieciństwie u babci i bardzo ucieszyłam się, że mogą ją wykorzystać do wypieków:) Ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno sprawdzą się jako niedzielny deser dla całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką (10 pakiecików) Składniki(...)cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na kółka o średnicy około
karmelowy