Przepis autorski (mój). Lubicie łatwe, szybkie i smaczne wypieki? Jeśli tak - to świetnie się składa, ponieważ te muffinki takie właśnie są. Dodatkowo kusząco pachną i długo zachowują swoją świeżość. Mięciutkie, idealne w smaku... Polecam! (8-9 sztuk) 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/3 szklanki/100g cukru 1,5 łyżki cykoriady instant (lub kawy zbożowej) (*) 1,5 łyżeczki proszku(...)cykoriadę, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekane orzechy włoskie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze
Di gotujePrzepis na te ciasteczka znalazłam na blogu słodkie atelier . Są pyszne, z moim ulubionym kokosem i czekoladą, takie a'la bounty. Kruche, łatwe w przygotowaniu i szybkie. U mnie wyszło około 40 sztuk, zamiast pokrojonej czekolady dałam kropelki czekoladowe, ale jak najbardziej czekolada mleczna lub gorzka może być. Udanego weekendu Wam życzę :-) Składniki: 240 g masła w temp. pokojowej(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę, ciasteczka zbyt mocno się nie rozrastają, więc odstępy nie muszą być bardzo duże. Jak położymy wszystkie kulki, to lekko je spłaszczamy. Ciasteczka
kruche babeczkimango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie to udowadnia (właśnie w swojej książce). Wszystkie przepisy zostały dokładnie opisane, więc nawet wyczarowanie sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem(...)życiu codziennym i z chęcią je wszystkie przeczytałam. Podsumowując książkę , szczerze polecam ją - dla każdego. To wielka skarbnica wiedzy oraz źródło ciekawych przepisów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, więc bez problemu można je dostać w każdym sklepie. Dodatkowo, jeśli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych - warto swoją dietę wzbogacić o rośliny strączkowe. Książka została bardzo ładnie wydana
Di gotujepewno dość dawno. Ich nazwa to wynik pomysłów moich dzisiejszych pomocników. Księżycowe dość się kojarzą, ale skąd im powstał ten dodatek BAT? Sami dziś nie pamiętają. Ciasteczka są świetne, łatwe, pyszne, w chłodzie, ale nie w lodówce można je przechować nawet tydzień. Do tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione w cukierni(...)cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać
I tu będę miała takie teKolorowe, kruche ciasteczka... Złociste, okrągłe i kruche. Maślane, delikatnie cytrynowe. Kolorowo przyozdobione posypką. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprost stworzone dla dzieci. Ale nie tylko! Polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; Szczypta soli; 150 g miękkiego masła; 2/3 szklanki białego cukru; 1 jajo; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Skórka starta(...)miksera, dodać jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskagotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję(...)soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory
Ostra na Słodkowarzywo), lub macie okazje je nabyć. Niestety w sklepach są one bardzo rzadkim widokiem. Do tego dania najlepiej wybrać kwiaty zamknięte, o lekko falowanych końcach. Umożliwi to łatwe zawinięcie kwiatu, tak aby farsz podczas smażenie nie wypłynął na zewnątrz. Przepis własny. Składniki: 10 kwiatów cukinii mozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie 1 jajo 1/4 szklanki mleka(...)kostkę i po kostce nakładamy w każdy kwiat. Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser. Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnygotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję(...)soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory
Ostra na Słodkojesteście ciekawi jak rosmarować ciągnącą nutellę na nie do końca usmażonych naleśnikach. Otóż wpadłam na pomysł aby medaljong z nutella zamrozić na kawałku folii. Tak zamrożoną nutellą można bardzo łatwo oderwać od folii i ułożyć na naleśniku. W ten sposób naleśniki będą nadziewane nutellą i zapiekane. Pod wpływem ciepła nutella rozpuści się delikatnie. Wspaniałe naleśniki, które z chęcią zjedliśmy(...)zamrażalki. Zamrożone medaljong oderwij od folii. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko. Zmiksuj delikatnie. Smaż okrągłe naleśniki. Na surowej nieusmażonej stronie ułóż po jednym medalionie i polej naleśnikowym ciastem. Poczekaj aż ciasto się zetnie i przewróć na drugą stronę. Smaż aż naleśnik się zrumieni. Podobnie usmaż resztę naleśników
codojedzenianasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty mleczne, a te naleśniki to kryterium spełniają :) Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego spożywajmy je jak najczęściej, pod rożnymi postaciami, aby cieszyć się pełnią zdrowia i wigoru(...)nich co tylko lubi i co tylko ma w lodówce, ot cała frajda z bawieniem się w kucharza że wodze fantazji nas nie powinny ograniczać :) Podstawowe ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki 1,5 szklanki mleka 1 Jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić
W kuchennej krainieprzecież kluski w tym sosie pływać nie muszą, mnie wystarcza 1 łyżka na porcję). I dobrze, że na nie trafiłam bo są przepyszne i przy tym bardzo łatwe do przygotowania, a to również istotne. Polecam wszystkim kluskożercom. U nas będą od teraz przynajmniej kilka razy do roku, obiecałam dzieciom... :-) Proporcje są stałe, zmienna jest tylko ilość ziemniaków (zależy(...)przeciskałam jeszcze ciepłe, przy formowaniu trochę się kleiły ale dałam radę) ziemniaki przcisnąć przez praskę lub zmielić, dodać odważoną proporcjonalnie ilość mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Odrywać kawałki ciasta, formować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszczyć i na środku każdej zrobić dziurkę trzonkiem od łyżki. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie (ja dodałam także łyżeczkę oleju kokosowego), ok.1
Smaczne Zdrowekamień można położyć chleb, pizzę, bułki..albo ułożyć pizzę [ tak jak ja] i wstawić razem z pizzą do zimnego piekarnika. Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie mąką..zapobiega to przywarciu ciasta do kamienia. Pizzę lub chleb ostrożnie należy zsunąć za pomocą szerokiej łopatki lub cienkiej deski na nagrzany kamień.[Niestety żadnej łopatki nie ma dołączonej do tego kamienia..- i to jest(...)duża średnica – 33 cm, równomierne pieczenie, lekka i trwała ceramika, krótszy czas pieczenia, max. temperatura pieczenia to 800 stopni, w komplecie stojak ułatwiający podawanie, łatwa pielęgnacja, zajmuje mało miejsca, to zakup na lata – kamień się nie zużywa. Mała poprawka ...Sklep Emako już ma w ofercie deskę do pizzy ..jest
Moje domowe kucharzenieWitam Kochani Jako, że rozpoczął się sezon na cukinię, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne placuszki z cukinią i ziemniakami. Są chrupiące, sycące i bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuW grach typu MMO często można znaleźć przeróżne przysmaki czy nawet pocrafcić potrawy, które pozwolą zwiększyć na jakiś czas statystyki postaci. Dobrze wszystkim znany World of
Nerds KitchenOdchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotnaLubimy piwo, więc używamy go także do gotowania. Naleśniki z jego dodatkiem są fenomenalne w smaku – a w wersji zapiekanej z mięchem i pomidorowym sosem to
Nerds KitchenLeżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ... Marcepan ! Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś
kolorowotorcikowoBatoniki z suszoną morwą to świetna propozycja na słodką przekąskę do pracy Są łatwe i szybkie w wykonaniu. Do środka możecie wzucić jakie tylko chcecie bakalie. Ja postawiłam na suszoną białą morwę, które zawierają dużo witamin, mają właściwości wzmacniające i regenerujące. Jeśli nie próbowaliście suszonej morwy, naprawdę warto się na nią skusić Batoniki z suszoną morwą Składniki: 130 g cukru(...)puszystą i jasną masę. Wbijamy do niej jajka i ucieramy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy je do maślanej masy i ucieramy na gładkie ciasto. Dorzucamy suszoną morwę i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w nagrzanym do 160°C do tzw. suchego patyczka. Wystudzone kroimy na małe batoniki i posypujemy cukrem pudrem
PatiGotujeJestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki: m ą ka pszenna 5 szklanek(...)miski przesiewamy m ą k ę pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane, sol i wyrośnięty rozczyn. Następnie dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto kr ó tko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem i posypanej otrębami blaszki. Piekarnik rozgrzewamy
kulinarne odsłony patiWieki nie jadłam, ani nie robiłam tych kotletów i żałuję, bo są na prawdę smaczne. Do tego tanie i łatwe w wykonaniu. A mogę jeszcze śmiało napisać, że szybkie o ile zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego. Można podawać je z surówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można(...)pieprz Ziemniaki obrać, ugotować i (wystudzone) przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie
