łatwe i pyszne :) SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki 1 jajko szklanka śmietany - ja miałam 18 % 25 dag masła lub margaryny 5 dag drożdży ORAZ: twarda marmolada ewentualnie jajko i cukier do obtoczenia WYKONANIE: Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy tłuszcz pokrojony w kostkę. Siekamy a następnie dajemy jajko oraz śmietanę z drożdżami. Zarabiamy ciasto, jeśli jest potrzeba
Pani na deserwyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, w której palcem zrobić dziurkę. Ułożyć wszystkie na papierze do pieczenia i pozostawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie kolejno każdą bułeczkę wrzucać do posłodzonej 2 łyżkami cukru gotującej się wody. Ja gotowałam na głębszej patelni aby łatwo było
W garach u Gosiwykorzystuję do ciast i deserów, jest bardzo smaczny i nie zawiera dużo cukru. Składniki: 3 kilogramy czarnej porzeczki 1 kilogram cukru sok z cytryny 3 żelfiksy 3 :1 Sposób przygotowania: Umyte porzeczki.przełóż do garnka z grubym dnem, rozdrobnij blenderem i zasyp żelfiksem,wymieszaj i wstaw na palnik z gazem , zagotuj ciągle mieszając,trzeba uważać bo porzeczki łatwo się przypalają
Bajeczna Kuchniadyni, więc łatwo można sobie z nią poradzić. Jak dla mojej rodziny to jednorazowe podejście. Jak zwykle upiekłam dynię w piekarniku. Co niektórzy jedzą hokkaido ze skórką. Muszę przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast! Carbonara
codojedzeniatruskawkami łosoś z burakiem i jajkiem przepiórczym pomarańczowy łosoś z jajkiem łosoś z truskawkami tuńczyk w palonym sianie tartinki malinowe z wariacją z wątróbek szybkie i łatwe mini kanapeczki łosoś i pstrąg z granatem na chrzanowej śmietanie liczi w szynce dojrzewającej pomidorki z pastą z sardynek roladki z szynki z goma wakame sałatka z rostbefem pieczonym(...)sałatka z awokado i krewetkami sałatka z wątróbką sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką
królestwo garówpozorom łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1/2 zimnego masła lub margaryny 2 łyżki zimnej wody KREM 1 duże opakowanie śmietany (może być 12%) 1 opakowanie budyniu 2 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 kg świeżych śliwek WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto
Zofianaszarych dni. Ciasto nie wymaga pieczenia , dlatego też przygotowuje się e błyskawicznie. Efekt końcowy wynagrodzi to , że trzeba na nie troszkę poczekać aż zastygnie. Biszkopty nasączone słodką kawą cappuccino pokryte puszystą serową pianką z dodatkiem mleka w proszku i obsypane kakaem i cukrem pudrem tworzą obłędną całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko kawoszy. Zobaczcie jak łatwo je zrobic
Ostra na Słodkomusiałam z nimi zrobić;) Spojrzałam na jabłka i już wiedziałam co z nich będzie, oczywiście knedle z jabłkami! Jeśli mamy już wcześniej ugotowane ziemniaki to przygotowanie takich knedli jest łatwe i szybkie. Ja podaję je z dodatkiem cukru, masła i cynamonu. Palce lizać! Składniki: 1kg ziemniaków, 2 jajka, czubata szklanka mąki pszennej, sól, 3 jabłka(...)cukru, 3 łyżki masła, cynamon. Wykonanie Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Ostudzić, zmielić przez maszynkę. Dodać mąkę, szczyptę soli i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypując mąką. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. 1 i 1/2 łyżki masła stopić, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut
Z miłości do słodkościkupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka bardzo łatwe do wykonania
Smaczne ZdroweW Szkocji można spotkać się z wieloma różnymi wypiekami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Do jednych z nich należą szkockie placuszki tzw. drop scones. Nazwa pochodzi
Codzienne GotowanieTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujeDacie się uwieść niepozornemu serniczkowi z czekoladą? Ja się w nim zakochałam, bo co może być lepszego od sernika? Tylko sernik z czekoladą :D Ciasto czekoladowe
Cynamonowe szczęściezupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka
Gotowanie jest łatwe"Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego
Słodkie PrzyjemnościGdy zostają nam nieco nie świeże banany zawsze nie wiemy co z nimi zrobić. Oto więc pomysł! Koktajl bananowy którego przygotowanie zajmuje nieco mniej 1 minute
Kuchnia ŁukaszaA co by było, gdyby... Ludzie udali się na odwyk od wygód i telefonów, od życia w elektrycznym świecie luksusu,od lansu i szpanu? Widzieliby to
W kuchni Karmel-itkimasłem. Palone masło nadaje mu orzechowego posmaku. Jest niesamowicie delikatny, kremowy …. a zapieczony na górze brązowy cukier sprawia, że na myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle. Jest niesamowicie łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich gości! Polecam! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * orzechy włoskie – 100 g * bułka tarta – 0,5 szkl * cukier – 4 łyżki * sól(...)robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! . Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe! Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem. Smacznego
