można z nich wyczarować wiele dań, przekąsek, przystawek, śniadań, ŚWIETNIE SMAKUJĄ: - smażone z cebulą i czosnkiem w sosie śmietanowym, - podduszone w sosie i podane jako dodatek do mięs, - pieczone w tartach, babeczkach, zapiekankach, na tostach, - kurki jako farsz do krokietów, naleśników, pierogów, - jako główny składnik zup i sosów, - kurki marynowane, - jako farsz do pieczonych
Zasmakuj Kuchniczosnku 1 mała cebula 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko Składniki sosu: 4 średnie cebule 300 g kurek 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 150 ml śmietany 30% sól pieprz Ponadto: kilka łyżek oleju do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Wykonanie: Wykonanie(...)rozgrzewamy olej. Pulpety smażymy na niewielkim ogniu, z dwóch stron, aż będą miały ładny, rumiany kolor. Trwa to około 15 minut. Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni. Wykonanie sosu: Kurki płuczemy i kroimy na pół lub na 4 części, jeśli są duże. Małych nie kroimy. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy
Smak mojego domuSezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja. Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Sos: Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można(...)należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe
Smaki Przyprawy i Kolorykaszę zajada, to dobrze się składa, bo z kaszy białej i palonej danie przygotowałam, do którego kurek dodałam. Marchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam. Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 biała cebula(...)mieszamy. Do kaszotto dodajemy śmietankę, pieprz czarny, pokrojone w plasterki oliwki, łyżkę kremu balsamicznego i część pieprzu zielonego, całość mieszamy. Kaszotto zaraz po przygotowaniu, podajemy z pozostałymi kurkami, sosem balsamicznym i pieprzem marynowanym. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką. Smacznego J Rada: wiadomo, że kasza gryczana palona szybciej się gotuje od białej, wiec sprawdzamy miękkość białej. Chodzi o to, żeby kasza
Moniki Smakołykizamówić skrzynkę skomponowaną przeze mnie przeczytacie pod przepisem. * SKŁADNIKI Polędwiczki: 500 g polędwiczek wieprzowych gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka klarowanego masła czarny pieprz sól morska Sos kurkowy: 200 g kurek 1 biała cebula 2 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml mleka kokosowego* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej* 1 łyżka klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól Purée ziemniaczane(...)ziemniaków 3 łyżki śmietanki kokosowej* szczypta gałki muszkatołowej sól Pieczone warzywa: kilka pietruszek kilka marchewek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli * PRZYGOTOWANIE Sos kurkowy Kurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż
Food SquareMakaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy. Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła(...) i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Skrapiamy grzyby sokiem z cytryny, dolewamy śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron podajemy z sosem z kurkami, doprawiamy pieprzem i posypujemy dodatkowo koperkiem. Rada: kurki można podsmazyć przed przygotowaniem makaronu, natomiast śmietanę dolewamy w momencie gotowania się makaronu
Moniki Smakołykimielony pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy kurki i sos sojowy. Smażymy do czasu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów(...)bulion. Gotowe danie posypujemy koperkiem. Pęczotto z kurkami podajemy na gorąco jako danie główne. Wielbicielom kurek polecam także przepis na pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem
My Chcemy Jeśćdodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny. Składniki na 4 porcje: około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku(...)może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowywanie sosu: podsmażanie cebulki, kurek i gotowy sos kurkowy
UgotowaćBardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje(...)Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek i posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam ją tylko
Mango Papajaniepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki. Składniki: Pulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżka masła klarowanego 200 ml śmietany 30% pęczek natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. W kładamy do piekarnika na około 20-25 min. Sos kurkowy: Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenyCukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można(...)podać ją z surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów. Składniki: 2 żółte cukinie szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki(...)morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można
Poezja smakutrwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy(...)minut. Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje i zagęści. Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę. Moja propozycja na dzisiaj
Smak mojego domuBigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada
Aga w kuchniDelikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą(...)świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu smażyłam krótko bo poddane długiej obróbce tracą chrupkość i stają się gumowate. Jeśli szukacie pomysłów na wykorzystanie kurek to zapraszam tutaj (klik, klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza