wyszedł obłędny. Z plackami ziemniaczanymi powalają. Składniki na placki: 750 g obranych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 100 g mąki pszennej sól, pieprz Składniki sos: ok 400 g świeżych kurek 1 cebula pęczek koperku 2 łyżki masła 100 ml wody 200 g śmietany 18% Przygotowanie placków: Ziemniaki pokroić w kostkę podobnie jak cebulę i zblendować. Dodać pozostałe składniki(...)stronę ok 3 minut, następnie przerzucamy na drugą i smażymy ok 2-3 min aż obie strony będą idealnie zarumienione. Przygotowanie sosu: Rozgrzewamy patelnię i topimy masło, następnie obsmażamy cebulę pokrojona w drobna kosteczkę. Dodajemy dobrze umyte kurki ( w całości, nie kroimy ich na mniejsze kawałki) i smażmy ok 10 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietaną połączoną
Niezły MłynekMięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry(...)garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotową rybę polej sosem
Corner With Recipeswrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek(...)kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek dodajemy serek i makaron, wszystkie składniki
Moniki Smakołykijuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 jajko 2 garście jarmużu 1 łyżka oleju Składniki na sos: 300-400 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju+kawałek masła 200 ml śmietany kremówki koperek sól, pieprz Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić(...)przekroić na pół. Na patelni poddusić obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kurki i dusić do momentu, aż odparuje cały płyn z patelni. Kurki krótko podsmażyć, dolać śmietanę kremówkę. Po kilku minutach gdy sos się zagęści grzyby posolić i oprószyć pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem odcedzone kopytka podawać z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lokal okazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami
Emcia Pichcikilka łyżek sosu i wymieszacie je dokładnie z 1-2 łyżkami mąki, a następnie wlejecie na patelnię i dokładnie wymieszacie. Możecie też dłużej pogotować sos przed dodaniem kurczaka ok. 20-30 minut, nie róbcie tego po dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać(...)smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się cieszę. :) W tym sosie śmiało możecie wykorzystać inne grzyby - prawdziwki czy kurki, myślę, że będzie smakowało równie wyśmienicie. Możecie także nie dodawać kurczaka i ugotować pyszny sos grzybowy jako dodatek do innego dania. Smacznego
Cooking Monsterroku rozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)wrzucamy mięso. Smażymy, aż się zarumieni. Kurki umieszczamy w misce z wodą i dosypujemy nieco sody oczyszczonej (to ułatwi ich mycie). Kiedy będą oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty i dolewamy bulion. Gotujemy całość przez chwilkę. Do miseczki ze śmietaną dodajemy stopniowo nieco powstałego sosu. Kiedy dodamy już kilka łyżek całość przelewamy
Kolizje Smakówłyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie(...)Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 10 min. Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi
Moniki Smakołykimąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie: szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku(...)dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chcę myśleć. Zupa kurkowa jest chyba jedną z lepszych zup grzybowych. A z dodatkiem koperku i śmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią
W SMAKjuż kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam dosłownie chwilkę :) a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić(...)kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzuć drobno pokrojoną cebulę,zeszklić. Następnie dodać kurki wraz z kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać kopytka dodatkowo oprószyć koperkiem. Pycha
Delicious Titbitsdolnośląskich lasach jest zdecydowanie za sucho na zbiory. Doczekałam się kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy ma smakować trochę inaczej. A pieczarka to pieczarka, rośnie na słomie(...)grubo startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się zmarnować ani jednej kropelce sosu. SKŁADNIKI 250g kurek 250g boczniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 1 szalotka lub mała cebulka 1/6 kostki masła ½ małego pęczka pietruszki 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 duży ząbek czosnku 150g śmietany
Karo in the Kitchen