bigos . To taka lżejsza wersja kapuśniaka, dlatego nie dodaję do niej śmietany, ani zasmażki. Mimo wszystko zupa jest pożywna, ponieważ zawiera mięso i najczęściej są to żeberka lub kurczak. Wy możecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam! Dajcie znać jakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach. mięso lub koście(...)pieprz Dodatkowo: koperek natka pietruszki Ponadto: olej/masło klarowane do smażenia Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych oraz ziela angielskiego. (Z mięsem można również ug otować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać
Di gotujeKaszotto w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności. Jest to bardzo smaczne danie z kaszy, które jest naszą odpowiedzią na popularne risotto. Kaszotto pod każdą postacią
PysiaGotuje.plPrzygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale Surówka z pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego(...)chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę do plastrów lub wiórków. Tarcze są niezwykle ostre, wykonane są z profesjonalnej stali Sabatier® Radzą sobie świetnie z każdym warzywem i owocem. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 młode marchewki około 3 cm pora (jasna część) 1 słodkie, soczyste jabłko około 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego około
Słodkie okruszkiZdecydowanie za mało na moim blogu jest przepisów na zupy, a szkoda, więc czas to nadrobić. Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze
Z Majeczką w kuchnispora szczypta oregano Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno. Grzyby kroimy drobno i smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę masła i dusimy całość około 10 minut(...)Obrane ziemniaki kroimy na około 0,5 cm plastry. Dno dużego naczynia żaroodpornego (5l) wykładamy warstwą ziemniaków,polewamy je niewielką ilością masy z jajkami,na to dajemy warzywa (trochę zostawiamy) , następnie ziemniaki,znów trochę masy z jajkami,mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: - fasolka szparagowa zielona z Hortex (450g) - 100g masła - 2 łyżki bułki tartej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową zieloną gotujemy na parze. Solimy, kiedy
Od łyżki do widelcaCałkiem nie dawno robiłam taką sałatkę, w necie jest mnóstwo wersji więc w końcu i ja postanowiłam ją przygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo
Radość kipiąca uśmiechem.To danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję że przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość nie zajmie Wam więcej niż 20
Pyry na GazTo danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję, ze przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość zajmie nam nie więcej niż 20
Pyry na GazSKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki(...)szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni WOK rozgrzej olej. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zalej octem i sosem, przemieszaj. Na patelni najpierw podsmaż warzywa, potem dodaj mięso. Obsmaż tak aby stało się leciutko chrupiące z zewnątrz. Dopraw pieprzem cayenne. Podawaj na dużym talerzu dekorując i dodając smaku czerwoną cebulą i szczypiorkiem. INFORMACJA
ClauditteMissCookingPóźne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam(...)tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy
Kuchnia po mojemukonkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę(...)spodu. Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody(...)Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki
ClauditteMissCookingTa sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków
Pasja Smakuu00f3l, wegetai \u015bwie\u017co zmielony pieprz","LANE CIASTO","1 jajko","1,5 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej","1 \u0142y\u017cka g\u0119stej \u015bmietany"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Skrzyde\u0142ka kurczaka wk\u0142adamy do garnka, zalewamy zimn\u0105 wod\u0105. Dodajemy ziele angielskie oraz li\u015bcie laurowe. Gotujemy na ma\u0142ym gazie 30 minut."},{"@type":"HowToStep","text":"Oczyszczamy ros\u00f3\u0142(...)HowToStep","text":"Kluseczki z lanego ciasta: jajko roztrzepa\u0107 z m\u0105k\u0105 i \u015bmietank\u0105 do uzyskania g\u0142adkiej konsystencji."},{"@type":"HowToStep","text":"Z roso\u0142u wyjmujemy wszystkie warzywa oraz mi\u0119so, pozostawiaj\u0105c jedynie bulion. Ros\u00f3\u0142 doprowadzi\u0107 do wysokiej temperatury i ci\u0119\u017ck\u0105 stru\u017ck\u0105 wlewa\u0107 ciasto na kluski."},{"@type":"HowToStep
ProstePesto.plnaszym organizmem. Składniki na 4 porcje 1 litr bulionu 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pomidor 1 korzeń pietruszki 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję pół łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina, cielęcina(...)preferencji- solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym odparowaniu wody) możesz mrozić. Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna
