sosie pomidorowym:) Powtały z nich całkiem wykwintne... Apetajzerki Makrelowe Podpiekłam bagietkowe kromeczki i wyłożyłam na nie makrele, które roztarłam na pastę. Jak widzicie położyłam też ogóreczka, który jakże wzbogacił cały smak. Brakowało mi jeszcze listków pietruszki ale niestety nie miałam. Pyszne chrupiące kromeczki z pastą makrelową i nutą ogóreczka, do tego jajeczka na miękko od swojskich kurek... Mmm... Popijałam
Ukojenie Podniebieniakurki wraz z gałązkami rozmarynu. Smaż przez około 5 minut, aż woda wyparuje i wyjmij gałązki. Dodaj kaszę, posiekaną drobno pietruszkę, wymieszaj i dopraw świeżo mieloną solą do smaku. Faszerowanie i podanie Pomidory umyj i odetnij z nich górę. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając miąższ na około pół centymetra od skórki. (Pozostały miąższ możesz wykorzystać do sosu pomidorowego
Food SquareSos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI
W kuchni Karmel-itkisos sojowy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pęczak i mieszamy. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Od czasu do czasu mieszamy i smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pęczotto z kurczakiem podajemy na gorąco posypane posiekanym szczypiorem. Fanom kasz w takiej formie polecam także inne przepisy: Kolorowe pęczotto z kurczakiem Pęczotto ze świeżymi kurkami
My Chcemy Jeśćsos z rukoli, filet halibuta, smażone kawałki kalafiora, komosę ryżową i całość udekoruj ładnymi listkami rukoli. Dressing do mix Active : Oliwę z oliwek wymieszaj z koperkiem, musztardą Dijon i miodem tak aby powstała jednolita konsystencja. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i dopraw do smaku solą i pieprzem. Autor Sebastian Olma, Szef Kuchni 5. Risotto z marynowanymi kurkami
SMYKWKUCHNIGrzyby marynowane… Jak dla mnie co roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki(...)zrobienia możecie użyć jednego rodzaju grzybów, albo mieszanki. Doskonale sprawdzą się tu i kurki i prawdziwki, maślaki, borowiki czy podgrzybki. Solo i w zespole. Ah… o grzybkach w occie to ja mogę długo i namiętnie. Grzybki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, stąd może takie nawiązanie do świąt. Nie robiło się ich strasznie dużo, a jedynie kilka słoików, stąd
Mieszam w GarnkuWykorzystujmy szparagi! Aż do przejedzenia! Ostatnio pisałam, że mrożę kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą - szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :) Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych(...)szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany 18% lub 12% 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu i dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładne
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Smaczna propozycja wykorzystania kurek. Składniki 500 g filetów z udźca indyczego 250 g kurek 1 łyżka masła 1 cebula 400 ml śmietany słodkiej 18% 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Posikaną cebulę smażymy na maśle razem z grzybami. Po kilku minutach dodajemy(...)mięso, smażymy razem, cały czas mieszając. Lekko solimy i oprószamy pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę, lubczyk i dusimy do momentu aż sos zacznie gęstnieć (nie możemy doprowadzić do wrzenia). Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchengładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem. Farsz: 150g kurek, 1/4 czerwonej papryki, 250g cienkiej kiełbasy, 2 łyżki kukurydzy, cebula, 1/2 szklanki śmietany 18%, 2 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Grzyby(...)kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę. Piec ok. 35-40minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościreklamuje się na taki świeży, nowoczesny, fajny i w ogóle ma tylko jajka trójki? Ale eko produktów to cała półka była. A ja chciałam tylko kilka jajeczek od szczęśliwych kurek... Ale za to zrewidowałam swoja wizję sałatki i zamiast dodać pestki dyni dodałam tytułową czarną soczewicę. Wygląda jak kuleczki czarnego kawioru, stąd jej nazwa. Kończę zatem ten wstęp(...)męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Garść soczewicy gotujemy w szklance
Marder&Marder ManufactureUwielbiam małosolne ogórki. Nie tylko na kanapki. Można z nich zrobić prostą sałatkę do mięsa na obiad. Swoją podałam do gulaszu z kurkami i suszonymi pomidorami. Polecam! Składniki: 5-6 ogórków kiszonych (użyłam małosolnych) 1 mała dymka ze szczypiorem łyżka oleju, np. z awokado 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z kiszenia ogórków pieprz i ew. sól ogórki odcedzić(...)pokroić w plastry. Dymkę posiekać w paseczki. W kubku wymieszać miód, olej i wodę z ogórków. Dokładnie wymieszać, by miód się rozpuścił. Ogórki i dymkę wymieszać z sosem i doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą (gdyby ogórki nie były zbyt słone
Czerwień i błękitKrakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym(...)smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety
WojnaNaSmaki.plcieple. 2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać(...)lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem
Kuchnia PrezydentowejKapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym(...)Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna Kuchniawiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie. W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się(...)ciemnoniebieską. Nie suszymy borowików ceglastoporych gdyż spożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy. Polecam też: zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię