łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:344/593)

Ciasteczka budyniowe 761

TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder. Miksujemy, aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy

My Culinary Art
Grissini 172

łatwy. Umieszczam go, póki jeszcze mogę. Grissini (15 sztuk) 200g mąki pszennej 50g kaszy manny 125ml wody 7g suchych/12g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli mak, sezam, gruba sól, zioła     W misce wymieszać mąkę, drożdże i kaszę, zrobić w środku dołek i wlać mieszaninę wody, oliwy i soli, wyrobić dość twarde ciasto, przykryć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki z białym serem i czereśniami 155

łatwe i szybkie. Ale czy wiemy, co siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy), spulchniacze, polepszacze smaku, syntetyczne dodatki. Nie twierdzę, że wszystko to jest złem wcielonym. Ale po co to jeść, kiedy bardzo szybko można zrobić swoje własne bułeczki, z ulubionym farszem. A jaka duma nas rozpiera, kiedy domownicy je chwalą!  Składniki: CIASTO

Cakes By Kejt
Kuchnia Lidla: Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową 285

trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki: 220g mąki pszennej 100g migdałów blanszowanych, posiekanych w kostkę opakowanie (16g) cukru wanilinowego 200g masła, pokrojonego w kostkę 120g cukru kryształu cukier puder do posypania ciastek konfitura brzoskwiniowa Sposób przygotowania: Przygotuj foremki o średnicy 8 cm Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy

WojnaNaSmaki.pl
books - Cupcakes Susannah Blake 160

łatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi da radę. Wiadomo - muffinki nie są wymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce. Czy sama bym sobie tą książkę kupiła? Hmmm chyba nie ;) Ja jednak bardziej wolę piec ciasta, niż babeczki

CookYourself
Chleb - pan Rustico 191

bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE

Proste Potrawy
Szarlotka ze śmietaną 187

trochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu,  ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach !  A więc do dzieła ! :)   Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: 1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy

charlotte gotuje
Minipizze z tortilli 273

TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy pucharka do lodów, z tortilli wycinamy 6 krążków (po 3 z każdej). Wkładamy je do foremki na muffinki. Dociskamy do dna, uważając, żeby ich nie porwać.  2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto

My Culinary Art
Pączki wiedeńskie bez glutenu 717

unikają glutenu zrobiłam wiedeńskie pączki bez glutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane na "glutenożercach" z efektem "wow!". Jestem z nich bardzo dumna :-) Gorąco polecam! Składniki: Na 15 - 18 szt.: 100 g mąki(...)kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać

maniapieczenia
Klops z kaszy... 161

Klops z kaszy z ziaren pszenicy durum w sosie pomidorowym Popisowy przepis na klopsa, który zajął  I miejsce  podczas Jesieni w Gliśnie w tym

kgwjanczewo
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 257

przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu smaczna;)) Spód: 200g herbatników,  3 łyżki margaryny,  3 łyżki masy krówkowej.  Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą(...)tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami

Z miłości do słodkości
Wieniec makowo migdałowy 186

zrobiłam z ciastek, czekolady i marcepanu. masa marcepanowa: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru 1 dkg drożdży 1/4 szklanki oleju rzepakowego pozostałe: masa makowa gotowa z puszki(...)łyżeczka masła wiórki kokosowe Masa marcepanowa: Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu

wesoła kuchnia
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 219

pióra wychodzą grube tomiska będące prawdziwym kompendium kulinarnych tradycji regionu. W "Łatwej kuchni śródziemnomorskiej" zawarła kwintesencję swojej wiedzy, jak sama pisze "sięgając po najlepsze potrawy regionu", nadając jednocześnie książce łatwą i przyjemną formę. Jak przystało na książkę dla początkujących, we wstępie zawiera ona informacje na temat składników używanych w kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbędnego kuchennego wyposażenia. Choć rozdział na temat wyposażenia(...)przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką 164

szalone. Zrobiłam  z nich parę słoiczków  dżemu , ale upiekłam też boskie  ucierane kakaowe ciacho . Dziś zapraszam Was na pyszny sernik na zimno, robi się go bardzo łatwo, jest lekki - dodałam do niego jogurt naturalny - i niezbyt słodki. Na nasze upalne lato będzie w sam raz. Parę słów o czerwonej porzeczce  Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce(...)każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Jeżynianki 196

przez kolczaste krzewy, ale szczęśliwi, bo z pełnymi wiaderkami jeżyn. Kolejny pomysł na wykorzystanie jeżyn. Jeżynianki. Wcześniej zaprezentowałam już Sernik z musem jeżynowym . Cenię te bułeczki za ich prostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy włożymy do reklamówki), wypełnione po brzegi owocami. Przepis na oryginalne(...)nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule

moj przepis na