czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotowałam, ponieważ jakoś nie mam czasu szykować śniadań, przekąszam zazwyczaj jakąś bułeczkę (scone) i w ten sposób udaje mi się dotrwać do lunchu. Lunch : Szaszłyk z kurczaka z kuskusem z sokiem z cytryny i natka pietruszki, sałatka z pomidorów, sos tzatziki. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzygotować skrzydełka z kurczaka w lekko cytrynowej marynacie. Skrzydełka przyrządzone w poniższy sposób w smaku są cytrusowe i lekko słodkie. Takie danie możecie podać z kromką świeżego pieczywa, kaszą kuskus jak i domowymi frytkami . Składniki na porcję dla 2 osób: co najmniej 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 1 mała cytryna 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu sól
Ugotowaćoliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami
Moja smaczna kuchniatrakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem
Maślane ciasteczkolibańską sałatkę z mnóstwem świeżych ziół i drobno pokrojonych warzyw. Nie ma jednej receptury przyrządzania tej sałatki. Każda arabska gospodyni przyrządza tabbouleh po swojemu. Zwykle z kaszy bulgur lub kuskusu, ale zawsze koniecznie musi się w niej znaleźć solidna porcja drobno posiekanej pietruszki. Można też dodać miętę lub kolendrę, przyprawić kuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się
Smakowity Blog Kulinarnychętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka płatów papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesporo czasu. Z pomocą przyszedł przepis wymyślony przez Claudię Roden ( klik ), pozwalający w krótkim czasie osiągnąć smak kiszonej cytryny w tadżinach i kuskusach. Tak więc jeżeli w jakimś przepisie spotkacie kiszone cytryny, warto skorzystać z tej uproszczonej wersji. składniki 2 cytryny najlepiej nie woskowane 2 łyżka soli - łyżka soli na 1 cytrynę
Stare GarySkładniki : kasza kuskus jeżyny Przygotowanie : Kaszę ugotować wg przepisu Polać ją ewentualnie miodem lub syropem klonowym, wsypać garść świeżych jeżyn. Smacznego
Proste PotrawyTosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem i borówkami amerykańskimi Szaszłyki owocowe pina colada Tortilla z dwoma serami i salami Tramezzini z serkiem kremowym, rukolą i prosciutto Gotowanie, pomimo zmiennej
Moja smaczna kuchniagotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy z kuskusem
Smaki Przyprawy i Kolorystron. ~200g różyczek świeżego kalafiora ~kilka łyżek wody ~2 łyzki sosu sojowego (w wersji BG tamari) Kalafior miksujemy krótko, tak aby powstały okruchy podobne do ryżu/kaszy kuskus. Do głębokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut aż nieco zmięknie (ale nie ugotujcie go! :)). Można jeszcze dosolić do smaku. Usmażony tempeh
chili & sugararakowego szczypta soli Składniki na farsz 1,5kg gruszek 50g cukru ulubiony olej 100g pistacji pokrojonych na kawałki 30g rodzynek 30g suszonej żurawiny pęczek melisy pociętej w paski 100g kuskusu dwie szczypty gałki muszkatołowej Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Na koniec dodać kilka kropli aromatu arakowego. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę
Karczma Honorietty