NALEŚNIKI MALINOWE....MALINOWE RÓŻE.... Powiew lata piękną jesienią... Naleśniki z sokiem malinowym, puszysty biały serek oraz dżem malinowy Łowicz...a do tego kubek gorącej czekolady... Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku letnich malin oraz kwiatów. A ten zapach(...)podczas smażenia...mówię Wam, naprawdę czuć maliny w powietrzu! Polecam naleśniki malinowe na niezwykłe...i może romantyczne śniadanie :) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 6 naleśników dla 2-3 osób -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki soku malinowego 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oliwy * ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne
Moja Książka KucharskaDeser z prądem? a czemu nie :) Słodkość, mleczność, kawowość oraz konkretne grzanie - to Was czeka! Tiramisu podane w szklance po whisky to super pomysł na małe
Kuchnia PROzdrowotnaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i
Marta GotujeMieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie(...)smaki się połączą. Jeśli nie jesteście pewni smaku, weźcie na łyżeczkę kawałek masy, spłaszczcie go na minikotlecik i usmażcie na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Łatwo w ten sposób sprawdzić czy o czymś nie zapomnieliśmy, czy masa jest prawidłowo pieprzna, a może mięso potrzebuje odrobinę więcej chili? Jelita naszykowane i namoczone wcześniej nadziewamy na natłuszczony olejem lejek do nadziewania kiełbas
Karo in the Kitchenczęść mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik. Część posypujemy cukrem pudrem. Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier(...)łyżki gorącej wody. Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w posypce kolorowej. Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją. Smacznego
Moniki SmakołykiSylwester co prawda już za nami, ale jakby nie patrzeć, Karnawał w pełni. Co rozumiesz pod pojęciem "karnawał"? Bo
W kuchni Karmel-itkizrobienia. W domu mama nigdy takich nie robiła i nie mogłam podejrzeć. Jak tylko zaczęłam gotować na swoim to postanowiłam zrobić samodzielnie . Cóż się okazało, że to takie łatwe i takie smaczne. Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków około 250 g mąki ziemniaczanej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub można skręcić przez maszynkę. Ugnieść je w miseczce i podzielić na cztery(...)części. Wyjąć jedną część ziemniaków i wsypać w to miejsce tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków, a następnie dodać wyjętą część ziemniaków i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki , lekko je spłaszczyć i trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić wgłębienie. W dużym garnku zagotować wodę , posolić i wrzucić do wrzątku kluski. Gotować około
O kuchni z uczuciemWilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami :) Bez cukru, a z syropem orkiszowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie(...)Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C. UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta :) Końcowy efekt i tak jest zadowalający :) Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć
Zdrowie na języku :Pposypane cukrem pudrem i muszę przyznać, również super nasiąkają. Do tej wersji są chyba nawet lepsze, bo robią się fantastycznie mięciutkie. Nasączanie biszkoptów to prosta sztuka, w której można łatwo walnąć babola. Ciastka nie mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć
les mirabellesznalazłam to cudo! :D Dla mnie faworyt! Najlepszy z całej trójki. Zachwycił mnie zarówno składem, niższą kalorycznością jak i smakiem! Toż to smakuje jak prawdziwa szarlotka! A ja uwielbiam ciasta jabłkowe, ba, ja kocham jabłka! I cynamon! I rodzynki również :D Ten baton zawiera przepyszne połączenie naturalnych składników, które zebrane razem sprawią, że podczas pałaszowania poczujesz jakbyś jadł/jad(...)domową szarlotkę! Wyważona słodycz, idealnie dobrana porcja cynamonu i te pyszne suszone jabłka. Mniam! Nie mam żadnych zastrzeżeń! Pycha! PODSUMOWANIE: IWishBAR to świetna propozycja dla osób szukających zamienników popularnych, łatwo dostępnych, "sklepowych" batonów, przeładowanych cukrem, chemią i konserwantami. Batony IWishBAR to znakomite połączenia naturalnych składników, odznaczających się wysoką wartością odżywczą i porządną dawką energii. Są idealną przekąską dla osób trenujących
Zdrowie na języku :Pjest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę. Książka podzielona jest na kilka kategorii: Smoothies i śniadania Zielone przystawki i małe przekąski Zielone zupy i sałatki Zielona dania główne Zielone ciasta i desery Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy przykładowe jadłospisy na cały dzień(...)wykorzystaniem zieleniny. Na samym końcu książki znajduje się indeks, czyli alfabetyczny spis wszystkich potraw zawartych w książce. Już sama okładka zachęca do tego, by zajrzeć do książki a dość łatwe w przygotowaniu przepisy i apetyczne zdjęcia aż się proszą by je wypróbować
Z miłości do słodkościteż Wasze ciasteczka z dzieciństwa? Tak łatwe do zrobienia, pyszne od powideł i z lekko chrupiącym pod zębami makiem. Szaleństwo karnawałowe trwa, więc takie ciasteczka są obowiązkowe do zrobienia! Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru(...)Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciastka na kratce, przełożyć powidłami
Magiczne Życie Marty"Ozdoby wybrane, zakupy zrobione. Teraz wystarczy tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna
Słodkie Przyjemności"Sezon szparagowy właściwie się już kończy, trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dlatego chciałam Wam zaproponować francuskie mini tarty z parmezanem, suszonymi pomidorkami i białymi szparagami. Fajna
Słodkie Przyjemnościdamą, z powodu łatwo tłukącego się szkła i niebezpiecznych przewodów. Proponuję inny wariant świątecznej dekoracji- drzewko ustrojone na słodko. Moją smakowitą choinkę ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy
Smakowity Blog Kulinarny