Z Kuchni Do Kuchnipotem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę z orzo. Na niedzielny obiad zjedliśmy kurczaka z kuglem i groszkiem. Wieczorem ugotowaliśmy penne, groszek i przysmażyliśmy prosciutto. Następnego dnia wystarczyło połączyć makaron z sosem alla vodka i danie było gotowe. Lancz na wtorek zrobiliśmy od podstaw(...)gotowe. Od podstaw zrobiliśmy też sushi bowl na piątek – przygotowaliśmy je w czwartek wieczorem. Ten przepis jest dziecinnie prosty – praca ogranicza się do ugotowania ryżu i posiekania warzyw. Ryż bardzo dobrze się mrozi – jeśli nie chce Wam się gotować go dwa razy w tygodniu (ryż jest potrzebny też do picadillo) – możecie od razu zrobić podwójną porcję
Niedzielny kucharzsię tym, którzy cenią sobie czas, a lubią dobrze i treściwie zjeść. W przepisie użyliśmy kopytek, które można kupić w opakowaniach do gotowania lub smażenia. Składniki 4 udka z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 biała rzepa 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru(...)łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż
R'n'G KitchenPrzepis z bloga Tastes Lovely . Składniki: (na 1 1/4 szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego(...)tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie w miseczce. Możesz też wlać je do słoika i energicznie nim potrzasnać. Po wlaniu do ulubionego stir fry z warzyw lub mięsa zagotuj całość i zostaw na pełne 3 minuty - w ten sposób skrobia będzie miała czas na zagęszczenie sosu. Z proporcji wychodzi około 1 i 1/4 szklanki gotowego
Lejdi of the housekombinacji ;) Składniki na 8 sztuk: Farsz: 1 duża czerwona cebula 1 duża biała cebula ok. 300 g szynki z indyka (można użyć również innej wędliny, parówek lub piersi z kurczaka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku Dodatkowo: 8 placków tortilli 8 plasterków żółtego(...)zeszklą dodać szynkę, wymieszać i podsmażyć chwilę. Następnie dodać papryki, wymieszać, podsmażać przez kilka minut. Na końcu wrzucić cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć bez przykrycia, aż nadmiar wody trochę odparuje. W miseczce wymieszać ketchup z ziołami prowansalskimi i posmarować nim każdy
Simply Foodkurczaka zapiekanego z fasolką szparagową i mozzarellą podałam surówkę z młodej kapusty z dodatkiem kopru włoskiego. Do tego młode ziemniaki z koperkiem. Całość komponowała się smakowicie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 bulwa kopru włoskiego 3 łyżki posiekanego koperku 1 posiekana dymka ze szczypiorem Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju(...)oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Kapustę i bulwę kopru drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i koperkiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs
Czerwień i błękitśmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej(...)garnku zagotować 2 litry wody. Obrać udka ze skóry, wypłukać i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę. Gotować ok. 20 minut. 2. Umyć i obrać warzywa (oprócz kalafiora). Pokroić w kostkę, por w talarki. Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko
Mama z miastaudko kurczaka pół brokuła pęczek włoszczyzny 2 x ziemniaki jajko do dekoracji sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wraz z ziemniakami dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Ugotowaną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce(...)wraz z pokrojonym w kostkę mięsem dodajemy do zupy. Doprawiamy sola i pieprzem. Dekorujemy ćwiartkami ugotowanego jajka. 3 w 1 W ( 1 rok, skaza białkowa ) - zupkę delikatna, warzywa rozdrabniam widelcem, dodaję samo żółtko, część ugotowanego mięska z zupy zostawiam na obiadek K ( 3 lata ) - jajka na twardo nie lubi, przemycam drobno pokrojone w zupie ;) Rodzice - wg przepisu
Atlas SmakówKulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Kulki ziemniaczane. Przepis na kulki ziemniaczane do obiadu. Pyszne, chrupiące z wierzchu i niezwykle mięciutkie w środku kulki ziemniaczane, to
Moja Książka KucharskaCzęsto zostaje Wam mięso z rosołu? Jeśli tak to, to jest jeden z wariantów który być może zasmakuje Tobie. Są dwie wersje: odchudzona i normalna. Odchudzona
Pasje Jolkinatomiast islam . Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności, takie jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii(...)kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Kurczaków sklepowych, które rosną 3 tygodnie na antybiotykach i innym syfie, unikam, jak ognia. Jeśli sięgam po drób to wybieram kurczaka zagrodowego lub indyka. Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej(...)chce to dobrą rybę można kupić. Zresztą nie dajmy się zwariować, pamiętajmy aby we wszystkim znaleźć jakiś złoty środek. Bo idąc takim tokiem rozumowania to w pierwszej kolejności unikałabym warzyw i owoców, które rosną tylko dzięki pestycydom, a jabłka są nawet 30 -krotnie opryskiwane... Także, tak aby zdrowo jeść trzeba się niestety postarać, trzeba chcieć i trzeba szukać miejsc
