kurki sos - 609 przepisów (strona:19/41)

Sałatka z kindziukiem, marynowanymi grzybami i szpinakiem 145

cienkich plasterków kindziuka 4 ugotowane jajka 200 g liści szpinaku 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka miodu 200 g marynowanych prawdziwków i kurek pęczek koperku pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos : 2 łyżki majonezu 200 g jogurtu greckiego pół łyżeczki kuminu sok z 1 cytryny sól pieprz   Przygotowanie   Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni usmażyłem plasterki

R'n'G Kitchen
kurki w słonej zalewie 159

zimę do sosów lub jajecznicy Składniki  ok. 2 kg kurek zalewa  sól i woda  Sposób przygotowania Kurki oczyścić, dobrze umyć i gotować ok. 15 minut, wystudzić.  Zalewa:  Na każdy litr wody dodać łyżkę soli ( na tą ilość ja robiłam zalewę z 1,5 litra ) Kurki przełożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą

Darcia w kuchni
Stir fry ! 222

będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej     2 . Jajka w koszulce   2 jaja łyżka octu woda     3. Makaron Makaron

Wspólne smaki
Szynka z dzika z kurkami 247

umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Odłożyć kilka ładnych kurek do przybrania. Resztę pokroić niezbyt drobno. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać pokrojone kurki, łyżkę posiekanego rozmarynu i smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, jajko i dokładnie wymieszać. Nadziać „kieszeń” w szynce farszem. Spiąć wykałaczkami lub szpilkami(...)piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody. Odłożone kurki podsmażyć na tłuszczu. zastawa

królestwo garów
Schab w sosie kurkowym 207

Sezon na kurki trwa od czerwca.Sa to bardzo popularne grzyby w polskiej kuchni.Zachwycaja wyrazistym ,bardzo delikatnym smakiem.Nigdy nie sa robaczywe i sa stosunkowo trwale oraz bardzo latwo je znalezc w lesnej sciolce dzieki zywej,pomaranczowej barwie.Wszystkie grzyby sa doskonalym uzupelnieniem zdrowej ,zbilansowanej diety.Zawieraja niewielkie ilosci ,ale za to cennych dla naszego zdrowia mineralow i mikroelementow.Kurka jest rekordzistka w zawartosci(...)witaminy B1,bo ilosc ta jest porownywalna z iloscia wystepujaca w drozdzach piekarskich.Oprocz wielu innych witamin dostarczy nam rowniez sporo witaminy D.Schab podany z smietanowo-kurkowym sosem smakuje doskonale.To na pewno najsmaczniejsze letnie wydanie schabu.Skladniki:60-70 dkg schabu250-350 g kureksol,pieprz2-3 lyzki masla ghee150-200 ml smietany kremowki1 cebula koperek2 lyzki maki1 lyzeczka soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:umyte

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makarony 204

Faszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle(...)szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni

Aga w kuchni
Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 162

zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza do zup i sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki

Posadzone i zjedzone
Gulasz wieprzowy z kurkami 176

Składniki 500 g łopatki ok 2 l bulionu grzybowego 200 g świeżych kurek 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju z listkami laurowymi i ziarenkami jałowca. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, a na końcu dodać przeciśnięty przez praskę

Gaździnka warzy
Ulubieńcy lipca i sierpnia 152

ulubieńcem jest również produkt z Lidla. Sos słodko-kwaśny, który można tam znaleźć tak mi zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami.   W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam(...)wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które samemu się zbiera:) . Najczęściej jadałam je w tofucznicy albo z sosem a'la śmietanowym.   Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też

wegujemy
Polędwiczki w sosie musztardowym z kurkami 214

Szybki obiad i bardzo prosty w wykonaniu. Smakował super, polecam. Jak nie macie kurek możecie dodać pieczarki lub boczniaki. Polędwiczkę umyć, obciąć błonki i pociąć

Kuchnia Pokoleń
Pierś kaczki „Saint-Tropez” 152

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.  Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz ziarnisty   Przygotowanie   Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki

R'n'G Kitchen
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 264

Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie

Luźna Kuchnia
Makrela z pastą tom yum i kurkami 192

Tydzień temu usłyszeliśmy od znajomych o pysznej płaszczce w tom yum zjedzonej u Pana Francuza na Nocnym Markecie. My jedliśmy u niego ostrygi z kimchi i

slodkokwasnapl
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 218

dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można

Right Behind The Kitchen
Indyk w sosie kurkowym 281

Post Indyk w sosie kurkowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Domowy makaron z kurkami 291

białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej smażymy. Jeśli będzie trzeba dodajemy wodę. Dodajemy czosnek, estragon i na koniec smażenia – wlewamy wino. Gdy wino odparuje zmniejszamy ogień, czekamy aż trochę obniży się(...)smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem

OstryKęs
Kurczak w sosie śmiatnanowo-kurkowym (na winie) 202

cebulę i podsmażyć. Następnie dodać kurki i przez kilka minut razem podsmażać. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać podsmażonego kurczaka. Wlać wino i dusić, na średnim ogniu, aż znaczna większość płynów odparuje. Następnie wlać śmietankę i dusić, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Kurczaka w sosie kurkowym podawać gorącego(...)pietruszki, z młodymi ziemniakami/ryżem/kaszą/makaronem. SMACZNEGO !   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Sos należy dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Grzyby bardzo lubią pieprz. Kurki można zastąpić innymi świeżymi grzybami np. maślakami, prawdziwkami, borowikami, podgrzybkami lub ewentualnie pieczarkami. Przyprawę do kurczaka można zastąpić solą i pieprzem i nimi

Gospodyni Miejska