minut. To danie pierwszy raz jadłam w restauracji i trochę się zdziwiłam czemu na nie wcześniej nie wpadałam? Ostatnio polecałam Wam przepis na makaron żytni z tymiankiem, kurczakiem i winogronem prosto z kuchni francuskiej dzisiaj jedziemy na południe Europy i sięgamy po inspiracje z kuchni włoskiej. Podstawą tego posiłku jest dobry jakościowo makaron, wybrałam Luxury Food, makarony, które polecam(...)truskawkowe, są one bardzo słodkie i soczyste, pełne smaku i aromatu. Dobrej jakości oliwa z oliwek , bo bez tej w kuchni włoskiej nie da się funkcjonować ;-) Sięgnij po zielone warzywa liściaste, ja wybrałam mieszankę młodych listków: szpinak, sałata i buraczki. To danie możesz przygotować z różnymi rodzajami makaronów, marka Luxury Food w swojej ofercie ma ich wiele, zobacz
SMYKWKUCHNIzrobię małe zestawienie. Teraz pora na to co najważniejsze - zamówione dania: Zrobiłam zdjęcie całego zastawionego stołu, bo kuchnia indyjska robi wrażenie. Przystawka. Pikantny, chrupki pierożek z farszem warzywnym i kurczakiem. Do tego trzy sosy. Naprawdę pali. Radzę też uważać na sosy! Dania główne: Lamb Malai Methi. To danie, które zamówiłam. Stopień ostrości: średni. Danie na bazie sosu pomidorowego z cebulą(...)kawałki jagnięciny i ten aromat! Uwielbiam to w jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo. Ich wybór także padł
Karola gotujeteraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula(...)umyć, włożyć do dużego garnka (min 5-litrowego), zalać zimną wodą, żeby całe było pokryte, zagotować, odszumowując. Cebulę obrać, opalić nad ogniem albo opiec wcześniej na grillu w piekarniku. Warzywa korzeniowe obrać, przekroić, wszystkie wrzucić do garnka. Dodać przyprawy. Łodygi pietruszki, gałązkę lubczyku i selera związać nicią kuchenną, razem z pozostałymi przyprawami wrzucić do garnka. Rosół zagotować, zmniejszyć ogień, żeby
Obiad gotowyZa oknami szaro, buro, zimno, mokro i wietrznie. W takie dni, których niestety przed nami coraz więcej, trzeba sobie jakoś rozświetlić życie. Prostym sposobem jest przygotowanie
Kuchnia z widokiem na ogródprzyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami, szynka, pierś z kurczaka ogórki konserwowe, ogórki kiszone papryka konserwowa, oliwki suszone pomidory, kapary jalapenio, kukurydza z puszki ser feta, ser żółty Z podanych składników wychodzą 2 duże pizze, wielkości blachy od piekarnika. Przygotowanie(...)minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez praskę. dodajemy koncentrat, sól, cukier, przyprawę, pieprz, ketchup. Mieszamy wszystko razem. Warzywa tj.papryka, cebula i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę bardzo cienko, pieczarki znacznie grubiej. Cebulę szklimy na oliwie. Pozostałe składniki kładziemy na surowo. Składniki na pizze można położyć dowolne. Podana porcja ciasta
Życie zaczyna się w kuchniOd dwóch tygodni jestem na diecie, codziennie w moim menu królują sałatki. Od jakiegoś czasu polubiłam kuchnię indyjską i produkty firmy Patak"S. #smakorientuzPATAKS Łącząc dietę
Kulinarne pyszności Molkiminut Poziom trudności: łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacunkowy koszt dla 2 osób: około(...)danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe. Idealne jako lunch do pracy. Czas: 30 minut Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł Poziom trudności: łatwy Pęczotto z warzywami, grzybami i szpinakiem Kasza i grzyby to duet doskonały, jak para kochanków. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Pyszny lunch
Niedzielny kucharzsmaczny krupnik na moich ulubionych żołądeczkach. Do zupy dodałam tym razem kaszę bulgur, która ostatnio często gości na moim stole. składniki: 700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 3 l wody 1 cebula 3 listki laurowe sól 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera) 4 duże ziemniaki 2-3 marchewki 3/4 szklanki kaszy bulgur garść posiekanej natki(...)Zagotować i gotować aż żołądki będą miękkie. Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę natomiast marchewkę w plasterki lub pół plasterki. Gdy żołądki będą już miękkie dodać pokrojone warzywa oraz kaszę bulgur. Dalej gotować aż warzywa się ugotują. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do garnka. Doprawić jeszcze solą do smaku jeśli potrzeba. Garnek zestawić
Monia miesza i gotujeDziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego
kuchnia doskiDanie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1
