Wszyscy z mojej rodziny bardzo lubią serniki i ostatnio bardzo nam do gustu przypadł sernik wiedeński, który jest bardzo smaczny, pulchny, leciutki jak chmurka no
Kuchnia Łukaszapieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej z czego(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne
greenscarfWyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką do ciepła na 20 minut. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklankami bądź literatkami o 3-4 różnych średnicach wykrawamy koła. Każde delikatnie nacinamy w 4 miejscach i przylepiamy białkiem od największego do najmniejszego, lekko przyciskając. Smażymy w głębokim tłuszczu „płatkami do dołu” do zrumienienia( uwaga- łatwo przypalić;)). Do środka każdej
Domowe ciastaniej ułożyć ruloniki z ciasta w formie ślimaka. Pomiędzy nie wcisnąć jeżyny, jedna przy drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! I tak, wiem; miałam pisać o ślubie i podróżach. Ale powrót do pracy nie był łatwy, i zanim wejdę znów
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne, delikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki ) 9 kopiastych łyżek mąki typ 550 5 łyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia może być kokosowy około 1/2 szklanki malin do ciasta 1/2 szklanki malin
Sama słodycz i szczypta chilipotrawy, czy przepis jest łatwy, średni, czy trudny, ile porcji wyjdzie z podanych składników, czy w przepisie znajdziemy, gluten, jajka, mleko. Przepisy zawierają również przydatne wskazówki. Autorka zaznaczyła również, któe przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe
kruche babeczkiPyszne i orzeźwiające. Takie są te lody. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne lody dla całej rodziny gotowe. Mało kaloryczne, szybkie i domowe. Polecam spróbować i
Gotuję TestujęKopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę, wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości
Kuchnia Pokoleńbułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktóre robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką
Kocham Czekoladępowinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga, bo łatwo się przypalają
Di gotujePogoda na tegoroczną majówkę zapowiada się dość kapryśnie, mi jednak dalej marzy się piknik – kto wie, może się uda :) Jeśli tak, mam dla Was kolejną
CiastkozercyDomowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje
Smakowite DaniaKolejna z moich ekspresowych, łatwych, męskich tart. Oczywiście podejmuję tu próbę dorobienia cienia jakiejś ideologii do swojego wygodnictwa, chodzenia na skróty, czy nawet lenistwa... Ale przyznajcie sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią
zadanie-gotowanie