polecam ten przepis, bo jest łatwy a chlebuś jest pyszny. Składniki: 500 g przesianej mąki pszennej typ 550 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie. Wymieszałam mąkę i sól. Wlałam wodę i oliwę. Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie ciasto, żeby nie kleiło się do miski
Kuchnia u Krysiobaw przypadkowe włączenie. ŁATWE CZYSZCZENIE : Wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Przetestowałam go na rożne sposoby przygotowując w nim przeróżne koktajle, soki i smoothie – te rzeczy, do których jest przeznaczony. Zrobiłam sok/przecier z suszonych śliwek, który codziennie dodaję do porannego musli. Zrobiłam przecier z suszonych daktyli, które wykorzystuję do przegotowywania spodów wegańskich ciast. Zrobiłam pyszne soki ze świeżych letnich owoców
Ostra na SłodkoOpis: Klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Idealny przepis na słodką przekąskę. Przygotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmaczne a przede wszystkim bardzo łatwo się je robi!!! Szybkie leniwe kluski 150 g tłustego białego sera 1 jajko 50 g mąki, plus do podsypania 10 g masła i łyżka syropu klonowego sól W misce rozgniatamy ser z jajkiem, dokładnie łączymy z mąką i solimy sporą szczyptą soli. Na mocno omączonej stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek i tniemy go ostrym
Dzieje kuchennej Wiewiórywarte polecenia i łatwo dostępne w KL. 5. Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące. Na nocnych marketach, można dostać również z dodatkiem banana czy czekolady. Polecam jednak tradycyjne. Na chinatown, sprzedaje je starszy Pan i lepszych nie jadłam. 6. Mooncake - czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka
Gawron w rosoledziesiątkę. Niesamowicie szybki i łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy: 2 op. ciastek oreo (32 szt.) 4 serki homogenizowane waniliowe 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka żelatyny 250 ml ciepłego mleka Z 28 sztuk ciastek oreo oddzielamy krem od kruchego ciastka. Ciastka kruszymy za pomocą blendera lub w plastikowym worku przy użyciu wałka do ciasta. Oddzielamy pół szklanki na później . Resztę
Kolejny blog o gotowaniuokoło 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem i delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut
Ogrodnik w podróżyW tym roku nareszcie upiekłam mazurek na którego przepis zapisałam sobie dwa lata temu. Po co tak długo zwlekałam? nie wiem bo mazurek jest pyszny, w
Moje Małe Czarowanieciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 150ml wody gazowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych drożdży 1 jajko 50ml wody mąka do posypania bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką
Gotowanie i blogowaniemojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis na250 g liści buraka naciowego 2 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatwePolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itkiNaleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na
kolorowotorcikowolekkie zarumienienia. Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica ma wiele zalet. Przede wszystkich cechują ją: rozmiar- można ją zwinąć i wszędzie się zmieści, nie przesuwa się po blacie, łatwo się myje- wystarczy przetrzeć wilgotną
Aga w kuchnikwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły do tego, by ciasto nabrało ochoty do wyskoczenia z foremki
Grahamka, weka i kajzerkaprodukty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody
kolorowotorcikowoTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiLiczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem
Smaczna Pyzaojczyznę uważa się Szwecję i jest to wypiek na tyle popularny w tym kraju, że 4 października został ustanowiony Dniem Kanelbullar. Robi się je błyskawicznie! Są mega łatwe i mega pyszne! Koniecznie sprobujcie i dajcie znać ile zjedliście ;) Bo, że będą smakować – to ja wiem! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże(...)sól – 1 szczypta MASA CYNAMONOWA: * masło min. 82& – 100 g * cukier – 100 g * cynamon – 2 łyżeczki + cukier perlisty do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy
Ostra na Słodkoprosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki
Moja Mama Gotujeperspektywa kolejnego zajętego przez uczelnie weekendu wcale nie pomaga!! dodajcie otuchy! Ciacha, ciacha, powstały wczoraj kiedy byłam w kuchennym amoku po powrocie z zajęć i IKEI szybko, łatwo i przyjemnie ;) Z uwagi, że w Poznaniu nie mam szału jeśli chodzi o sprzęt kuchenny teraz stawiam na ciastka ala batoniki musli choć idealnie wyszłyby z nich inne kształty ;) Składniki (na około(...)dodajemy daktyle, około 0,5 szklanki wody z daktyli (najlepiej żeby była jeszcze ciepła/możemy ją ponownie zagotować), oraz posiekaną czekoladę, blendujemy dodajemy rodzynki, odżywkę, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5-10 minut rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut po ostudzeniu kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdaktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko i po pół minuty wyłączamy gaz pod naczyniem. W ten sposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje. Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów(...)najlepszą dla nich pożywką są ciepły płyn i cukier. Zawsze sprawdzajcie datę podaną na opakowaniu. Świeże drożdże będą jasnożółte lub jasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać
Karo in the Kitchen250 g masła lub margaryny 200 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 130 g zmielonych orzechów 400 g mąki Tortowej Młynomag posypki do dekoracji Cukier
Gotowanie jest łatweWitam Kochani Pogoda nam coraz częściej płata figle,jeszcze wczoraj było ponad 30 stopni a dziś w nocy ma w górach padać śnieg...paranoja :-) Aby
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego
Proste-przepisy.plSezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast
Ale Proste1,5 szkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku
Gotowanie jest łatweSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do
Kuchnia Łukaszaoszukujmy się – życie bez czekolady byłoby smutne Dlatego zdecydowanie nie jestem zwolennikiem rezygnacji ze wszystkiego co słodkie (mam tu myśli nie tylko owoce, ale też domowe ciasta, ciasteczka, budynie itd.). Raczej stawiam na mądre, świadome wybory żywieniowe. Pamiętaj, że jednym z elementów zrównoważonej diety są nie tylko jej walory zdrowotne, ale też smakowe. Działanie zero jedynkowe na dłuższa(...)produkt można zastąpić domowym substytutem, włączenie w dietę domowych słodkości nie jest trudnym zadaniem. domowe pierniczki z ciecierzycy Jedną z rzeczy, która sprawia, że sięgamy po słodkie jest ich łatwa dostępność. Nie musimy się specjalnie wysilać, żeby zjeść batonika czy czekoladę. Natomiast w przypadku domowych słodyczy trzeba poświecić co najmniej kilka minut na ich przygotowanie. Perspektywa (niewielkiego, ale jednak) wysiłku
Powiedz dietom nie