sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części 1 liść laurowy 3 ziela(...)łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięso – mięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć przyprawy. Gotować – a raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości mięsa
Grunt to przepis!Dziś propozycja na wykorzystanie warzyw :) Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka(...)szklanki) 125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki) szczypta soli Nadzienie: 30 dkg żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Dodatkowo: 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy) 20 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy
Kuchnia w czekoladzieswoimi plonami. Mamy chrupiące, świeże warzywa, słodkie truskawki i poziomki, a także aromatyczne zioła. W szklarni zaczynają dojrzewać pomidory i zawiązuje się papryka. Mam dostęp do niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką(...)wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie gałązki świeżego majeranku i nadziałam nimi kotlety z kurczaka. W rezultacie otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem: na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet
Rozpustne gotowaniegorący gulasz. Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagrodzi. Ciężko dokładnie określić jak długo gulasz będzie się gotował(...)trzeba po prostu sprawdzać czy mięsko jest mięciutkie. Tyle wywodu przejdźmy do przepisu. Składniki: 500g wołowiny bez kości 250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka) ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa 2 średnie cebule 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 papryki (zielona i czerwona) 5 ogórków konserwowych 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 szklanka wody
W kuchennej krainiecytryna 300g pomidorków koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu suszone oregano słodka papryka pieprz i sól kawałek masła oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni(...)przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką. Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà
W kuchni wieczoremDobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały(...)minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa
Blondynka Gotujezakresie :). Chcąc potwierdzić nasze wcześniejze doznania w retauracji "U Kojota" postanowiliśmy do niej powrócić, mając chwilę przed koncertem Kamila Bednarka. Tym razem postanowiłam wziąć smażonego Karmazyna z gotowanymi warzywami i frytkami. Mój, wolał się utwierdzić w przekonaniu, że Sola ze szpinakiem to najlepszy wybór - do tej pory uważa, że miał rację. Czas oczekiwania nie przekroczył 30 minut, cena jest(...)będzie zjeść ten 'włoski' smakołyk. Zamówiliśmy 'hawajską mając nadzieję, że będzie taka jak zwykle, czyli z ananasem, było jednak inaczej. Za 14,5 zł dostaliśmy 32 cm pizze z kurczakiem, bananem, brzoskwinią i ananasem posypaną curry. Hmm NIE lubię curry. Ale pizza w połączeniu z tymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj mam dla Was doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny, czyli zielone naleśniki z farszem mięsno- warzywnym. Kto spróbuje chociaż jednego naleśnika, będzie chciał skosztować
Tradycyjna kuchnia KasiGołąbkowy Hit Każdy robi gołąbki z mięsem mielonym a może tak trochę odmiany? Składniki: · 1 filet z kurczaka · 6 liści kapusty włoskiej · 2 papryki czerwone · Zielona papryka · Cebula(...)Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebule dodajemy papryki pokrojone w paseczki oraz ogórki w pół plasterki, prużymy aż warzywa będą miękkie. 6. Pod koniec prużenia wlewamy przecier i doprawiamy papryką oraz solą. 7. Sosem warzywnym polewamy gołąbki
Kulinarna Chwilaryżem, ziemniakami, kaszą, a nawet chlebem - co kto lubi 😀 Ja dziś akurat postawiłam na ryż. Gulasz drobiowy - przepis na 4 porcje Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować: 500g piersi z kurczaka, 2 marchewki, 150g cukinii, paprykę, 400g przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, łyżka oleju, szczypta gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić(...)paprykę w kostkę. 5. W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim chwilkę przyprawy. Następnie dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron. 6. Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i chwilę przesmaż. 7. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze ok. 20 minut
Z notatnika dietetykaKolorowe Fileciki Pyszne soczyste danie z kurczaka z kolorową smaczną pierzynką. Składniki: · 1 Filet z kurczaka · Sól · Pieprz · Olej do smażenia · Przyprawa gyros · ½ cebuli(...)Ogórki kroimy w kostkę i również dodajemy do cebuli. 8. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, następnie studzimy i kroimy drobno. 9. Do brokuł dodajemy pozostałe warzywa. 10. Mieszamy razem z serkiem
Kulinarna Chwilasezamem i słonecznikiem. Jest szybka, pożywna i przede wszystkim przepyszna. Idealny sposób, aby z esencjonalnego rosołku zrobić coś innego . Czyli nie robimy zupy pomidorowej. Składniki skrzydełka z kurczaka , u mnie 8 sztuk jedna bardzo duża marchewka (może być więcej) pół selera 1 duża biała cebula z zielonymi piórami kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól(...)Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie z grubym dnem, mięso nie przywiera. Dodaj trochę oliwy z oliwek, niedużo i trochę podsmaż mięso. Następnie wrzuć poszatkowane warzywa ( jeśli chcesz wrzuć dodatkowe ulubione ,swoje, to nie ma znaczenia w jakich kawałkach, i tak je zmiksujesz). Wlej zimną wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu
Z Kuchni Do KuchniRosół według przepisu prababci Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach Składniki 550 g kości z antrykotu wołowego 550 g mięsa z indyka 2 nóżki z kurczaka 1 skrzydełko ok. 2,5 l wody (tak by zalać mięso wodą) 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka ½ pora ½ selera 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy(...)powstałe szumowiny zbieramy łyżką lub małym sitkiem. Cebulę obieramy i opalamy na palniku aby zrobiła się trochę przypalona. Marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek obieramy. Por dokładnie myjemy.. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 4 części). Warzywa dodajemy do garnka jeśli mięso jest już ścięte. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Rosół
4stronykuchni.plpowiedzenia, my również. Z małą różnicą, my działamy, Wy siedzicie i nic nie robicie! Łatwo krytykować, bardzo łatwo. Wziąć się do roboty, znacznie trudniej. Składniki 500 g udek z kurczaka 1,5 litra wody 1 por 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 łyżki pasty rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 ogórka wężowego(...)gotujemy ze dwa kwadranse. Mięso usuwamy. Usuwamy szumowiny, dodajemy obrane marchewki, związany por, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, estragon, pastę rosołową, gotujemy pod przykryciem do miękkości marchewki. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy na mniejsze kawałki, podobnie pietruszkę i seler. Wrzucamy z powrotem do wywaru, razem z obranym i pokrojonym ogórkiem. Wlewamy sok, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenskładniki dodać do rosołu i zagotować (jeżeli posiadacie lubczyk, to też można go dodać, ale należy go wyciągnąć przed zmiksowaniem zupy). Całość gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Zupę zmiksować (najlepiej wykorzystując w tym celu blender ręczny - pamiętajcie jednak, że niektóre blendery nie mogą miksować gorących płynów(...)Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać nią zupę w talerzach. Uwagi: Do przygotowania zupy można wykorzystać gotowy rosół lub przygotować szybką wersję (ja tak zrobiłam). Wystarczą 4 udka z kurczaka, pęczek włoszczyzny (można zastąpić zimą wersją mrożoną), 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy godzinę, po czym wyciągamy z zupy. Udka z kurczaka można podać do zupy jako
Passions hobbies life