Ostra na Słodkołatwe w wykonaniu. Idealnie nadają się na prezent świąteczny oraz jako słodki poczęstunek dla gości. Koniecznie zróbcie i mam nadzieję, że Wam posmakują :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam Orzech ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć
Zrób to smacznieciasta z fasoli i uświadomiłam sobie, że wtedy dla ludzi była to konieczność, a teraz niektórzy sięgają po te przepisy z wyboru. Szkoda, że saga się skończyła. To jak pożegnanie z dobrymi znajomymi 😔 Mam nadzieję, że autorka ma dla swoich czytelników nowe propozycje 😊 Całą sagę szczerze polecam! Ci, którzy jej nie czytali do tej pory, mają łatwo - mogą ją przeczytać
Weekendy w domu i ogrodziebardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zmienia to jednak faktu, iż nie wszystkim nam wychodzą. Czasami dodajemy za dużo mąki, czasami za mało. Często przywierają nam do patelni i nie smażą się tak jakbyśmy tego chcieli. Ich smak też może pozostawiać dużo do życzenia. Wniosek jest taki, aby naleśniki wyszły nam idealnie potrzebne nam jest nie tylko dobre ciasto
mecooksłatwo i nie wymaga to wiele czasu (najdłużej schodzi z pieczeniem, ale warto poczekać ) Zapraszam! SKŁADNIKI: na spód • 2 szklanki mąki • 150 g masła • 2 łyżki mleka • łyżeczka soli • łyżeczka suszonego oregano na nadzienie • 300 gr wędzonego łososia • 2 małe pory (jasne części) • 2 jajka • 250 gr sera ricotta • 200 ml śmietany 18% • sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto na tartę wyrabiamy
Kuchnia w bieguprzynajmniej łatwo będzie zapamiętać ;) Bardzo miło nam się gawędziło, przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie :P Nagrań było kilka, za każdym razem mówiłam coś innego, sama jestem ciekawa jak całość wypadnie ;) Okaże się jutro, mam nadzieję, że będzie Wam się podobało ;) Pod koniec nagrania od Pani Ewy otrzymałam prezenty - 2 książki - jedną z przepisami na sałatki, drugą na ciasta (tą najbardziej
Domowa cukiernia Ewyłatwo modyfikować różnymi przyprawami. Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek pół szklanki ciepłej wody łyżeczka ziół płaska łyżeczka soli kurkuma papryka słodka/ostra Przygotowanie: Mąki wymieszaj. Dodaj do nich sól, zioła, oliwę i na końcu wodę. Porządnie zagnieć ciasto (ma być
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńTRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder. Miksujemy, aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy
My Culinary Artłatwy. Umieszczam go, póki jeszcze mogę. Grissini (15 sztuk) 200g mąki pszennej 50g kaszy manny 125ml wody 7g suchych/12g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli mak, sezam, gruba sól, zioła W misce wymieszać mąkę, drożdże i kaszę, zrobić w środku dołek i wlać mieszaninę wody, oliwy i soli, wyrobić dość twarde ciasto, przykryć
Przepysznik - BLW i nie tylkołatwe i szybkie. Ale czy wiemy, co siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy), spulchniacze, polepszacze smaku, syntetyczne dodatki. Nie twierdzę, że wszystko to jest złem wcielonym. Ale po co to jeść, kiedy bardzo szybko można zrobić swoje własne bułeczki, z ulubionym farszem. A jaka duma nas rozpiera, kiedy domownicy je chwalą! Składniki: CIASTO
Cakes By Kejttrudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki: 220g mąki pszennej 100g migdałów blanszowanych, posiekanych w kostkę opakowanie (16g) cukru wanilinowego 200g masła, pokrojonego w kostkę 120g cukru kryształu cukier puder do posypania ciastek konfitura brzoskwiniowa Sposób przygotowania: Przygotuj foremki o średnicy 8 cm Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy
WojnaNaSmaki.plłatwe w wykonaniu, więc każdy sobie z nimi da radę. Wiadomo - muffinki nie są wymagającymi wypiekami ;) Nie znajdziesz w niej skomplikowanych przepisów na np. waniliowe czy czekoladowe babeczki, a szkoda, bo chociaż podstawowy przepis na nie, mógłby się znaleźć w książce. Czy sama bym sobie tą książkę kupiła? Hmmm chyba nie ;) Ja jednak bardziej wolę piec ciasta, niż babeczki
CookYourselfbywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE
Proste Potrawytrochę przełamać wieczną rutynę :) Robiłam ją 'z głowy' , bez żadnego przepisu, ale później przeglądając różne strony z przepisami natknęłam się na takie szarlotki lub bardzo podobne :) Bardzo łatwa a zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach ! A więc do dzieła ! :) Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: 1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy
charlotte gotujeTRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy pucharka do lodów, z tortilli wycinamy 6 krążków (po 3 z każdej). Wkładamy je do foremki na muffinki. Dociskamy do dna, uważając, żeby ich nie porwać. 2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto
My Culinary Artłatwe w wykonaniu i chyba nie sposób coś sknocić! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Składniki: - 1/2 kg sera białego - 1/2 szkl. cukru - 3 jajka - 3 szkl. mąki - łyżeczka sody - olej do smażenia Przygotowanie: 1. W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę. 2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto
Kraina Tysiąca Smaków