kuskus - 2332 przepisów (strona:107/156)

KURCZAK W KREMOWYM SOSIE 320

potrawy.Dusić razem pod przykryciem ok.30 minut,aż kurczak będzie miękki.Wyjąć mięso,sos przyprawić solą,pieprzem i ziołami suszonymi lub świeżymi ,ponownie włożyć mięso,podgrzać.Podawać z kaszą kuskus i ugotowaną marchewką z groszkiem z odrobiną masła.Wszystko posypać zieleniną.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kefta Mkaouara 180

można również przygotować tradycyjnie na palniku, na głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem - gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszać. Podawać z ryżem, kuskusem, lub ulubionym pieczywem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus 179

Składniki 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) *** 50 ml likieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 260

sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże pieczywo. Szaszłyki podajemy lekko ostudzone. W Grecji do takiego dania na pewno podano by nam fetę lub jogurt ze świeżymi ziołami. Polecam serdecznie takie dodatki, które odświeżają całość

Ratunku obiad
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 136

zafundować temperatury rodem z najcieplejszych zakątków świata? Jedno wiem na pewno - w ten weekend uciekam na wieś i chłodzę się na wszelkie możliwie sposoby. Chłodnik gazpacho , cytrynowa sałatka z kuskusem czy sałatka z arbuza, fety i mięty to tylko kilka z moich sprawdzonych przepisów na upały. A do picia hiszpańska sangria - orzeźwiający napój złożony z wina i owoców

Chilli Czosnek i Oliwa
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 116

jednak dużo mocniej doceniać cenne właściwości pęczaku i kaszy jaglanej . To właśnie kasza jaglana jest ostatnio hitem… w deserach. Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku okazały się bardzo wszechstronnymi i prostymi do przygotowania. Idealne do sałatek zabieranych do pracy, czy jako dodatek do swojskich klopsików. Człowiek

Poezja smaku
Sałatka z truskawkami oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 3" 176

kostkę. Truskawki przekroić na połówki. Do salaterki wrzucić seler, rukolę, mozzarellę i truskawki. Całość skropić balsamico i oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. ----- Podobne: Truskawki z miętą, czekoladą i kuskusem Sałatka z mozzarellą i truskawkami Sałata z brzoskwinią i serem Dziś moje wrażenia z lektury ostatniego tomu "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . Tym razem poznajemy pogmatwaną historię najmłodszej

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym 162

łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie. Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką. Składniki: 1 porcja ryby ( około 300 g ) 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko pęczek świeżego koperku skórka z połowy cytryny sól, pierz Wykonanie: Rybę opłukać i osuszyć

kolorowotorcikowo
Dorada pieczona w papilotach 170

zapakowane tak, aby każdy mógł otworzyć swoją paczuszkę na talerzu. Do ryby podajemy posiekaną natkę pietruszki lub listki tymianku. Świetnie smakuje z czosnkową bagietką. Można też przygotować do niej kuskus. Post Dorada pieczona w papilotach pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Rzodkiewki pieczone z sezamem 157

ostrość. Gotowane rzodkiewki prezentowałam już wcześniej, dzisiaj kolej na rzodkiewki pieczone. Soczyste i chrupiące rzodkiewki sprawią, że każde danie stanie się lżejsze. Świetne jako dodatek do pieczonych mięs, tadżinu, kuskusu lub samodzielna przekąska. Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: dowolna ilość rzodkiewek 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżki sezamu Wykonanie: rzodkiewki i olej umieścić w naczyniu żaroodporym i wymieszać. Posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bulgur z pomidorami 116

Bulgur z pomidorami to inaczej kasza pszeniczna, która świetnie zastąpi tradycyjną kaszę czy nawet ryż lub kuskus a także ziemniaki. Bulgur z pomidorami jest bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę – najmłodszy, gdy widzi bulgur to prócz niego nie chce jeść niczego więcej. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji zjeść bulgur – przetestujcie tą wersję, […] The post Bulgur z pomidorami appeared

Magiczny Garnek
Gulasz z cieciorki i papryki 197

gulasz z cieciorki i papryki, rewelacyjne danie wegańskie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę mało czasu, a jest bardzo smaczna i sycąca. Ja bardzo lubię gulasz z cieciorki z kaszą kuskus, ale można go podawać również np. z ryżem albo kaszą jaglaną. Składniki: 300g cieciorki 2 papryki (w różnych kolorach) 400g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy lub oleju

kuchnia doski
Borówkowy pudding z kaszy kuskus 166

SKŁADNIKI: 1 opakowanie kaszy kuskus 150 g borówek - plus kilka do dekoracji 1 kiwi wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: Kaszę kukus przygotować wedle zaleceń producenta. Dodać do niej borówki i wszystko zmiksować na gładką masę. Możecie to zrobić blenderem, mikserem lub thermomixie (czas 1 minuta i 10 obrotów). Deser udekorowałam borówkami, kiwi, wiórkami kokosowymi

ClauditteMissCooking
Kasza bulgur z kozim serem i suszonymi pomidorami 121

pudełko do pracy. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur? Jej właściwości i smak doceniany jest przez ludzi od ponad 4000 lat. Kasza ta doskonale wypada na tle kasz pszennych (manna, kuskus). Jest z nich najmniej kaloryczna ale również posiada najwięcej błonnika. To również bogate źródło potasu, magnezu czy kwasu foliowego oraz poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego. Nie podnosi poziomu cukru

Mieszam w Garnku
Kolorowa sałatka z kuskusem 226

Składniki: 200g kuskusu, 250ml gorącej wody, 1/2 czerwonej cebuli, mała puszka kukurydzy ( 165g po odsączeniu ), 8 rzodkiewek, 1 czerwona papryka, puszka ananasa ( 260g po odsączeniu ), garść natki pietruszki, 5 ogórków konserwowych, 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki