ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni C, na złoty kolor. Pasztet studzimy całkowicie i dopiero kroimy. Smacznego
SMYKWKUCHNImusli, kokosem i chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Mrożony jogurt jeżynowy Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pieczony grapefrut z jogurtem, miodem
Moja smaczna kuchniapierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy kuskus 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Do smaku: sól pieprz papryka słodka Dodatkowo: 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego natka pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą
Ala piecze i gotujespecyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam
Grahamka, weka i kajzerkaszybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze lepsze! Kukurydzę można dodać świeżą lub z puszki. Jest słodka, chrupiąca i dobrze smakuje w duecie
Moja smaczna kuchniaciepłe dni takie delikatne obiady są jak znalazł. Dodają energii i odżywiają znakomicie nasze komórki nerwowe. Polecam zajadanie bakłażanów, tym razem nadzianych po brzegi. Jadacie bakłażany? lubicie? Bakłażany faszerowane kuskusem i serkiem ziołowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemojego życia udalo mi się dowiedzieć. Od poczatku wykluczyłam pieczywo, każde! Na rzecz tego chrupkiego. Pozbylam sie ryżu, makaronu- te zastępuje najczęściej kuskusem, kaszą pęczak. Zaczęłam kombinować z używaniem soczewic, ciecierzycy. Nigdy nie sądziłam, że pomidorowa z soczewicą jest na prawde dobra! Ale przepis później
Mamuśka wraca do formyNastępnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30min, w połowie czasu przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z kaszą, u mnie kuskus
Mamuśka wraca do formysuszona ( spora ilość) Papryka słodka suszona Pieprz cayenne (dla tych co lubią ostre potrawy) Sól Kasza bulgur. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem! Chyba, że podajemy obiad mężowi :) Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem
Mamuśka wraca do formyKoniecznie potrzebne aromaty i soczysty kurczak, który marynował się całą noc. Moje smaki. I makaron, kórym cała nasza rodzina nie pogardzi. Połączenie tych składników smakujcie także z pęczakiem, ryżem, kuskusem. Bezmięsnie bądź w drugą stronę, - zamieniając mięso drobiowe na wieprzowe, najlepiej świeżo zmielone z dodatkiem chili. Pycha! Dobrze pomyślany, choć banalny obiad, każdy z Was z pewnością jadł wariację
Zasmakuj Kuchnicukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą
Moja smaczna kuchniaRozejrzałam się po lodówce i tak z łapanki powstało danie, które zachwyciło moje Miśki, a była do tego tak leniwa, że nie chciało mi się gotować ryżu, więc zalałam kuskus wrzątkiem i v’oila. Bardzo często, gdy gotuję ot tak sobie powstaje genialne danie, bo niby pomidory i bakłażany to klasyka, ale dodajcie do tego słodkich moreli i śliwek
greenscarftylko czarne lub zielone z pestkami. Bardzo letnia, orzeźwiająca sałatka na najbliższe dni, które zapowiadają się upalnie. Taką sałatkę można jeść solo lub jako dodatek do np. kaszy kuskus. Polecam komponowanie kolorowych sałatek, bo takie smakują najlepiej, jemy przecież oczami! Sałatkę skropiłam płynnym złotem czyli olejem rzepakowym, który tutaj bardzo pasuje i dobrze komponuje się ze składnikami! Sałatka
Moja smaczna kuchniaOstatnio moim ulubionym wiosenno/letnim obiadem są grillowane/pieczone warzywa z mięsem z udek kurczaka, do tego koniecznie kasza kuskus i sos tzatziki! Od razu kojarzą mi się greckie wakacje <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldolej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub kaszą jaką lubicie
Apetyczna babeczka