kurki sos - 609 przepisów (strona:5/41)

Karkówka w piwie 192

Karkówka w piwie Delikatniejszej pieczonej karkówki jeszcze nie jadłam. Dodanie piwa do karkówki spowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule

na moim stole...
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 146

ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą. Na koniec

Pasja Smaku
Placki ziemniaczane z kurkami 281

Dzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt(...)końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy

Animelka Blog
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 165

przystawka, którą można jeść dniami i nocami - kura na kurkach czyli pierś z kurczaka grubo ciachana na sosie ze świeżych kurek. Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek Garść oczyszczonych kurek smażymy na maśle i oliwie (proporcje pół na pół). Po paru minutach solimy i pieprzymy, dolewamy ok. 100 ml rzadkiej śmietanki kremówki(...)Czekamy kolejne parę minut na wolnym ogniu aby sos zgęstniał. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilku centymetrowe kawałki. Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty

Right Behind The Kitchen
Sandacz z kurkami 184

jest specjalnie czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu. Polecamy je więc miłośnikom niebanalnych smaków zarówno na co dzień, jak i „od święta”. Sandacz z kurkami 2016-09-04 00:21:52 Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g fileta z sandacza 150g(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-208 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-208 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Sprawione kurki i sandacz Przygotowanie sosu z kurkami Sandacza smażymy na maśle Sandacz z kurkami Post Sandacz z kurkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak w sosie kurkowym 289

Kurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina. Kurczak z kurkami zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem, spacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający.   Składniki: – ok. 600g filetów(...)lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje. Dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut mieszając. Dodać cukier i tymianek, zamieszać. Jeśli konieczne – dodać sól i pieprz. Jeśli z jakichś powodów sos nie chce się zredukować, można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej (rozmieszać z kilkoma łyżkami

Pociąg Do Kuchni
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 287

wieprzowe. Miałam też w lodówce kurki przyniesione prosto z lasu. Postanowiłam, że połączę te dwa składniki przygotowując bitki wieprzowe w sosie kurkowym naturalnym, bez dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Bitki wieprzowe z kurkami są bardzo smaczne. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Często(...)podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju 1 szklanka świeżych kurek 2 łyżki mąki pszennej majeranek Przygotowanie: Kurki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO - ZIOŁOWYM 119

SEZON NA KURKI W PEŁNI, WIĘC ZROBIŁAM KURKI  W SOSIE ŚMIETANKOWO-ZIOŁOWYM Składniki 500 g kurek 1 cebula pół kostki rosołowej szklanka wody mała śmietana masło lub olej sól, pieprz, zioła prowansalskie   Sposób przygotowania Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać(...)pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami

Darcia w kuchni
Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 310

listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek(...)strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy

OstryKęs
Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 300

listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek(...)strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy

OstryKęs
Kurczak z kurkami w cydrowym sosie 144

operację, musiałam przenieść bloga… Zajęło mi to mnóstwo czasu i po prostu musiałam nabrać nowych sił. Ale już dzisiaj mam dla Was fajny przepis , kurczak z kurkami w cydrowym sosie. Jest to bardzo proste danie, że nawet ja ze złamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się mówi ja byłam głową(...)pieprzem, a następnie dodaj grzyby, zamieszaj i dodaj mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości mięsa. Na koniec posyp natką pietruszki. The post Kurczak z kurkami w cydrowym sosie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pyszny sos kurkowy 240

względu na brak czasu i brak chęci u Szanownego Męża - nie mieliśmy okazji zebrać "plonów" w lokalnych lasach ... Więc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :) Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g. Nie chcąc psuć ich smaku -  nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki. CO ROBIMY : Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę(...)pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę bulionu Winiary. Nalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy. Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi  - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę

dlaSmaQ
Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 138

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować !   Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)drugiej patelni rozgrzej 2 czubate łyżki masła i podsmaż kopytka. Smaż do momentu aż się ładnie przypieką z każdej strony. Podsmażone kopytka wyłóż na talerze. Dodaj kurki wraz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 204

Udało mi się upolować jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej(...)niedoświadczonym w kuchni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami (4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę 400 g oczyszczonych kurek , większe przekrojone na połówki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki śmietanki

karmelowy
Makaron z kurczakiem w sosie kurkowym 163

kostek. Oprószamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka, przygotowujemy sos kurkowy.  Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i dalej chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)bulion i gotujemy aż sos się zredukuje.  Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.  Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą  i pieprzem. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w plastry i podajemy z sosem

Pan i Pani Smith w kuchni