CookYourselfDziś zapraszam na brytyjską specjalność czyli scones. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciastka. Tym razem są w wersji jesiennej, czyli z dynią. Ich sekret to zimne masło, trochę niedbałe połączenie składników i wysoka temperatura pieczenia. Upiekliśmy je wraz z innymi blogerami w naszej wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Inspiracja Domowe Wypieki . Scones z dynią Czas(...)szybko siekamy nożem i łączymy z mąką. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, pure z dyni i mleko, mieszamy. Masę łączymy z mąką i szybko wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie lepkie i kleiste. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki, Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na omączony blat
Kulinarne przygody GatityKolejny letni dzień pełen słońca. Naszło mnie na knedle, ale żeby nie było zbyt łatwo trzeba do nich przekonać dzieciarnię. Negocjacje były dość twarde, a ich efekt widać na zdjęciach. Korzystam ze sprawdzonego już nie raz przepisu na knedle twarogowe, takie lubię najbardziej. Dokonałam jedynie pewnych zmian w doborze składników i tradycyjną mąkę pszenną (krupczatkę), której staram się unikać(...)szczypta soli 16 truskawek równej wielkości Sos truskawkowy składniki: 300 g truskawek 1 laska wanilii 1 łyżka miodu akacjowego uprażone orzechy laskowe do posypania - opcjonalnie wykonanie Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem. Cisto będzie się lepić, wtedy można dodać więcej mąki. Ja podzieliłam całe ciasto na 16 małych kulek, które rozgniatałam dłonią na blacie posypanym mąką. Do każdego takiego krążka
Przysmaki KarolkiPyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności sa banalnie proste, choć trochę czasochłonne z uwagi na czas wyrastania. Niemniej serdecznie polecam, a inspirację wzięłam stąd . Składniki: 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ "650" 100 g gotowanych ziemniaków(...)postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 -30 minut. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki w środek wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto porządnie na jednolitą masę ( minimum 5 minut), przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut...ciasto powinno podwoić swoja objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować
Gosia gotujedoskonale smakują same lub w towarzystwie - ogórków, papryczek, pestek słonecznika, ziaren sezamu, itd., no chyba że są słodkie. pasta sojowo-bazyliowa Nie musimy kupować drogich gotowych, wiele można łatwo przygotować samemu. "Smalec" z fasoli i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjuż torty robię to kombinuję. Oczywiście, tworzyłam już nie raz tradycyjne torty, ale to nuuuuuda :) Dziś mam dla Was lekki - bo śmietankowy, owocowy - bo z malinami i łatwy do transportu, bo nie płynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje święto coś lekkiego. Zapraszam Was na tort(...)silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.Dodatkowo:300 ml śmietanki
Słodkie Przyjemnościnieopatrznie posrysujemy powierzchnię nożem czy widelcem, to i tak się nic nie stanie przy ręcznym myciu, nie będziemy musieli szorować, bo to, co ewentualnie się do dna przyklei, łatwo zejdzie jak nie mamy ochoty zmywać ręcznie, to wystarczy włożyc ją do zmywarki i samo się wszystko umyje jest bezpieczna, ponieważ nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich(...)warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu. Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna J Jeśli recenzją choć trochę wzbudziłam Wasze zainteresowanie produktami Ballarini
Mia Cucina Sofietaprzepis na serca z Bazylei wiedziałam, że będę musiała je upiec. I choć mój niemiecki jest bardzo, bardzo zardzewiały, zacisnęłam zęby i przetłumaczyłam przepis z Küchen götter . Łatwo nie było, ale czego się nie robi dla ciasteczek... W dodatku takich ciasteczek! Wyszły obłędne - serio. Choć C. nadal najbardziej lubi te z żurawinami, ja jestem rozdarta... Serduszka wyszły bardzo delikatne(...)Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka... W przepisie podano, że powinnam otrzymać czterdzieści pięć
Pożeraczka, czyli raz adobrze