SMYKWKUCHNIpierwsza to sałatka ziemniaczana na którą przepis znajdziecie TUTAJ ). Fajne połączenie smakowe jajek z ogórkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem sprawia, że sałatka świetnie komponuje się z grillowanym mięsem, rybami oraz warzywami. Polecam! Składniki: 3-4 jajka 1 długi ogórek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy(...)solą oraz pieprzem do smaku *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemuświadomię sobie, że to tylko 2 dni – a zapasów się robi jak na miesiąc. Zawsze się potem conajmniej tydzień dojada to wszystko. Ja jeszcze w lodówce mam kawałek kurczaka i indyka no i resztki wędliny do przejedzenia ale niedługo będę wolna:) Zawsze wtedy przychodzi mi ogromna ochota na lekkie, warzywne gotowanie. To też jakiś cykl, dojadam święta i przechodzę(...)przepis na kremowe pesto z avocado z dodatkiem szpinaku, pestek słonecznika i parmezanu. Klasycznie można je wykorzystać jako dodatek do makaronu, ale też jako dip do maczania warzyw lub też pastę na kanapkę. Niech w końcu będzie zielono, ciepło i lekko. Makaron z pesto z avocado i szpinaku Drukuj Prep time 15 min Cook time 19 min Total time
Cooking for EmilyMój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼ szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony(...)jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut
Tradycyjna Kuchniacezar, żeby nie być kłamliwym od początku roku :) Prosty przepis na sos do sałatki z mięsem. Znaleziony na portalu KWESTIA SMAKU . Idealnie nada się do sałatki z grzankami i kurczakiem, na którą jakiś czas temu naszło naszą rodzinkę. Składniki: 4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 - 2 łyżeczki sosu worcestershire sól(...)worestershire. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy drobno tarty ser. Dressing gotowy. Początkowo nie byłam pewna jego smaku i ciężkiej majonezowej konsystencji jednak w połączeniu z warzywami i mięskiem smakuje pysznie. Z domowymi grzankami i takim dressingiem sałatka stanowi idealną kompozycję. Prosty w wykonaniu, pyszny. Kolejny przepis wart zapamiętania
Kuchnia po mojemuoliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę przelej do miseczki, dodaj grzanki. Dodatkowo i opcjonalnie: - zupę możesz też podać np. z chipsami z boczku, w tym celu(...)możesz podać również z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad
SMYKWKUCHNIcebule 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka cukru lub miodu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz WYKONANIE: mięso siekamy na małe kawałki, dodajemy zioła, musztardę i przyprawy, wyrabiamy, 1/2 cebuli białej i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy(...)pokrojone w piórka cebule (najlepiej na masełku, na którym smażyliśmy mięsko), dodajemy cukier (miód), sól, pieprz, na każdy rumsztyk kładziemy zeszkloną cebulkę, podajemy np. z ziemniaczkami smażonymi i warzywami, bądź surówką
Kuchnia Beatyryżowy ale z braku pełnego przekonania do sajgonek, leżał on i czekał. Aż w końcu dziś postanowiłam je zrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz(...)smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru. Sajgonki podaje się przeważnie z sosem
Magia jedzenia.Pyszna, zdrowa, szybka w wykonaniu surówka, która świetnie będzie pasowała do tradycyjnego schabowego lub delikatnego kurczaka. Kto nie próbował zachęcam bo jest świetna, jedna z moich ulubionych. POLECAM! Składniki: 2 średnie pory (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy(...)czasie gdy czekamy na por obieramy jabłko, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miski przekładamy por, jabłko, kukurydzę oraz pietruszkę. Jogurt mieszamy z majonezem i dodajemy do warzyw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasizielonej fasolki 4 ziemniaki 4 pomidory (sparzone i obrane) oliwa z oliwek sól pieprz cukier liście mięty natka pietruszki 200 g sera feta OPCJONALNIE: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do gyrosa Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej cebule, a gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gdy pomidory już się podduszą dodajemy przygotowaną fasolkę, ziemniaki i wodę, solimy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, czyli aż warzywa będą miękkie. Podczas, gdy zupa się gotuje myjemy mięso, kroimy w mniejsze kawałki (około 2x2 cm), posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się
Rozpustne gotowaniekończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka(...)wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam ze skóry
Kuchenne zapiski Edytycytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem(...)rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam
Bea(u)ty kitchen