łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:349/593)

Magdalenki zwane Ufinkami 190

Ufinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już(...)Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut ok 60 sztuk dość łatwe Składniki: * 2,5 szklanki mąki * łyżeczkę proszku do pieczenia * 5-6 jaj * półtorej szklanki cukru pudru * skórkę otartą z małej cytryny lub pomarańczy (ja dałam z dużej cytryny

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowe serduszka 139

pokazać ukochanej osobie, jak wielkim uczuciem ją darzymy. Najczęściej są to jednak jednorazowe starania, które w przeciętne dni zdarzają się nielicznym. Polska to kraj, w którym walentynki nie mają łatwego żywota. Święto zakochanych znajduje co prawda swoich zwolenników, ale także wielu przeciwników. Ja nie przynależę do żadnych z tych grup. Walentynki są mi obojętne, ale skoro już są to miło(...)Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Ciasto 250 g mąki tortowej 220 g drobnego cukru 130 g masła 115 ml jogurtu naturalnego 180 ml wody 2 średnie jajka 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek ciemnego kakao

Wędrówki po kuchni
Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi 125

1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 jajko 125  g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie

Gotowanie jest łatwe
Bułki tygrysie 816

latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją. Same bułki są bardzo łatwe do wykonania, przepis nie jest skomplikowany. Skórkę robi się z pasty ryżowej, którą nakłada się pędzelkiem kuchennym w jednym z ostatnich etapów przygotowywania bułek. Pasta nie może być(...)dużej miski, dodaj sól (i ewentualnie zmielony słód). Przemieszaj składniki. Dodaj do mąki rozpuszczone w mleku drożdże. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i zagnieć gładkie, ale dość miękkie ciasto. Uformuj z ciasta kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem do wyrastania na 1 godzinę. W połowie wyrastania, czyli po 0,5 godziny, wyjmij ciasto z miski

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik z jogurtów greckich 222

Oszukany sernik z jogurtów greckich jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Jednak, aby był odpowiedni do jedzenia musi trochę odstać w lodówce, dlatego zachęcam go robić jeden dzień wcześniej. Sernik przygotowałam ze skórką pomarańczową, wanilią oraz borówkami, aby przełamały smak jogurtowej masy. Podałam kawałki sernika ze świeżymi truskawkami, ale oczywiście możecie go serwować dowolnie. Na pewno takie serniczki będę(...)przygotowywać częściej oraz modyfikować smaki czy dodatki. To idealne ciasto dla osób, które w kuchni mają dwie lewe ręce. Nie trzeba go zagniatać, odstawiać do wyrastania, robić kremów mas… po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ubić białka i wmieszać je w masę, po czym włożyć do piekarnika. Banalne, co nie? Zapraszam niżej po przepis. Zobacz też: Zielone ciasto

Kuchnia Bazylii
Konkurs – Pierwsze urodziny ‘Słodki Pomysł’- ZAKOŃCZONY 149

KONKURS ZAKOŃCZONY! Ledwo kawę zdążyłam zrobić! Odpowiedź: Szybkie ciasto z jabłkami…polecam Pierwsze miejsce: Pani Ka Ma. Drugie miejsce: Pani Karolina Podlewska Trzecie miejsce: Pani Kinga Krawczyk Proszę o wiadomość prywatną i podanie adresu, na który zostaną wysłane nagrody. Z okazji pierwszych urodzin ogłaszam dla fanów bloga Słodki Pomysł szybki konkurs!!!   Zasady są proste(...)Pierwsze trzy osoby , które odpowiedzą na pytanie konkursowe otrzymają nagrodę. Aby nie było tak łatwo, do odpowiedzi proszę dodać krótkie życzenia urodzinowe Pytanie konkursowe brzmi: Jaki wypiek przygotował mój syn z okazji Dnia Dziecka? Odpowiedzi proszę umieszczać pod postem konkursowym na stronie FP na Facebooku, link do postu poniżej

Słodki Pomysł
Placuszki z mąki kukurydzianej 202

najbardziej i jest już niemalże pospolite i oklepane na blogu, czyli ukochane placuszki. Tym razem oczywiście będą to placuszki z mąki kukurydzianej w towarzystwie mąki ryżowej, która jest równie łatwo dostępna jak kukurydziana. Zazwyczaj robię sobie placuszki na słodko, ale przy niewielkich modyfikacjach w przepisie można zrobić je na wytrawnie. Lubicie dahl z czerwonej soczewicy ? Bo ja bardzo! Zróbcie(...)zaserwujcie placuszki kukurydziane wykonane na wytrawnie. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni! Jako dodatki do środka placuszków wybrałem chipsy jabłkowe, cynamon oraz rodzynki. Dodałem je i wmieszałem po wyrobieniu ciasta. Jeśli chcesz, to możesz dodać inny susz, świeże owoce lub… nic. Inne placuszki, które musisz zrobić: Placki z amarantusa Placuszki z mąki gryczanej Placki z czerwonej soczewicy Placuszki kokosowe Placuszki

Blendman
NALESNIKI MALINOWE 145

NALEŚNIKI MALINOWE....MALINOWE RÓŻE.... Powiew lata piękną jesienią... Naleśniki z sokiem malinowym, puszysty biały serek oraz dżem malinowy Łowicz...a do tego kubek gorącej czekolady... Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku  letnich malin oraz kwiatów. A ten zapach(...)podczas smażenia...mówię Wam, naprawdę czuć maliny w powietrzu! Polecam naleśniki malinowe na niezwykłe...i może romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników dla 2-3 osób -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki soku malinowego 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oliwy * ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne

Moja Książka Kucharska
Babka budyniowo – cytrynowa 201

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i

Marta Gotuje
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 355

Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie(...)smaki się połączą.   Jeśli nie jesteście pewni smaku, weźcie na łyżeczkę kawałek masy, spłaszczcie go na minikotlecik i usmażcie na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Łatwo w ten sposób sprawdzić czy o czymś nie zapomnieliśmy, czy masa jest prawidłowo pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej chili? Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas

Karo in the Kitchen
Mini pączki kolorowe 170

część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.  Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier(...)łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w  posypce  kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją.  Smacznego

Moniki Smakołyki
GALARETKA Z BIAŁEGO WINA 219

          Sylwester co prawda już za nami, ale jakby nie patrzeć, Karnawał w pełni. Co rozumiesz pod pojęciem "karnawał"? Bo

W kuchni Karmel-itki
Kluski śląskie 141

zrobienia. W domu mama nigdy takich nie robiła i nie mogłam podejrzeć. Jak tylko zaczęłam gotować na swoim to postanowiłam zrobić samodzielnie . Cóż się okazało, że to takie łatwe i takie smaczne. Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub można skręcić przez maszynkę. Ugnieść je w miseczce i podzielić na cztery(...)części. Wyjąć jedną część ziemniaków i wsypać w to miejsce tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków, a następnie dodać wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki  , lekko je spłaszczyć i  trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić wgłębienie. W dużym garnku zagotować wodę , posolić i wrzucić do wrzątku kluski. Gotować około

O kuchni z uczuciem
Orkiszowe ciacho na maślance :) 201

Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego  Dodatkowo: truskawki  Przygotowanie(...)Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C.  UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć

Zdrowie na języku :P
Rabarbar kontra tiramisu 215

posypane cukrem pudrem i muszę przyznać, również super nasiąkają. Do tej wersji są chyba nawet lepsze, bo robią się fantastycznie mięciutkie. Nasączanie biszkoptów to prosta sztuka, w której można łatwo walnąć babola. Ciastka nie mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles