gorącej suchej patelni, nieco się zwęgla i zyskuje dymny smak. Nieco mięknie, ale nada pozostaje chrupiący. Miałam ochotę podjadać go na samo niczym chipsy! ➤ Spróbuj także: Sałatkę z kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania
Chilli Czosnek i Oliwałyżek oliwy i octu winnego z pieprzem i ziołami, ½ woreczka brązowego ryżu lub kaszy jaglanej – pomidor i plastry grillowanego bakłażana, świeża bazylia skropione oliwą, ½ woreczka kaszy kuskus – pieczone marchewki, seler bulwiasty, pietruszka lub pasternak z oliwą, pieprzem i cynamonem. Dobre będą wszystkie pieczone warzywa, w tym korzeniowe, warzywa grillowane bez tłuszczu, gotowane na parze a do nich łatwo strawne
Karo in the KitchenJeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii
Kopystką po garachpiekarnika, na kolejne 5 minut. Cukinię pokroić obieraczką do julienne i wrzucić na 1/2 minuty na wrzątek, odcedzić, doprawić łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. DO PODANIA: kasza kuskus, kasza jaglana, komosa ryżowa
Kopystką po garachDusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza jaglana Sałatka z ogórków
Kopystką po garachAngeli Humus - deep z cieciorki ; blog: Smaki Prowincji Coś dobrego dla jednego. I miska ryżowa z ciecierzycą i brokułem ; blog: Lejdi of the house Orientalna ciecierzyca z pieczarkami i kuskusem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Ciecierzyca w pomidorach à la fasolka po bretońsku ; blog: Mops w kuchni Hummus tradycyjny z ciecierzycy ; blog: Pati gotuje Zupa krem z białych warzyw z ciecierzycą
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka, gdzie kasza kuskus została zastąpiona startym kalafiorem. Jeśli nie lubicie surowego kalafiora, to można go zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Do tej sałatki można dodać posiekane liście mięty. Smakuje tak jak wygląda. Jest pyszna! Składniki: – 1/2 kalafiora – po 1/2 papryki w trzech kolorach
To co kochamhummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre? Zaczęłam od zupy, całkiem dobrej i podawanej z cytrynką. Porcja jest dość mała, ale soczewica jest sycąca a sok z cytryny dobrze jej robi. Najbardziej smakował
Ugotowane pozamiataneSkładniki (2 porcje): 100 g borówek 100 ml soku jabłkowego 150 g kuskus 1 łyżka startej skórki z cytryny lub pomarańczy Sposób przygotowania: Wymieszaj razem wszystkie składniki. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz ogień i pozostaw na 15 minut. Wartość odżywcza
Menu Zdrowiaminut. Następnie doprawiam i dodaję śmietankę. Mieszam. I jeszcze gotuję ok 3 min co jakiś czas mieszając. Rybę podaję z sosem. Idealnie smakuje również z kaszą kuskus czy ryżem
Gotowanie Patkidodać do sosu, całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos pokryje klopsiki i nadmiar wody odparuje, najlepiej użyć szerokiego garnka. Podawać wedle uznania, ja podałam z kaszą kuskus, którą bardzo lubi mój narzeczony
Delusional Trinesmaki które są najbardziej wyczuwalne. Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru. Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh
Codziennik Kuchennyktórego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można użyć folii aluminiowej) i wstawimy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 h. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również faszerowanych cukinii z kuskusem i pieczarkami
Bez CebuliFocaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Pizza z boczkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym
Moja smaczna kuchnia