Róże karnawałowe i faworki :-) 216Witam Kochani tego mroźnego, zimowego wieczora. Zima w pełni, karnawał w pełni więc dziś coś pysznego, prostego, ślicznego i karnawałowego. W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 259mojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie
moj przepis na
Tarta z kalafiorem i oscypkiem 2071,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła sól szczypta proszku do pieczenia sos pomidorowy; pół puszki pomidorów w zalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz
Gotowanie jest łatwe
Migdałowo czekoladowe talarki 149400 g mąki 250 g masła 200 g cukru 70 g płatków migdałowych 150 g czekolady kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany gęstej 2 jajka
Gotowanie jest łatwe
Puszysta zapiekanka z cukinii 1982 cukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli
Gotowanie jest łatwe
Rogale świętomarcińskie 200orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu(...)posiekane migdały skórka pomarańczowa Przepis podaję wcześniej. Przed świętem. Jeśli chcecie upiec takie rogale, musicie po prostu zdobyć biały mak (można przez internet). A nie jest to łatwe, ponieważ prawie wszystko jest wykupywane przez cukiernie z Poznania, w którym właśnie jest królestwo wypieków rogali świętomarcińskich. Na zrobienie tych rogali dobrze jest rozłożyć pracę
Kuchnia u Krysi
Jak upiec idealny biszkopt 577trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj ciasta na biszkopt do zimnego piekarnika, bo biszkopt opadnie, zapadnie się. samo przygotowanie ciasta na biszkopt nie jest trudne. Zaczynamy od białek, oddziel białka od żółtek, uważając aby żółtko nie dostało się do białka, jeżeli tak się stanie i żółtka jest niewiele, spróbuj wyłowić(...)zacznij ubijać, najpierw na najniższych obrotach miksera, jak się spieni dodaj szczyptę soli, białka będą dzięki temu stabilniejsze. Zwiększ obroty, ale nie ma maksa, ubijając białka obserwuj je, bo łatwo je przebić, stają się wtedy jak pierzaste chmury, ubijaj do momentu aż będą prawie sztywne. Dodaj łyżkę cukru, zwiększ obroty do maksymalnych, miksuj przez 20-30 sekund, przed dodaniem kolejnej
moj przepis na
Puszysty biszkopt 186własne receptury, jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko. Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części. Jeśli potrzebujecie wyższego, wystarczy upiec(...)blaty. Tajemnicą puszystego biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia jest staranne ubicie piany z białek, gdyż to właśnie dzięki niej biszkopt uzyskuje puszystość i delikatność. Po upieczeniu, aby biszkopt łatwo było przekroić, należy dokładnie go wystudzić. Zazwyczaj biszkopt przygotowuję wieczorem, a dopiero rano dzielę go na blaty i przekładam kremem. Składniki: (na formę 28 cm lub 26 cm) 7 jajek
Kuchcik gotuje
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 212Podzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu. Idealne do zabrania na
cool and minty
Bułki z makiem 240Szybko, łatwo, pachnąco, smacznie i przyjemnie :) Tak można powiedzieć o domowym wypieku bułek :) Najpierw robimy zaczyn: pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki, dwie szklanki wody... przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min. Do przygotowanego zaczynu przesiewamy ~1 kg mąki, dosypujemy łyżkę soli, dwie łyżki octu jabłkowego i dwie łyżki oleju... Wyrabiamy ciasto, żeby odchodziło
chleba naszego
Babeczki podwójnie cytrynowe z kremem jogurtowym 246naprawdę łatwo i szybko, a smakują bajecznie, dlatego musicie ich spróbować. Babeczki (12 sztuk): 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Jajka i białko ubijamy z cukrem aż uzyskamy biała puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki i starannie mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki
Cynamonowe szczęście
Rurki z bitą śmietaną 167bitą śmietaną. Łatwe do wykonania ale dość czasochłonne. Porcja na około 25 rurek długości 9 cm: 0,5 kg mąki pszennej 200 g masła + około 10 g do wysmarowania foremek 200 g śmietany 18% 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) około 1/3 szklanki cukru (do obtoczenia rurek) Z mąki, zimnego masła, śmietany i cukru waniliowego wyrobić ciasto. Wstawić na około
Bullio
Pavlova z kremem cytrynowym 202Pavlova, królowa ciast. Uwielbiam ją i dlatego nie robię jej często. Po pierwsze, żeby rozkoszować się jej smakiem, a po drugie jest bardzo kaloryczna. Ale cóż czasami można sobie pozwolić na takie rozkoszne smakołyki . Słodki smak bezy przełamałam kwaskowatym kremem cytrynowym. Świetna w smaku. Chrupiący wierzch, a w środku pianka. Tak właśnie ma wyglądać. Nie jest łatwa do zrobienia
O kuchni z uczuciem
Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną) 233wymieszać. Z ciasta formować kulki - o wielkości nieco mniejszej od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie spłaszczać - podczas pieczenia same rozejdą się na boki.) Piec (koniecznie w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko rumiane. Należy uważać, aby nie przypaliły się, bo bardzo łatwo je przypiec
Di gotuje
Kruche ciasteczka walentynkowe 234szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję
Tradycyjna kuchnia Kasi