VioletoweKucharzenieIle to razy jedliśmy pasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja
Right Behind The KitchenZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalnekuminu, 1 łyżka oliwy W pierwszym kroku skrapiamy 2 cytrynami kurczaka Mieszamy: szczypta soli i kuminu i 2 kostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwy Połowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180C SAŁATKA Z FASOLI: SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula(...)już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem. Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze skrojoną świeżą kolendrą. Sałatka gotowa i tak prezentuje się jak poniżej: SMACZNEGO
Smaki BrazyliiSzparagi przepisy: Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy
Kulinarne Przebojesosie chili Potrawka którą można podać np. z ryżem , makaronem. Delikatne mięso z kurczaka z paprykami w pikantnym sosie. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · 15 dag pieczarek · 3 łyżki koncentratu pomidorowego · Chili(...)Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Papryki kroimy w drobne paseczki. 6. Dodajemy do grzybów. 7. Kukurydzę odlewamy z zalewy i wsypujemy do warzyw. 8. Doprawiamy chili. 9. Wlewamy sos sojowy
Kulinarna Chwilapewnych polach konkurować z nią może dziki ryż). Przepis zrobiony na podstawie przepisu na ryż po meksykańsku w Damndelicious.com Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 2 małe filety z kurczaka lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki(...)pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Pokrój filety w małe paski. Dodaj do warzyw. Podkręć temperaturę, ale tak żeby nie spalić cebuli. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę
Niedzielny kucharzpewnych polach konkurować z nią może dziki ryż). Przepis zrobiony na podstawie przepisu na ryż po meksykańsku w Damndelicious.com Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 2 małe filety z kurczaka lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki(...)pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Pokrój filety w małe paski. Dodaj do warzyw. Podkręć temperaturę, ale tak żeby nie spalić cebuli. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę
Niedzielny kucharzAromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekka sałatka z brokułem i pomidorem jest moją propozycją dodatku do kurczaka w cieście francuskim, ale także pomysłem na lekką kolację. Do przygotowania sałatki możecie z powodzeniem użyć także pomidorków koktajlowych. Zobacz też: Tempura z brokuła Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Przepis na lekką sałatkę z brokułem i pomidorem Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania(...)garść startego sera parmezan sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, łyżeczka miodu Przepis 1 Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pomidory kroimy na ósemki. Warzywa umieszczamy w misce. 2 Ziarna słonecznika podsmażamy na suchej patelni. Wsypujemy do warzyw. Mieszamy. 3 Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą - proponuję robić to za pomocą słoiczka - wlać
Kuchnia Bazyliikukurydzy z puszki ok. 240 g czerwonej fasoli z puszki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej opcjonalnie: 150 g szynki lub pierś kurczaka lub mięsa (pierś kurczaka lub inne mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu w przyprawie gyros) wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy zimną wodą. Cebulę oraz papryki kroimy(...)godz. składniki na sos: 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy do warzyw i doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniapapieru ryżowego jakiego używacie. I nic innego Wam już nie zostaje jak namoczyć papier ryżowy na talerzu z ciepłą wodą, przełożyć go na deskę do krojenia, ułożyć na środku warzywa i zawijać jak sajgonki lub gołąbki. Szybko, zdrowo, kolorowo Jeśli jesteśmy już przy papierze ryżowym, to kolejną ciekawą, mundialową przekąską mogą być sajgonki i to takie, których nie musisz stać(...)spokojnie przygotować wcześniej A na koniec mam dla Was przepis na pyszne, zapiekane a’la kanapki z tortilli Do ich przyrządzenia, będziecie potrzebowali: Tortille pełnoziarniste 2 piersi z kurczaka kilka pieczarek tarty ser mozzarella 1 puszka pomidorów w puszce lub pasaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiczym :D Dlatego, kiedy tylko zobaczyłam na jednej z grup, że z kurczaka można przygotować zupę na wzór flaczków - postanowiłam, że ją zrobię. Było warto :) Potrzebujemy: 3 udka z kurczaka 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 cm pora 1/4 selera 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki przyprawy(...)całości marchewki, pietruszkę, opalona cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, kawałek selera, por w całości, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu, zupełnie jak rosół. Kiedy warzywa zmiękną, wyjmujemy je. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Cebulę i pora wyrzucamy. mięso również wyjmujemy, oddzielamy od kości i tniemy na paseczki wzdłuż włókien. Wrzucamy z powrotem
MamaOskarkasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 3 osoby : 3 bagietki – krótkie lub jedna długa pocięta na trzy kawałki 3 małe pojedyncze filety z piersi kurczaka ( 3 łyżki przyprawy do kebaba ) 1 pomidor kilka liści sałaty lodowej lub kruchej kilka plasterków cebulki 3 ogórki korniszony 1 czerwona papryka sos , ja użyłam gotowego sosu hamburgerowego na bazie majonezu(...)przyprawie zawsze jest sól, więc nie ma potrzeby, chyba że ktoś lubi mocno słone " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Rozgrzewamy, patelnię grillową i grillujemy . Warzywa, kroimy w dowolne kawałki ,plastry , jak kto lubi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bułki, wstawiamy do piekarnika ,żeby się ładnie odgrzały i zrobiły chrupiące ( wystarczy
Ogrodnik w podróżyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 4-6 ud ek z kurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie(...)marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane. Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier
JejKuchniastanowi danie samo w sobie, podobnie jak smażony tajski makaron. Składniki to duża dowolność, można to danie przygotować na sposób wegetariański jak i z mięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest(...)wahajcie się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia
Słodki KompromisViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka. pieprz,sól do smaku(...)wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza
Viola cooks with passionprzeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :) Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: 1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg) około 0,8 kg udek z kurczaka 100 g surowego ryżu basmati 1 puszka pomidorów w puszce 3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 3 małe cebule sól, pieprz koncentrat pomidorowy odrobina oleju lub oliwy z oliwek(...)patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość przesmażyć. Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać
Ugotowaćsposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela(...)łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięso – mięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć przyprawy. Gotować – a raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości mięsa
Grunt to przepis!Dziś propozycja na wykorzystanie warzyw :) Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka(...)szklanki) 125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki) szczypta soli Nadzienie: 30 dkg żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Dodatkowo: 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy) 20 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy
Kuchnia w czekoladzieswoimi plonami. Mamy chrupiące, świeże warzywa, słodkie truskawki i poziomki, a także aromatyczne zioła. W szklarni zaczynają dojrzewać pomidory i zawiązuje się papryka. Mam dostęp do niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką(...)wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem: na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet
Rozpustne gotowaniegorący gulasz. Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi. Ciężko dokładnie określić jak długo gulasz będzie się gotował(...)trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka wody
W kuchennej krainiecytryna 300g pomidorków koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu suszone oregano słodka papryka pieprz i sól kawałek masła oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni(...)przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką. Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà
W kuchni wieczoremDobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały(...)minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa
Blondynka Gotuje