krem wykładamy delikatnie bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. SMACZNEGO! Do miksowania kremówki polecamy praktyczny dzbanek z pokrywką dostępny w sklepie Makowski Kredens. Pojemnik posiada pokrywkę, której środkową część można zdjąć podczas miksowania, aby uniknąć rozpryskiwania mieszanych składników. Pojemnik posiada miarkę dzięki czemu możemy go wykorzystać do odmierzania składników. Dzięki uchwytowi łatwo go trzymać i przenosić
Smak mojej kuchniBułki okazały się łatwe w przygotowaniu, delikatne, niezbyt słodkie, bardzo smaczne! Pamiętajcie jednak, że gdy pieczecie je z mrożonymi owocami czas jaki muszą spędzić w piecu zdecydowanie się wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony. Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne
Dzieje kuchennej WiewiórySłodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw według posiłków Indeks składników Jest to 320 stron wartościowej treści. Przepisy dla wszystkich, przy których nie trzeba przekopywać sieci w poszukiwaniu unikalnych składników, a to lubię najbardziej. Przepisy łatwe i niezbyt pracochłonne
Blondynka Gotujezachwytu! Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i ma piękny kolor – mimo dodatku szpinaku jest on absolutnie niewyczuwalny w smaku! Postanowiłam przygotować coś jeszcze z jego dodatkiem i już po chwili cieszyłam się smakiem pysznej babki szpinakowej z cytrynowym lukrem i skórką pomarańczą. Idealna na poprawę humoru do popołudniowej kawki! Bardzo łatwa i szybka do zrobienia ( do zjedzenia też! ) SKŁADNIKI
Ostra na Słodkodomowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać
Bulliodomowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać
BullioBabeczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Rach ciach i mamy :) . Troszkę więcej czasu musimy poświęcić jeżeli przygotowujemy je z kremem. Jednak smak wynagrodzi Wam poświęcony czas. Zrobiłam do nich krem z masą krówkową , który Wam polecam. Posypałam posypką karmelową , która dopełniła smaku. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Polecam. Ciasto (18 sztuk babeczek) 3 jajka 1/2 szklanki
O kuchni z uczuciemBardzo łatwa w wykonaniu i szybka na dodatek mega smaczna. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI FARSZU - ✔ 300 g Mielonego Twarogu Półtłustego ✔ Kilka Kropel Aromatu Waniliowego ✔ 150 g Jogurtu Naturalnego ✔ 2 łyżeczki Żelatyny ✔ Słodzik - SKŁADNIK CIASTA - ✔ Puszka
Sylwetka Od Kuchniśląskie są bardzo łatwe w przygotowaniu. Potrzebne są ugotowane ziemniaki,mąka ziemniaczana i żółtka. Są one popularną potrawą na Śląsku. Tam też występują również kluski czarne - gdzie oprócz ziemniaków gotowanych dodaje się w 1/3 surowych ziemniaków. Popularne kluski z dziurką idealnie pasują do sosów,mięs, bądź mogą być podawane z okrasą. Składniki Ciasto na kluski
potrawyregionalnezagościć, bo robi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała zamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym
chili & sugarPRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej
Tajskie smakichrupiące rurki z bitą śmietaną. Łatwe do wykonania ale dość czasochłonne. Porcja na około 25 rurek długości 9 cm: 0,5 kg mąki pszennej 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek 200 g śmietany 18% cukier waniliowy około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek) Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny
Bulliopyszne. Robi się je łatwo i szybko. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość
Mama Gotujeodmiany ziemniaków). Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni. Z mięsa lepić spłaszczone kulki wielkości bardzo małej mandarynki i układać na placki ziemniaczane, drugim plackiem przykryć, dokładnie zlepić oba placki, nie powinny być grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się
Jadło i czytadłowarkocze. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania i przy tym ładnie wyglądają. SKŁADNIKI: 30 dag mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 1 jajko, 4 żółtka, 1,5 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto wybijam drewnianym wałkiem
Tradycyjna kuchnia Kasichrupiące rurki z bitą śmietaną. Łatwe do wykonania ale dość czasochłonne. Porcja na około 25 rurek długości 9 cm: 0,5 kg mąki pszennej 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek 200 g śmietany 18% cukier waniliowy około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek) Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru wyrobić ciasto. Wstawić na około pół godziny
BullioPIECZENIA: 12 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Orzechy (u mnie migdały i fistaszki) drobno siekamy, czekoladę kroimy w malutką kostkę. W misce łączymy mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia. W misie miksera umieszczamy masło i cukier, ucieramy na gładką jasną masę. Dodajemy żółtko, a następnie łyżka po łyżce mąkę (powinno powstać takie posiekane ciasto). Wyłączamy mikser, dosypujemy orzechy
My Culinary Artprzepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik. ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania) 1/2 kg dobrego mielonego
Praktyczna plktóry wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka
Smaczne Zdrowepuszyste:) Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem(...)odpowiedni stopień wypieczenia, aby termosonda w odpowiedniej chwili zasygnalizowała zakończenie pieczenia i wyłączyła piekarnik. Komora piekarnika pokryta powłoką katalityczną pochłaniającą i utleniającą tłuszcz sprawia, że czyszczenie piekarnika jest bardzo łatwe. Dzięki systemowi UltraFanPlus z dużym wentylatorem i nowym systemem obiegu powietrza Twoje potrawy będą piekły się równomiernie niezależnie od tego, gdzie zostaną umieszczone w piekarniku. Przygotowanie wypieków z funkcją PlusSteam
karmelowyMoje krewetkowe doświadczenie jest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwościtych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod tym
W kuchni Karmel-itkiłatwe do przygotowania dzień wcześniej. Skład możecie zmieniać w dowolny sposób, dodając np. upieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe. Przepis na to pęczotto. Środa – Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem(...)Cardini, który na początku XX wieku przypłynął do Ameryki Północnej i gdzie przez wiele lat prowadził restaurację (najpierw w Meksyku, a później w Kalifornii). To od jego imienia, jak łatwo odgadnąć, pochodzi nazwa specjału. Tyle wiadomo na pewno, nie ma jednak kanonicznej wersji przepisu. Standardowo w przepisach na dressing do sałatki Cezara jako główny składnik występuje majonez. Przyjmuje się również
Niedzielny kucharzstronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach. Zapraszam również na ich profil na facebooku . Składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru(...)mleka 2 białka 100 g cukru 100 g kokosu Przygotowanie: Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu
Ala piecze i gotuje150g posiekanych orzechów włoskich starta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy 3/4 ilości wody. Najlepiej umieścić ją w takim naczyniu, żeby później było łatwo pokroić ją w kostkę. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet- mieszamy. Żółtka dobrze jest umieścić w większej miseczce, ponieważ trochę zwiększą swoją objętość(...)szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Do białek dodajemy żółtka i przesiane obie mąki, mieszamy delikatnie aż nie będzie grudek. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli
Czerwona Porzeczkainnych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Kuleczki fasolowe Składniki: 200 g fasoli Jaś 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajko i obie mąki. Następnie z ciasta formujemy małe kuleczki. Smażymy
PatiGotujebardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Tarka i Miarka mogę Wam zaprezentować herbatę w uroczej filiżance. Te i inne filiżanki oraz mnóstwo ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie w tym sklepie. Szczególnie teraz w okresie przedświątecznym szukamy prezentów pod choinkę więc zapraszam do sklepu https://www.tarkaimiarka.pl/ ciasto: 2 jajka
Kolorowa kuchnia Elkiwyjęciu z lodówki formujemy ciasto w małe kulki, powinno wyjść około 8-12 ciasteczek. Kulki rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozgniatamy i palcem robimy w środku dziurkę, w którą wrzucamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach około 8-12 minut. W trakcie pieczenia trzeba zaglądać bo takie migdałowe ciasteczka bezglutenowe szybko i łatwo się przypalają. Ich kolor powinien
PaleoLifeczasu chodziło za mną ciasto z kajmakiem. Klasyczny popularny 3-bit już nam się przejadł ale chciałam, żeby było to coś podobnego. Kajmak zamieniłam więc w pyszną piankę, którą przełożyłam słone krakersy. Do tego gorąca masa budyniowa,, bita śmietana i dżem porzeczkowy dla przełamania słodyczy. Smakowo wyszło bajecznie. A polecam tym bardziej, że jest łatwe i szybkie do zrobienia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażeby nie było tylko ciast na blogu, mam dla was takie małe, eleganckie słodkości. Nie wiem czy już próbowaliście, ale malinowe nadzienie w gorzkiej czekoladzie smakuje naprawdę wybornie. To połączenie sprawia, że czekoladka nie jest zbyt słodka tylko lekko orzeźwiająca. Zresztą podobne smaki proponowałam wam przy deserze z musem czekoladowym (przepis tutaj ). Czekoladki to łatwy wyrób jednak dość pracochłonny. Świetnie
RelaxtimeOetkera Wykonanie : Z ciasta francuskiego wycinamy około 1 cm paski i nawijamy delikatnie na foremki do rurek. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w temperaturze 190/200 stopni na złoty kolor. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy krem czekoladowy i ubijamy na sztywno. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem i nadziewamy rurki. Pysze i łatwe w wykonaniu. Smacznego :) Wypiekałam z : Małgosią
Sama słodycz i szczypta chiliWiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny! Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 40 minut (10 + 30 czekania) Ilość porcji: 8 Wartość kaloryczna(...)łyżeczki proszku do pieczenia § 1 łyżeczka soli Przygotuj: mikser patelnię 28 cm Mąkę, sól, proszek i smalec miksujemy, dodajemy wodę i wykładamy ciasto na blat. Podsypując delikatnie mąką ugniatamy i dzielimy na 8 części (ja dzielę na pół, połówkę na pół znowu itd.). Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny
Bazując na smakubyło łatwo go znaleźć ale się udało i oto jest;) Polecam bardzo ;) P.S Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia sernika po przekrojeniu, tak szybko zniknął;) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru kostka masła Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie
Krakowskie smaki Animigdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie(...)lniane – 1 łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki ocet jabłkowy – 1 łyżka Przepis zawiera masło i tłusty jogurt, ale osoby unikające nabiału mogą łatwo ten przepis zmodyfikować . Masło można zastąpić masłem klarowanym ( przepis ) albo olejem kokosowym (rafinowany spowoduje, że chleb nie będzie miał kokosowego zapachu), a zamiast jogurtu użyć śmietany z mleka kokosowego. Skąd
PaleoSMAKbardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne. Składniki na około 60 ciasteczek: zależy od wielkości szklanki. 250g maki pszennej 250g masła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy. Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
potrawyregionalnepomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka 1 i 3/4 szkl. cukru 1/4 wody Nie jest to typowy sposób na pianę ale nie przerażajcie się :) brzmi groźnie ale jest całkiem łatwy. Białka, cukier oraz wodę
dlaSmaQBardzo szybkie, łatwe w wykonaniu pieczywko bezglutenowe. Nie jest to chleb, ale coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki. Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę
apetytnapieczenienajlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę. Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć
Gospodyni Miejska