kurki sos - 609 przepisów (strona:24/41)

Risotto z kurkami, dynią i kurczakiem 184

Sezon na dynię wciąż trwa, kurki też jeszcze można kupić, dlatego spieszcie się przygotować to pyszne danie.  SKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa(...)Musimy przygotować 2 patelnie, gdyż jednocześnie będziemy przesmażać grzyby i robić risotto-tak,żeby równocześnie połączyć jedno z drugim. Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię- na rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę ok. 1-1,5 cm i dodajemy do kurek. Obsmażamy a następnie dodajemy

Kopystką po garach
Kurczak w sosie kurkowym wg Aleex 184

Dario i tak pracował w niedzielę, więc nie przesiadywałam w kuchni zbyt długo. Udało mi się jednak upiec pyszną, oryginalną chałkę, na którą wkrótce Was zaproszę. Wymyśliłam także błyskawiczny sos kurkowy z kurczakiem. Świetnie pasuje do ziemniaków lub ryżu – jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, podkreślający smak pieczystego. Uwaga! To nie jest potrawa dla osób, które(...)Obsmażyć na złoty kolor na 1 łyżce oleju. 3. Dodać cebulkę posiekaną w drobniutką kosteczkę, zaszklić. 4. Dodać kurki drobno posiekane. Podsmażyć. 5. Rozmieszać 2 zupy w ¾ ilości wody podanej na opakowaniu. 6. Mieszaninę wlać na patelnię. 7. Gotować sos, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję. 8. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Smacznego

W mojej kuchni
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 139

rozpuści. • Dodać wino i zredukować do 1/3 objętości ciągle mieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu(...)brzegach widelcem, posmarować wierzch jajkiem i udekorować resztą ciasta. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 200 st.C na 15 minut. • Podawać z kurkami i kleksem z konfitury z cebuli. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro Dary Lasu

To co kocham
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 182

ekipy ruszyły do dzieła.A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy(...)założycielka.Menu kolacji:- filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym- zupa z podkarpackich kurek- schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym- bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami w karmelu 16.03.2014, niedzielaCzas w drogę! Po śniadaniu wyruszyliśmy dość

W kuchni Karmel-itki
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KURKAMI 215

Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy.  Dodajemy kurki i pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Smażymy około 5 minut, aż sos pomidorowy odparuje.  Dodajemy kaszę gryczaną, starty na tarce ząbek czosnku i natkę pietruszki. Smażymy mieszając przez  1-2 minuty

cool and minty
Gołąbki z kapusty włoskiej, kaszy bulgur, gęsiej wątróbki i kurek 238

Uwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze

Moje Małe Czarowanie
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 290

razem również sos pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień.Składniki:- 3 cukinie- 2 cebule- 3 duże ząbki czosnku- 2 bakłażany- 200g kurek- 1 cały brokuł(...)podsmażamy (w razie potrzeby dodajemy jeszcze olej kokosowy). Następnie dodajemy pokrojone cukinie. Mieszamy. Podduszamy całość do miękkości, kilka minut. Na końcu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy. Przygotowanie sosu:Na patelni (lub w garneczku) roztopić olej kokosowy, wsypać skrobię kukurydzianą i podsmażyć chwilę mieszając. Następnie cały czas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy

Smaczne Zdrowe
Kotlety z jajek 167

pamiętam... Ale potrawa Mamy Marzyni wygląda bardzo smakowicie, więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki i podgrzybki). Kotlety z jajek Przygotuj garnek, patelnię, łopatki(...)jajek. Gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, zdejmij je z patelni i przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki podawaj z sosem, np. grzybowym, i ziemniakami. Takie kotleciki sprawdzą się także jako ciepła kolacja. W takim przypadku podawaj je z sosem lub same

blog.moje-pasje.info
U PROGU JESIENI. LEŚNE GRZYBY W ŚMIETANIE 186

jakie pyszne! Poza tym przywołujące u mnie wspomnienia  domu i dzieciństwa.  Piękne wspomnienia ...  Składniki: dowolne leśne grzyby (kurki, maślaki, prawdziwki, podgrzybki lub inne ulubione) 2 cebule śmietana ukwaszona 18% (nie podaję ilości, zależy ile sosu chcemy uzyskać) sól pieprz natka pietruszki sklarowane masło Wykonanie: Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na wrzącą wodę i parzymy

Walijskie Pichcenie
Quinoa z sosem kurkowym 189

sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :) Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki komosy ryżowej 200-250 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml kremówki świeża pietruszka 3/4 łyżeczki kurkumy kolorowy pieprz sól morska masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Komosę

Ze smakiem i z pasją
Tarta z kurkami i ricottą 145

formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kurki wraz z posiekaną cebulą oraz pokrojonym porem podsmażamy na maśle.  Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz czas na podszykowanie pozostałych składników. Ser żółty kroimy w kostkę. Śmietankę mieszamy z sosem do sałatek.  Zioła siekamy drobno. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek o wielkości naszej

Życie zaczyna się w kuchni
Klasyczne szparagi z sosem holenderskim 155

litry bulionu warzywnego200 g masła2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego winapieprz biały i sólSzparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle w sosie kurkowym 188

Natka pietruszki 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny

Kopystką po garach
Spaghetti z kurczakiem i kurkami 260

jest takie proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Grzyby w zalewie solankowej 189

solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną

Tradycyjna kuchnia inaczej