rózgą spienić dodać przesianą mąkę, drożdże suche i hakiem wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi(...)minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać do 190 C, pieczenie góra/dół - blachę postawić na 2 poziom i piec około 20 minut na złoty kolor smaczne, domowe, łatwe bułki.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: · 0,5 litra mleka(...)bułki tartej · 2-3 łyżki margaryny · 1 łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody
Kolizje Smakównowsze przepisy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny kokosowy jagielnik ( taki sernik tylko z kaszy jaglanej ) z truskawkami i galaretką. Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny! To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze. Jest bezglutenowy, z małą ilością kalorii i bez laktozy, dzięki czemu śmiało mogą zajadać(...)ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO
Ostra na SłodkoCzas przygotowań świątecznych jeszcze nie jest do końca odczuwalny u nas w domu, powodem tego są różne szkolenia, spotkania i praca. Widzę ludzi przewijających się przez
dom-agi.plHej!, dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w
Kuchnia PROzdrowotnaciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)naczynia, szybko mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło. Miksujemy mikserem, lub mieszamy mocno łyżką (dobrze gdyby ktoś mógł potrzymać garnek, masa wymaga szybkiego mieszania, a to nie będzie łatwe) Masa powinna być gęsta. Krem tiramisu: 130 g śmietany 30% – schłodzonej 1 mały serek mascarpone 50 g cukru pudru Śmietanę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek
MojaQchnia.pljuż wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju sery góralskie. Mam do nich łatwy dostęp, zatem w mojej kuchni używam ich dość często. Każdy z nich ma trochę inny smak więc uwielbiam je mieszać. Babeczki z oscypkami to połączenie genialnych smaków oscypków (wędzonego i niewędzonego) i cudownych korbaczy (lub jak ja je nazywam makaroników), które świetnie się topią. Jeśli tylko macie okazję, żeby(...)kupić prawdziwe góralskie sery to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Babeczki z oscypkami Składniki: Ciasto: około 120 g mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dodatki: 1 mały oscypek niewędzony 1 mały oscypek wędzony 3-4 korbacze niewędzone 4 łyżki śmietany 18% 1 jajko pieprz sól Mąkę przesiewamy. Dodajemy jajko, olej i wodę. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto podsypujemy
PatiGotujejasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam silikonowej(...)dostępnej w sklepie Makowski Kredens. Formy silikonowe posiadają powierzchnię nieprzywieralną i nie wymagają natłuszczania, są odporne na wysokie i niskie temperatury, można je stosować w piekarnikach, mikrofalach oraz zamrażarkach. Łatwo je umyć i przechowywać. Taką foremkę możemy również wykorzystać do przygotowania deserów: galaretek, lodów lub serniczków
Smak mojej kuchnizamknij szczelnie pokrywką , wstrząśnij nim kilka razy. Słoik odstaw na około 2 tygodnie. Co pewien czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie możesz używać zrobionego przez Ciebie cukru waniliowego do ciast i innych potraw. Słoik z cukrem przechowuj w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Zawartość słoika możesz na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniał aromat wanilii. Taki(...)chemicznych środków zapachowych. Od czasu do czasu trzeba tylko wymienić zużytą wanilię na nową. R ada - Cukru nasyp do słoika do wysokości 2/3, aby można go było łatwo wymieszać poprzez wstrząsanie słoikiem. Pozdrawiam serdecznie
Przepisy i porady kulinarnewersja dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi oraz tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu i laktozy np. podczas keto adaptacji, na diecie paleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego(...)jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek. Piec w piekarniku (termoobieg) przez 25 minut minut w temperaturze 170 °C. Następnie
Ola la LCHFWitam kochani,już w tym tygodniu tłusty czwartek :-) Przychodzę do Was dziś z moim przepisem na wspaniałe faworki. Potrzeba do nich niewiele składników, są bardzo leciutkie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPierniczki bardzo łatwo się przygotowuje . Są smaczne i szybko się je robi. Składniki: około 1kg mąki (zależy od typu, i jaj - duże/małe) 400g miodu 150 g cukru 250 g margaryny / ja użyłam tej z dodatkiem wanilii 2 jaja 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 2 przyprawy Prymat po 20g w środku Przygotowanie: Miód, margarynę i cukier rozpuść(...)ostudź . Dodaj resztę składników , zagnieć ciasto i odstaw na około 3 dni do lodówki, przykryj miskę. Piecz przez około 8 min , w 190 stopniach. Przechowuj w pudełkach
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieBardzo łatwe do przygotowania ciasteczka koperty z jabłkiem to bardzo delikatne, uwielbiane zarówno przez dzieci jak i starsze pokolenia smakoszy. W sam raz na wizytę nie zapowiedzianych przyjaciół. składniki na ok 30 ciasteczek 3 szklanki mąki pszennej 200 g śmietany 18 % 220 g masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie(...)masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry
Smakowite Daniajajka 1 łyżka cukru 25 g roztopionego masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą tak aby ciasto nie miało grudek. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 min i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Mi pierwsze dwie sztuki nie wyszły i już miałam się poddać ale udało się :) NADZIENIE: 6 twardych jabłek(...)likieru karmelowego szczypta cukru Jabłka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na maśle z laską waniliową. Dodać cukier i likier. Łatwo go można podpalić co dodatkowo karmelizuje jabłka. Pod koniec laskę wyjąć, przekroić, wyciągnąć z niej całą zawartość i dodać do jabłek. SOS: 1/2 opakowania Vanilla Fudge ( dostałam kiedyś od kolegi ) lub kilka krówek
Jemy Pijemy