kurki sos - 609 przepisów (strona:7/41)

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 168

planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku. Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu(...)opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem. Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne.  Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie  www.profi.com.pl . Warto wiedzieć, że grzyby składają się głównie

My Chcemy Jeść
Makaron z Pesto di Cantarella 234

cieple.Szarlotkę drobno kroimy , podsmażamy na łyżce oliwy.Dodajemy kurki i przesmażamy razem z cebulką.Mieszamy z pesto i smażymy razem jeszcze kilka minut do momentu aż kurki będą miękkie a sos ciepły.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Przekładamy do osobnego garnka.Na tej samej ( nie czyszczonej ) patelni prażymy chwilkę posiekane orzechy nerkowca.Przygotowany sos delikatnie mieszamy z makaronem

Ostra na Słodko
Grzyby w solance na zimę 257

znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym . Grzyby z solanki są idealne do przygotowania na zimę, po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się(...)smakiem, bo smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby. Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance. To metoda znana od wielu lat, tak konserwowała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem 104

kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
wegańskie kotlety z bobu z dietetycznym sosem kurkowym 190

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem :) Sos kurkowy z tego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego, a całość zagęszczona mąką(...)połowie czasu obracamy na drugą stronę. Można je też usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju :) W tym czasie przygotowujemy sos. ~150g kurek ~80ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy

chili & sugar
Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym 104

Mały eksperyment. Połączyliśmy ulubiony sos kurkowy z ciastem francuskim i wyszła pyszna tarta.  Składniki 500 g kurek 2 duże młode cebule łyżka masła łyżka mąki 400 g śmietany 18 % szklanka mleka łyżeczka roztartego tymianku sól pieprz opakowanie ciasta francuskiego natka pietruszki     Przygotowanie Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem(...)obgotowane kurki, oprószyłem mąką. Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia. Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto

R'n'G Kitchen
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 225

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany(...) oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - najlepszy jest al dente. Gotowy sos podajemy

DefinicjaSmaku
Piersi z kurczaka w sosie kurkowym 196

cebuli dodajemy kurki, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, śmietanę, kilka kropli soku z cytryny i natkę pietruszki.  4. Do sosu podajemy podsmażone kawałki kurczaka.  Najlepiej sos z kurek smakuje z młodymi ziemniakami. Smacznego! Zdjęcie, przepis, wykonanie, inspiracja: Agnieszka

Kuchnia smaków
Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym 250

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki pomysł na obiad – trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym . Uwielbiam takie połączenia. Pyszne grzyby, szybki sos i sycący makaron. Jak dla mnie danie idealne, zwłaszcza na piękne letnie dni. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 150 g kurek 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 kopiasta łyżka masła szczypta granulowanego czosnku około(...)opakowania m akaronu penne TRICOLORE od Eko-Mak 3 pełne łyżki śmietany 18% (dedykowanej do sosów) sól i pieprz do smaku około 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki płuczemy, większe kroimy na pół (wzdłuż) mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy przygotowane wcześniej kurki. Całość

Słodkie okruszki
Winny sos kurkowo-szczypiorkowy 93

Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs. W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko

Milion Smaków
Makaron z kurkami 120

potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól  pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek(...)dorawiamy solą oraz pieprzem - dusimy... ... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki) Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy   Wlewamy na patelnię śmietanę z mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z mąki Następnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 170

średnicy 10 cm: 100 g schłodzonego masła, 200 g maki pszennej, 1 jajko, kurki: 1 łyżka masła, 100 g świeżych kurek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, masa: 250 g tłustego serka kanapkowo - sałatkowego , 2 jajka, 2 łyżki kopiaste posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: masło(...)kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa

Moniki Smakołyki
Śmietanowy sos z kurek z pieczoną piersią z kurczaka i spaghetti 150

czas :) Uwielbiam te porę roku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę(...)Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć

ChilliJemy
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 198

położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć(...)ziarnach sezamu. Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem

Kulinarny karnet Christophera
Conchiglioni z dynią w sosie kurkowym. 196

muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki 18% 4 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 4 szalotki 4 łyżki parmezanu gałka muszkatałowa biały pieprz sól sos 600g kurek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 18% 50 ml białego wina pieprz  sól dodatkowo 200g sera cheddar pół pęczka natki pietruszki SPOSÓB PRYZGOTOWANIA 1. Dynie(...)łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki i dusić do momentu aż z patelni odparuje woda puszczona przez kurki. 6. Dodać wino oraz śmietankę. Dusić kilka minut ( sos powinien być dość rzadki, ponieważ w czasie pieczenia zgęstnieje). Na koniec sos doprawić solą i pieprzem ( dałam dość sporo pieprzu, aby sos był pikantny, gdyż

DefinicjaSmaku